Πολιτικη & Οικονομια

«Αγαπητά έλλογα όντα»

Ένας σκύλος μας μιλά για την φιλοζωία, το θέατρο και την λογική

35183-103893.jpg
Γιώργος Παναγιωτάκης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
60168-120165.jpg

Πριν από λίγες μέρες, έφτασε στα γραφεία μας η παρακάτω επιστολή. Σας την παραθέτουμε χωρίς σχόλια.

«Αγαπητά έλλογα όντα

Παίρνω το θάρρος να σας γράψω, για να εκφράσω ορισμένες απορίες που μου έχουν δημιουργηθεί γύρω από τον τρόπο σκέψης σας. Αν βρείτε τις απορίες αυτές αφελείς ή ανόητες, ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη.

Καταρχάς, να συστηθώ. Είμαι σκύλος και με φωνάζουν Φίντο. Πιθανόν το όνομά μου να σας φαίνεται κάπως χαζό. Να ξέρετε όμως ότι δεν το επέλεξα εγώ –ο ιδιοκτήτης μου με βάφτισε έτσι. Άλλωστε, τα περισσότερα πράγματα που κάνουμε εμείς τα κατοικίδια, δεν είναι δικές μας επιλογές. Για παράδειγμα, κανείς δεν μας ρώτησε αν μας αρέσει να φοράμε λουράκι ή αν την βρίσκουμε που κρατάμε τα τσίσα μας μέχρι να αποφασίσετε να μας πάτε βόλτα. Για να μην αναφέρω την στείρωση…

Καταλαβαίνω, βέβαια, ότι ζούμε σε έναν κόσμο που είναι φτιαγμένος για εσάς, τα κυρίαρχα όντα και ότι πρέπει να συμβιβαστούμε με αυτό. Επίσης, ξέρω ότι όλα αυτά τα κάνετε για το καλό μας. Το καλό μας, βέβαια, όπως το εννοείτε εσείς. Προσοχή, δεν λέω ότι αν αποφασίζαμε μόνοι μας, θα ζούσαμε καλύτερα. Ίσως να ζούσαμε και πολύ χειρότερα. Λέω απλώς ότι αυτά που εσείς επιλέγετε για εμάς, είναι -λίγο ως πολύ- έξω από την φύση μας.

Ας γυρίσουμε όμως στο θέμα μας. Και το θέμα μας είναι ο Μαξ. Ο Μαξ είναι φιλαράκι μου, συχνάζουμε στο ίδιο πάρκο. Επιπλέον, ήταν κάποτε διάσημος. Έπαιζε στο θέατρο, σε ένα έργο που έχει τον τίτλο «Φάουστ». Φυσικά, αυτό δεν ήταν δική του επιλογή. Το αφεντικό του τον πήγε εκεί έπειτα από συμφωνία με τον σκηνοθέτη. Ο ίδιος ο Μαξ, θα προτιμούσε στα σίγουρα, αντί να βρίσκεται στο θέατρο, να τριγυρνά στο πάρκο μυρίζοντας τα άλλα σκυλιά –αυτό βέβαια, αν κρίνω από κάποιες κριτικές, ίσως να το προτιμούσαν και αρκετοί από τους θεατές.

Από την άλλη –το είπαμε και πριν- ελάχιστα από όσα κάνουμε εμείς τα κατοικίδια, είναι δικές μας επιλογές. Επιπλέον, μην φανταστείτε ότι ο Μαξ κακοπερνούσε κιόλας. Δεν τον βασάνιζαν όπως συμβαίνει με τα άτυχα ζώα στο τσίρκο. Ούτε ήταν υποχρεωμένος να κάνει κάτι έξω από την φύση του –δεν χόρευε κλακέτες ούτε έπαιζε μπουζούκι. Απλά έκανε ένα πέρασμα στην σκηνή και μετά, όταν η αυλαία έπεφτε, το αφεντικό του τον έφερνε στο πάρκο. Και εκεί όλες οι σκυλίτσες έτρεχαν από πίσω του –σελέμπριτι γαρ. Φυσικά, αυτό με βόλευε και εμένα, αφού κοντά στο βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα.

Όλα αυτά αποτελούν παρελθόν. Πριν από λίγες μέρες ο Μαξ απολύθηκε από την παράσταση. Αιτία ήταν η αντίδραση κάποιων φιλόζωων που όταν τον είδαν επί σκηνής αγανάχτησαν. Είπαν ότι είναι απάνθρωπο να εμφανίζεται ένας σκύλος στο θέατρο και κατηγόρησαν τους συντελεστές της παράστασης ότι αφήνουν τον Μαξ πεινασμένο. Βλέπετε, ο καημένος ανήκει σε μια ράτσα που είναι από φυσικού της αδύνατη. Αυτό όμως δεν το ήξεραν οι φιλόζωοι και έτσι συνέχισαν να διαμαρτύρονται και να κάνουν σαματά στο ίντερνετ. Με τα πολλά, οι συντελεστές έκοψαν τον Μαξ από την παράσταση. Και πάνε και οι γκρούπις σκυλίτσες και όλα.

Σαν να μην έφτανε αυτό, λίγες μέρες μετά εμφανίζεται στο πάρκο ένας σκύλος ονόματι Φλοξ. Ελαφρώς αντιπαθής, όλο ύφος και τουπέ. Μόλις και μετά βίας καταδεχόταν να μας γαβγίσει. Με το που τον βλέπουν οι σκυλίτσες, τρέχουν αμέσως κοντά του. Προλαβαίνω μια από αυτές, την Τσίκα και την ρωτάω τι παίζει με τον τύπο. Εκείνη λοιπόν μου σκάει το μυστικό: Ο Φλοξ είναι ηθοποιός. Εν ενεργεία ηθοποιός! Παίζει στο μιούζικαλ «Άννυ» μαζί με τον Χατζηγιάννη, τον τραγουδιστή.

«Και οι φιλόζωοι δεν έχουν βάλει τις φωνές;»

«Κουβέντα δεν έχουν πει».

«Μήπως δεν το έχουν μάθει;» την ρωτάω.

«Σιγά που δεν το έχουν μάθει», λέει η Τσίκα. «Η μισή Αθήνα έχει δει την παράσταση. Άσε που οι συντελεστές καμαρώνουν για πάρτη του. Τον αναφέρουν μέχρι και στα δελτία τύπου . Σόρι όμως τώρα. Πάω να πάρω αυτόγραφο».

Λοιπόν εγώ αυτό δεν το καταλαβαίνω. Γιατί στην περίπτωση του Μαξ έγινε της μουρλής, ενώ στην περίπτωση του Φλοξ δεν άνοιξε ρουθούνι; Αν βασανιζόταν ο Μαξ, γιατί δεν ισχύει το ίδιο και για τον Φλοξ; Και για να το πάμε πιο μακριά. Γιατί οι ίδιοι άνθρωποι που έκαναν φασαρία στην περίπτωση του Μαξ, σωπαίνουν όταν βλέπουν ζώα να εμφανίζονται στην τηλεόραση ή στον κινηματογράφο. Ας πούμε, τα άλογα που συμμετέχουν στα γουέστερν ή στις ταινίες με ιππότες, δεν έχουν ψυχή; Και μην μου πείτε ότι εκεί τα άλογα είναι απαραίτητα γιατί πάντα υπάρχει μια λύση.

Ο Μαξ πιστεύει ότι για όλα φταίει το ίντερνετ. Υποστηρίζει ότι είναι κάτι σαν το δικό μας ομαδικό γάβγισμα. Ξέρετε, που αρχίζει ένας σκύλος να γαβγίζει και μετά κολλάει και ο άλλος και ο παραδίπλα και στο τέλος γίνεται της κακομοίρας χωρίς κανείς να ξέρει το γιατί.

Εγώ πάλι πιστεύω κάτι άλλο. Πιστεύω ότι για όλη αυτήν την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά σας, φταίνε οι γάτες. Ναι, οι γάτες! Χρόνια τώρα εξυφαίνουν μια συνομωσία, με σκοπό να σας αποβλακώσουν και να γίνουν εκείνες κυρίαρχες στον πλανήτη. Μέρος του σχεδίου τους είναι και όλα αυτά τα βιντεάκια με τις γάτες που κάθεστε και χαζεύετε στο youtube. Αν λοιπόν δεν θέλετε να παραχωρήσετε την εξουσία σ’ αυτά τα παμπόνηρα πλάσματα, θα πρέπει να εκλογικευτείτε. Όχι τίποτα άλλο… Θα πάρετε και εμάς στο λαιμό σας. Σας αφήνω τώρα γιατί πάω να κυνηγήσω κάτι ποδηλάτες.

Φιλικά,

Φίντο»

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.