Πολιτικη & Οικονομια

Γιατί η κυβέρνηση της Αυστραλίας αποδείχθηκε ανεπαρκής στις πυρκαγιές;

Το φλερτ της Αυστραλίας με τον λαϊκισμό και την αντιδραστική ρητορική δείχνει ήδη τις τραγικές του συνέπειες στη ζωή των πολιτών της

317185_10150285824484786_563167100_n.jpg
Βίβιαν Ευθυμιοπούλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πυρκαγιές Αυστραλία Σκοτ Μόρισον
© James Ross-Pool/Getty Images/Ideal Image

Η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου εξηγεί πώς συνδέονται οι πυρκαγιές στην Αυστραλία με τις πολιτικές της κυβέρνησης Μόρισον.

Ήταν το άρθρο της Βασιλικής Γραμματικογιάννη, εδώ, στην Athens Voice που μας έβαλε στη διαδικασία να αναζητήσουμε τις θέσεις της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης για το κλίμα αλλά και τις ευθύνες της για το σκηνικό κόλασης που έχει δημιουργηθεί στη χώρα.

Η Βασιλική Γραμματικογιάννη ήταν η πρώτη στον ελληνικό Τύπο που συνέδεσε τις πυρκαγιές με τις πολιτικές της κυβέρνησης της Αυστραλίας.

Έγραψε λοιπόν: «Τον Νοέμβριο του 2019 η Αυστραλία ήταν ένα από τα έθνη που τορπίλισαν τις συνομιλίες για το κλίμα στη Μαδρίτη. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός ένας από τους μεγαλύτερους αρνητές της κλιματικής αλλαγής δεν άκουσε τους επιστήμονες της χώρας του που προειδοποιούσαν. [...]
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός δεν άκουσε τις εκκλήσεις των επιστημόνων για την τρωτότητα της χώρας απέναντι στην κλιματική αλλαγή επειδή η οικονομία της Αυστραλίας εξαρτάται από τον άνθρακα. Και τώρα η χώρα καίγεται».

Λίγα λόγια για την κυβέρνηση της Αυστραλίας: Το σύστημα διακυβέρνησης της Αυστραλίας είναι ομοσπονδιακό. Την Κοινοπολιτεία της Αυστραλίας τη συναποτελούν τέσσερις πολιτείες και δύο επικράτειες εντός της ηπειρωτικής χώρας [Australia.gov.au].
Είναι ασφαλές να ισχυριστούμε ότι το σύστημα είναι δικομματικό αφού στην εξουσία εναλλάσσονται οι κεντροδεξιοί-συντηρητικοί και οι κεντροαριστεροί προοδευτικοί.

 

Λίγη προσοχή στις επωνυμίες των κομμάτων!

Το Liberal-National Party είναι ο συνασπισμός της κεντροδεξιάς με τη λαϊκή δεξιά και τους εθνικιστές.
Το Labor Party (και όχι Labour Party-όπως επιγράφεται στη Μεγάλη Βρετανία) συσπειρώνει τους κεντροαριστερούς-προοδευτικούς.

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με την κλιματική αλλαγή και τις πυρκαγιές;

Στις γενικές εκλογές της 18ης Μαΐου του 2019 και παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν την επικράτηση της Κεντροαριστεράς (Labor Party), νικητής αναδείχθηκε το Liberal-National Party  του πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον.

Τα αίτια της μεγάλης νίκης του Σκοτ Μόρισον σχετίζονται άμεσα με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και το σχετικό debate που είναι ένα από τα ζητήματα που εδώ και χρόνια παίζουν ρυθμιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή της Αυστραλίας.
Ο Μόρισον έριξε το βάρος της καμπάνιας του στην Πολιτεία Queensland, μια περιοχή που ενώ παραδοσιακά επικρατούν οι συντηρητικοί του National Party ένα πλήθος από ακραία κόμματα που έκαναν την εμφάνισή τους το τελευταίο διάστημα την είχαν μετατρέψει, με όρους εκλογικής ανάλυσης σε swing-state.
H Πολιτεία Queensland είναι παραγωγός άνθρακα με το ορυχείο Carmichael να είναι το επίκεντρο διένεξης μεταξύ συντηρητικών και προοδευτικών με περιβαλλοντικές ευαισθησίες.

  • Μια ανάλυση του BBC από τον περασμένο Μάιο απαριθμεί πολύ ωραία όλους τους λόγους της εκλογικής επικράτησης του Σκοτ Μόρισον.

Λίγη ιστορία

Ήταν το 2017 όταν ο σημερινός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον κι ενώ ήταν υπουργός της κυβέρνησης ξεκίνησε μια ανοιχτά αντιπεριβαλλοντική καμπάνια κατηγορώντας τους Κεντροαριστερούς οικολόγους και τα συνδικάτα ότι απειλούσαν την οικονομία της χώρας με τις οικολογικές τους ευαισθησίες οι οποίες θα οδηγούσαν σε αύξηση των φόρων σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις και μοιραία σε απώλεια θέσεων εργασία.
Μάλιστα σε μια κίνηση που στη χώρα του σχολιάστηκε εκτενώς εμφάνισε μέσα στο κοινοβούλιο ένα κομμάτι άνθρακα (Guardian) για να καταγγείλει την «ανθρακοφοβία» όπως τη χαρακτήρισε τότε.

Scott Morrison Brings in Lump of Coal Into House of Representatives

Και τώρα;

Xθες Παρασκευή οι πολίτες της Αυστραλίας συγκεντρώθηκαν κατά χιλιάδες στις μεγάλες πόλεις της χώρας, το Σίδνεϊ, τη Μελβούρνη, το Μπρισμπέιν, την Αδελαΐδα, την Καμπέρα, για να διαμαρτυρηθούν και σε ορισμένες περιπτώσεις να ζητήσουν και την παραίτηση του Σκοτ Μόρισον [abc.news] .
Είχε προηγηθεί ένα κύμα μεγάλης κριτικής στον Αυστραλό πρωθυπουργό ο οποίος όταν ξέσπασε το κύμα των πυρκαγιών, εκείνος έκανε αμέριμνος διακοπές στη Χαβάη.
Για να αξιολογήσουμε τη σοβαρότητα των αντιδράσεων και το πόσο αυτές μπορούν να δημιουργήσουν αυτό που λέμε «σοβαρή πολιτική κρίση» βάζουμε στην εξίσωση μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πληροφορία που διαβάσαμε χθες σε άρθρο στη Washington Post (paywall).

Η Αυστραλία διαθέτει τη μεγαλύτερη δύναμη εθελοντών πυροσβεστών στον κόσμο.

Υπολογίζεται ότι 72.000 Αυστραλιανοί αποτελούν τη δύναμη αυτή η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης με τις φλόγες από τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Ήδη η δύναμη των εθελοντών πυροσβεστών μετράει θύματα αφού μέλη της είναι μέσα στους 26 νεκρούς από τις πυρκαγιές (μέχρι αυτή τη στιγμή).
Όλοι τους φυσικά δεν πληρώνονται για την υπηρεσία τους αυτή και έχουν παρατήσει τις κανονικές τους δουλειές για να αφιερωθουν στο έργο της κατάσβεσης και κυρίως της προστασίας ανθρώπων και σπιτιών.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των εθελοντών πυροσβεστών που καταγράφει το άρθρο κάποιοι από αυτούς και με τον πιο ειρωνικό τρόπο εργάζονται στις ρυπογόνες βιομηχανίες που συμβάλλουν στην επιδείνωση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.

Τι σημαίνει αυτό;

Ότι οι πολίτες της Αυστραλίας έχουν προσωπική άποψη για την έκταση της καταστροφής, βρίσκονται οι ίδιοι στην πρώτη γραμμή και διαπιστώνουν οι ίδιοι τα αποτελέσματα της αντι-περιβαλλοντικής ρητορικής του Σκοτ Μόρισον. 

Εκστρατεία παραπληροφόρησης

Οι πολίτες της Αυστραλίας αντιδρούν παρά την εκστρατεία παραπλήροφόρησης που έχουν επιδοθεί τα Μέσα που ανήκουν στον μεγιστάνα Ρούμπερτ Μέρντοχ. Σε χθεσινό, αποκαλυπτικό, τους άρθρο οι New York Times (paywall) αποκαλύπτουν τη συστηματική εκστρατεία του ομίλου Μέρντοχ να προστατεύσει τις συντηρητικές, αντι-περιβαλλοντικές πολιτικές και να αποσυνδέσει τις πυρκαγιές από την κλιματική αλλαγή, δαιμονοποιώντας, παράλληλα, ως επικίνδυνα υστερικούς τους Πράσινους. Η εκστρατεία αυτή διεξάγεται τόσο με «κομμένα και ραμμένα» ρεπορτάζ όσο και με αρθρογραφία που υποστήριζε τον Πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον μέχρι και το δικαίωμά του να κάνει διακοπές στη Χαβάη ενώ η χώρα του καιγόταν. Το άρθρο αναφέρει και την παρουσία στρατού τρολ και bots για τη διασπορά με ταχύτητα των ειδήσεων που παράγει το News Corp το οποίο βέβαια αρνείται τις σχετικές κατηγορίες.
Το φλερτ της Αυστραλίας με τον λαϊκισμό και την αντιδραστική ρητορική δείχνει ήδη τις τραγικές του συνέπειες στη ζωή των πολιτών της.
Υπάρχουν πολλά χρήσιμα συμπεράσματα για την ηγεσίες του πλανήτη αλλά και τα πολιτικά κόμματα που αρνούνται την πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής.
Οι πολιτικοί που αρνούνται το πρόβλημα και αποτυγχάνουν να διαχειριστούν τις φυσικές καταστροφές που αυτό προκαλεί, πολύ σύντομα, βλέπουν την αξιοπιστία τους και τη δημοφιλία τους να γίνεται καπνός.


* Η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου καθημερινά επιμελείται το Fact News, το μοναδικό ελληνικό ειδησεογραφικό newsletter που καταγράφει τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας, φιλτράροντας τα fake news και τον άχρηστο ειδησεογραφικό θόρυβο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ