Περιβαλλον

Αυστραλία: Ολική καταστροφή

Ας κατέβουμε στο δρόμο την ερχόμενη Παρασκευή μαζί με τους Αυστραλούς, για έναν πιο καθαρό πλανήτη

_mg_7139.jpeg
Λίνα Στεφάνου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tatoi.jpg
Τατόι © Λίνα Στεφάνου

Η Λίνα Στεφάνου σχολιάζει την κλιματική αλλαγή, την ξηρασία, τις φωτιές στην Αυστραλία και τις συνέπειές τους.

Λένε ότι για τις φωτιές που έχουν στοιχίσει μέχρι τώρα τη ζωή σε 480 εκατομμύρια ζώα στην Αυστραλία οι επιστήμονες του CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) είχαν προειδοποιήσει 11 χρόνια πριν ότι η κλιματική αλλαγή θα φέρει μεγαλύτερες ξηρασίες και μεγαλύτερης έκτασης φωτιές στη Νοτιοανατολική Αυστραλία από το 2020 και μετά. Την έκθεση αυτή την είχαν καταθέσει οι επιστήμονες του Εθνικού Επιστημονικού Οργανισμού, CSIRO, το 2009 στο κοινοβούλιο – ύστερα από πρόσκληση της τότε κυβέρνησης.

tatoi.jpg
Τατόι © Λίνα Στεφάνου

Όλο το φετινό χειμώνα επίσης στην Αυστραλία συζητούσαν για την ξηρασία που αντιμετώπιζαν οι αγρότες, αλλά ούτε αυτό τους ενεργοποίησε σε σχέση με τις επικείμενες φωτιές. Λέω επικείμενες, επειδή στην Αυστραλία όπως κι εδώ όπως και σε πολλές άλλες χώρες οι καλοκαιρινές φωτιές είναι πλέον μόνιμο φαινόμενο. Δυστυχώς από το 2013 μέχρι σήμερα, στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας, υπάρχουν οι κλασικοί γνωστοί αρνητές της κλιματικής αλλαγής που κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να αθετήσουν τις συμφωνίες για περιορισμό εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και επιπλέον κάνουν και περικοπές στις δαπάνες για πολιτική προστασία. 

tatoi.jpg
Τατόι © Λίνα Στεφάνου

Μια από τις μεγαλύτερες σε κυκλοφορία εφημερίδες, η Αustralian (ιδιοκτησία Μέρντοχ), εδώ και καιρό ΔΕΝ έβαζε καν τις φωτιές στο πρωτοσέλιδο. Η προπαγάνδα, ώστε να κρατιέται ο κόσμος αδρανής και εφησυχασμένος, έκανε εξαιρετική δουλειά για άλλη μια φορά. 

Τώρα που η καταστροφή έχει πλέον συντελεστεί, οι πολίτες προγραμματίζουν μεγάλες διαδηλώσεις για την ερχόμενη Παρασκευή με αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού, την υιοθέτηση πολιτικής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ενίσχυση του πυροσβεστικού σώματος.

tatoi.jpg
© Λίνα Στεφάνου

Το χειρότερο είναι, όπως μου λέει ο φίλος μου δημοσιογράφος Νίκος Φωτάκης που ζει εκεί, ότι η «σεζόν» ξεκινάει τώρα. Υπάρχουν φόβοι επομένως για ένα τρίμηνο παρανάλωμα.

Οι φωτιές στην Αυστραλία δεν είναι τόσο μακρινές όσο μερικοί ίσως νομίζουν. Μας ενδιαφέρουν όλους γιατί θα επιδεινώσουν περαιτέρω τις κλιματικές αλλαγές που αφορούν όλο τον πλανήτη. Ας ξεκινήσει από τώρα η νέα κυβέρνηση να σκέφτεται πώς θα προστατέψει καλύτερα ό,τι έχει απομείνει από τον πράσινο εθνικό μας πλούτο. Το καλοκαίρι δεν είναι τόσο μακριά όσο νομίζουν. Ας μην επαναλάβουμε τα λάθη των Αυστραλιανών. Ας μην επιτρέψουμε να επαναληφθεί το Μάτι. Κι αν ήμουν το ελληνικό WWF ή η Greenpeace  θα παρακινούσα τον κόσμο να κατέβει στο δρόμο και να διαμαρτυρηθεί την ερχόμενη Παρασκευή, μαζί με τους Αυστραλούς, για έναν πιο καθαρό πλανήτη. Όχι μόνο για τις φωτιές αλλά και για τη συνεχιζόμενη ξήρανση της ελάτης στην περιοχή του Παρνασσού και της Πάρνηθας. Ή για το ότι τα κυπαρίσσια μας πεθαίνουν όρθια πάσχοντας από καρκίνο. Είμαστε κι εμείς προειδοποιημένοι. Μη λέμε μετά ότι δεν ξέραμε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ