- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σκυλακάκης: Συνταγματικές οι ηλεκτρονικές συναλλαγές
Πώς το μέτρο θα χτυπήσει τη φοροδιαφυγή
Σκυλακάκης: Απολύτως συνταγματικό το μέτρο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, που θα χτυπήσει τη φοροδιαφυγή.
Απολύτως αναλογικό και συνταγματικό, που χτυπάει αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή, χαρακτήρισε ο υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, το μέτρο της επέκτασης των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Ο υφυπουργός απάντησε από το βήμα της Ολομέλειας στις επιφυλάξεις της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής αναφορικά με τη διάταξη που προβλέπει ότι το απαιτούμενο ποσό δαπανών, με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, καθορίζεται σε ποσοστό 30% επί του πραγματικού εισοδήματος και η όποια επιβάρυνση θα αφορά τη μη επίτευξη αυτού του ποσοστού και θα υπολογίζεται επί του πραγματικού εισοδήματος.
«Η διάταξη αφορά το εισόδημα, για τον απλούστατο λόγο ότι αν κάποιος δεν έχει εισόδημα και μάλιστα πραγματικό, δεν υπάρχει επιβάρυνση. Συνεπώς, βάση της διάταξης είναι το εισόδημα. Ανάλογη διάταξη είχε ψηφίσει η Βουλή και το 2016. Σκοπός της διάταξης είναι αποκλειστικά και μόνο η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής η οποία στην Ελλάδα είναι η πιο βαριά μορφή ανισότητας. Έχουμε 33,6% φοροδιαφυγή από τον ΦΠΑ που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη φοροδιαφυγή στην Ευρώπη και παρουσιάζει και αυξητικές τάσεις», ανέφερε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Επισήμανε επίσης, ότι στον προϋπολογισμό του 2020, ο στόχος που έχει τεθεί για έσοδα 557 εκατομμύρια από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, αφορά αποκλειστικά και μόνο έσοδα από φοροδιαφυγή. «Αν τυχόν υπάρξει επιβάρυνση πολιτών που δεν θα πετύχουν το στόχο, αυτή θα εισπραχθεί το 2021. Συνεπώς όλο το ποσό αυτό, δηλαδή τα 557 εκατομμύρια, αφορά φοροδιαφυγή. Αυτό το ποσό έχει αναλυθεί και έχει γίνει δεκτό και από τους θεσμούς, και από τον ESM και από την ΕΚΤ και από την Κομισιόν, έχει δηλαδή πολύ ισχυρή τεχνική στήριξη ό,τι αφορά τη φοροδιαφυγή», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών.
«Από την ώρα δε που το μέτρο αφορά τη φοροδιαφυγή, είναι προφανές ότι η αναλογικότητα επιτυγχάνεται απολύτως, διότι το μέτρο θα δώσει τεράστιο ποσό από φοροδιαφυγή», είπε και εξήγησε: «Μπορεί να εκδίδονται παραστατικά, όπως συμβαίνει με τις ταμειακές μηχανές, αλλά πριν από μερικές μέρες αποκαλύφθηκε από την ΑΑΔΕ ότι ένα μεγάλο κύκλωμα έκανε παραχάραξη ταμειακών μηχανών. Το κύκλωμα συνελήφθη, μιλάμε για 100 επιχειρήσεις και 25 εκατομμύρια ευρώ αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη. Όταν συνεπώς είναι πλαστά τα δικαιολογητικά, και όλοι ξέρουμε ότι οι ταμειακές μηχανές χακάρονται, μόνο με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές μπορείς να τις πιάσεις, διότι τα POS δεν χακάρονται. 'Αρα και τεχνικά αποδεικνύεται ότι το μέτρο είναι αναγκαίο, όχι μόνο διότι δίνει ισχυρό αντικίνητρο στους πολίτες να μην συμμετέχουν σε φοροδιαφυγή, αλλά και γιατί εμποδίζει τα πλαστά παραστατικά. 'Αρα είναι μέτρο απολύτως αναλογικό, απολύτως συνταγματικό και χτυπά τη φοροδιαφυγή που είναι η μεγαλύτερη αιτία παραβίασης της αρχής ισότητας των πολιτών», είπε ο κ. Σκυλακάκης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
H αντιπαράθεση αφορούσε την εποχή Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ
Ο υπουργός Άμυνας μιλά για ξεκάθαρο μήνυμα Μακρόν και πρόοδο στις συζητήσεις για την παράταση της συμφωνίας
Με φόντο τον πόλεμο στο Ιράν
Η ΝΔ προηγείται με 25,1% και διαφορά 14,3 μονάδων από το ΠΑΣΟΚ – Πτώση θετικής στάσης για νέα κόμματα
Καταλληλότερος ο Μητσοτάκης – Χαμηλή απήχηση για τα νέα κόμματα Τσίπρα, Καρυστιανού και Σαμαρά
Τι αναφέρει ο πρώην δήμαρχος αναφορικά με τα συμπληρωματικά έργα
Μέτρα στήριξης στο τραπέζι, με πλαφόν κέρδους σε καύσιμα και σούπερ μάρκετ εξετάζει η κυβέρνηση
Η αιχμηρή ανάρτηση του Γιάννη Μεϊμάρογλου
«Κάνουμε το καθήκον μας» επισήμανε ο πρωθυπουργός
Τι συζητήθηκε στην τριμερή με τη συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη, το Εμανουέλ Μακρόν και του Νίκου Χριστοδουλίδη
Ηρωισμός, ιστορία και πολιτισμός σε 14 νέα συλλεκτικά και αναμνηστικά νομίσματα
Άρθρο της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνας Μιχαηλίδου
Πώς υπολογίζεται και τι ισχύει στην περίπτωση που υπάρχει παραίτηση ή απόλυση
«Η Κύπρος δεν θα είναι ποτέ μόνη -Οι κινήσεις μας είναι αμυντικές», τόνισε ο πρωθυπουργός
Αναλυτικά οι δικαιούχοι, τι προβλέπει η σχετική ΚΥΑ
Με Patriot στη βόρεια Ελλάδα και F-16 για τη Βουλγαρία – 1.039 επαναπατρισμοί Ελλήνων από Μέση Ανατολή
Όλες οι πληρωμές ανά ταμείο ασφαλισμένων, πότε μπαίνουν οι επικουρικές
Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι που έχουν κάνει λάθος στην αίτηση
"Σήμερα δοκιμάζουμε την πρώτη μας σκέψη"
Οι διεθνείς τιμές πετρελαίου εκτοξεύουν το κόστος βενζίνης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.