- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Τζέφρι Πάιατ: Τα νησιά έχουν θαλάσσιες ζώνες και υφαλοκρηπίδα.
Την ξεκάθαρη αντίθεση των ΗΠΑ στους ισχυρισμούς της Άγκυρας σχετικά με το μνημόνιο Τουρκίας και κυβέρνησης της Τρίπολης, καθώς και με την υφαλοκρηπίδα των νησιών, εξέφρασε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Τώρα έχουμε λάβει τα συγκεκριμένα κείμενα και έχουμε ολοκληρώσει τη νομική ανάλυση για το μνημόνιο της Τουρκίας και της Λιβύης. Η νομική άποψη των ΗΠΑ είναι ότι οι ισχυρισμοί της τουρκικής κυβέρνησης για τις διεκδικήσεις των θαλάσσιων ζωνών και συγκεκριμένα για τις υφαλοκρηπίδες διαφέρουν από τη νομική μας ανάλυση και από τη νομική ανάλυση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας που αφορά το καθεστώς των νησιών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης, προσθέτοντας πως «τα κατοικημένα νησιά ως ζήτημα του εθιμικού διεθνούς δικαίου δικαιούνται την ίδια μεταχείριση με τα ηπειρωτικά εδάφη».
Παράλληλα, διαμήνυσε πως «ο σωστός τρόπος προσέγγισης αυτών των ζητημάτων δεν γίνεται με μονομερείς διακηρύξεις που παραβλέπουν τις θέσεις των κρατών που επηρεάζονται, στην προκειμένη περίπτωση της Αιγύπτου και της Ελλάδας, αλλά μέσω του διαλόγου».
Υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ εμμένουν στην άποψη ότι η Ανατολική Μεσόγειος πρέπει να είναι μια ζώνη οικονομικής συνεργασίας και ευκαιριών και όλα αυτά τα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, πρέπει να αποτελέσουν κινητήριο μοχλό νέων πλαισίων συνεργασίας. «Γι αυτό υποστηρίζουμε τόσο την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο στο σχήμα "3 + 1"», τόνισε και προσέθεσε: «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο μετέβη στην Ιερουσαλήμ τον Μάρτιο για να συμμετάσχει στη διάσκεψη "3+1". Γι 'αυτό και ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ενεργειακές Πηγές Φράνσις Φάνον, ήρθε εδώ στην Αθήνα το καλοκαίρι, για να συμμετάσχει στην πρώτη Ενεργειακή Υπουργική Διάσκεψη. Αυτό θα παραμείνει η κατευθυντήρια προσέγγιση μας».
Στη συνέχεια ο Τζέφρι Πάιτ ανέδειξε τη σημασία τις ΗΠΑ της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) μεταξύ Ελλάδος και Αμερικής, αλλά και της βάσης της Σούδας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με ελικόπτερο η άφιξη των επισήμων στη Belharra «Κίμων»
Τι προανήγγειλε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών
Η τιμή του ρεύματος και η δυνατότητα κατάληψης της εθνικής οδού
Τι ισχύει για τις μεταφορές μεταξύ φίλων
Τελετή με υψηλό συμβολισμό στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας
Υποχωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, «φρένο» σε σενάρια Τσίπρα και Καρυστιανού
Η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών στη Γενική Γραμματέα Μεταφορών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ
Πέντε μέλη της διοίκησης έκαναν λόγο για σοβαρά ζητήματα θεσμικής λειτουργίας
Η αντιπολίτευση μιλά για «χρηματοδότηση»
Με ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή – Στρατηγική συνεργασία σε εκπαίδευση, γλώσσα, ιστορία, πανεπιστήμια
Μια συζήτηση αφιερωμένη στο θέμα του βιβλίου του «Η Μεγάλη Επιστροφή»: την ελληνική οικονομία, τις προκλήσεις της, τα λάθη που προηγήθηκαν αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι.
Επιδοτείται και η μερική απασχόληση
Οι δικαστές θα έχουν άμεση και πλήρη πρόσβαση στον φάκελο κάθε υπόθεσης
Η κυβέρνηση έθεσε ως προϋπόθεση για τη συνάντηση να παραμείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι
Τι αναφέρουν πηγές της Κουμουνδούρου
Ο Van Weel σε συνάντηση με τον Γ. Γεραπετρίτη: Η Ελλάδα σημαντικός παράγοντας ασφάλειας
Οι δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης μετά τη συνάντηση με εκπροσώπους των αγροτών
Ο πρωθυπουργός για τον νέο ψηφιακό δικαστικό φάκελο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.