- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Ακίνητα: Σε ποιες περιοχές αυξήθηκαν οι τιμές πώλησης
Αυξητικές τάσεις και στις τιμές των ενοικίων
Αύξηση τιμών στην ελληνική αγορά ακινήτων σημειώθηκε το 2019, σύμφωνα με την ομάδα ανάλυσης δεδομένων του Spitogatos.
Ικανοποιημένοι είναι οι ιδιοκτήτες και οι επενδυτές ακινήτων από το 2019, καθώς είδαν την αξία της ακίνητης περιουσίας τους να αυξάνεται τουλάχιστον κατά 8%, ενώ σε αρκετές περιοχές ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών ακινήτων ξεπέρασε το εντυπωσιακό 25%, σύμφωνα με την ομάδα ανάλυσης δεδομένων του Spitogatos.
Ως μία από τις πλέον ελπιδοφόρες αγορές ακινήτων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης εξελίσσεται η Ελλάδα, καθώς οι σταθερά μεγάλες αυξήσεις στις τιμές πώλησης και ενοικίασης ακινήτων συνεχίστηκαν και κατά το 2019.
Ο δείκτης τιμών SPI (Spitogatos Property Index) ενημερώθηκε και παρουσιάζει την εξέλιξη των τιμών για το 2019 ανά περιοχή, ενώ διαθέσιμες είναι και οι μέσες τιμές για πωλήσεις και ενοικιάσεις, με σκοπό όλοι οι ενδιαφερόμενοι να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν την αγορά και να ενημερώνονται ανά πάσα στιγμή για τις τάσεις των προσφερόμενων τιμών ακινήτων στις περιοχές που επιθυμούν.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές πώλησης ακινήτων παρατηρήθηκαν στα μεγάλα αστικά κέντρα, με τον Δήμο Θεσσαλονίκης να σπάει το φράγμα του 28% σε ετήσια μεταβολή. Στον κεντρικό τομέα της Αθήνας η μεταβολή των τιμών για το 2019 κινήθηκε στο 27,2%, στον Πειραιά οι τιμές πώλησης ακινήτων αυξήθηκαν κατά 16,3%, ενώ στα Νότια και Δυτικά προάστια της Αττικής σημειώθηκαν αυξήσεις της τάξης του 10,8% και 8,7% αντίστοιχα. Σε αντίθετη πορεία κινήθηκαν τα Γρεβενά (-19,4%), ο Νομός Τρικάλων (-8,2%), η Βοιωτία (-8,1%), ο Νομός Δράμας (-7,5%) και η Φωκίδα (-5,9%).
Οι τιμές ενοικίασης παρουσίασαν πολύ μεγάλες αυξήσεις στην πλειονότητα των Ελληνικών πόλεων, με τις μεγαλύτερες μεταβολές να παρατηρούνται στον Πειραιά (25,2%), τα Νησιά Αργοσαρωνικού (23,1%), τον Νομό Τρικάλων (21,4%), το Κέντρο Αθήνας & τα Δυτικά Προάστεια (20%) και τον Νομό Κερκύρας (19%). Εξαίρεση αποτέλεσαν λίγες περιοχές, οι οποίες δεν ακολούθησαν τον αυξητικό ρυθμό της υπόλοιπης χώρας στις τιμές ενοικίων. Οι περιοχές αυτές είναι οι: Ζάκυνθος (-10,4%), Κυκλάδες (-8,3%), Θεσπρωτία (-6,2%), Νομός Καστοριάς (-3,8%), Νομός Φλώρινας (-3,7%).
Ο CEO του Spitogatos, Δημήτρης Μελαχροινός, τοποθετήθηκε σχετικά με τις ετήσιες μεταβολές: «Για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία παρατηρούμε τις τιμές πώλησης των ακινήτων να ανταγωνίζονται τις τιμές προ κρίσης σε κάποιες περιοχές. Επενδυτές εντός και εκτός Ελλάδας δείχνουν έντονο ενδιαφέρον και προσπαθούν να αξιοποιήσουν αυτήν την ευκαιρία, επενδύοντας είτε σε περιοχές που έχουν ήδη αναπτυχθεί είτε σε αναπτυσσόμενες. Παράλληλα, οι αυξητικές τάσεις στις τιμές των ενοικίων – και αυτές επανέρχονται στα προ κρίσης επίπεδα- δίνουν ένα ακόμη κίνητρο στους επενδυτές, καθώς έτσι πληθαίνουν οι τρόποι εκμετάλλευσης του εκάστοτε ακινήτου».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο βίντεο παρελαύνουν φράσεις με παιχνιδιάρικη διάθεση
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους αγρότες σε συντεταγμένη εκπροσώπηση
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό για «Ιθάκη» και Μάτι
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άνοιξε την πόρτα σε συνάντηση - Τόνισε ότι οι παραβατικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές
Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς σχολιάζει την εκδήλωση για την «Ιθάκη»
Ποιοι δικαιούνται το δώρο - Πώς υπολογίζεται και ποιες κυρώσεις προβλέπονται για τους εργοδότες
«Ζωτικής σημασίας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις η Βόρεια Ελλάδα» είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα
«Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη και απαιτητική για τον αγροτικό κόσμο και αποτυπώνεται και στις κινητοποιήσεις»
«Η κατάληξη θα είναι το νησί της Καλυψώς με την ψευδαίσθηση της Ιθάκης»
Πολιτική Προστασία και υπηρεσίες σε 24ωρη επιφυλακή για την ασφάλεια των πολιτών
Τονίζει τη σημασία του διαλόγου με Τουρκία και Λιβύη - Ζητά «πατριωτικό ρεαλισμό»
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν λέει ποιος φταίει...» σημείωσε
Τι κάνουν όσοι θα ήθελαν αντιπολίτευση της προκοπής;
«Γονάτιζε μπροστά στους ξένους και υπέγραψε το χειρότερο από τα τρία μνημόνια» τόνισε
Τι να προσέξουν οι δικαιούχοι
Σε υψηλούς τόνους η κατάθεση στην εξεταστική επιτροπή
H απάντηση στα περί εργασιακής σχέσης της Σεμερτζίδου με το γραφείο της
600.000 ευρώ περισσότερα από το 2024
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.