Κουμουτσάκος: Δεν ασκείται με κοψίδια η μεταναστευτική πολιτική
Αποστάσεις από Κυρανάκη και Γιαννούλη – Προσυπογράφει τη θέση της Μπακογιάννη
Αποστάσεις Κουμουτσάκου από Κυρανάκη και Γιαννούλη: «Δεν ασκείται με κοψίδια η μεταναστευτική πολιτική. Συμφωνώ με τη θέση της Μπακογιάννη».
«Προσυπογράφω, τονίζω και συμφωνώ με τη θέση της Ντόρας Μπακογιάννη. Αυτή είναι η θέση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Αυτή είναι η θέση μου. Επειδή οι γραφικότητες κάποτε πρέπει να τελειώνουν. Ούτε με σουβλάκια, ούτε με μπύρες, ούτε με κοψίδια ασκείται μεταναστευτική πολιτική», τόνισε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφερόμενος στη «συγκέντρωση» - «φαγοπότι» κοντά σε πρόσφυγες.
Ο αν. υπουργός, με την ευκαιρία επίκαιρης ερώτησης της βουλευτού του ΜέΡΑ 25 για τις συνθήκες διαβίωσης προσφύγων - μεταναστών τη Λέρο, Φωτεινής Μπακαδήμα, μίλησε για «γραφικότητες», όταν η βουλευτής αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο θέμα και τόνισε πως η μεταναστευτική πολιτική της χώρας είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση.
«Πρέπει να περιθάλψουμε κι όχι να στοιβάζουμε σε ακατάλληλες δομές τους πρόσφυγες, να μη χάνουμε 1.200 παιδιά, να μην τους αφήνουμε χωρίς φάρμακα και σε σκηνές», είπε επίσης η κ. Μπακαδήμα. Απαντώντας, ο κ. Κουμουτσάκος, τόνισε ότι αναζητώνται πάντα τα περιθώρια βελτίωσης των συνθηκών, αλλά δεν πρέπει να διαμορφώνεται μια ψευδής και στρεβλή εικόνα απουσίας της Πολιτείας από τη Λέρο. «Είμαστε κάτω από έκτακτες συνθήκες, είναι καλό να υπάρχουν υποδείξεις, αλλά είναι μεγάλο λάθος πολιτικό και κοινωνικό να υποβαθμίζεται η παρουσία, η φροντίδα και η έννοια της Πολιτείας, η οποία είναι ισχυρά παρούσα», είπε επίσης προς τη βουλευτή.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ο αριθμός των πολιτών τρίτων χωρών που έφτασαν στη Λέρο και που οδηγούνται για καταγραφή και ταυτοποίηση στο ΚΥ αυξάνεται συνεχώς και εξήγησε ότι, εδώ και ένα εξάμηνο, άρχισε μια έξαρση μεταναστευτικής και προσφυγικής ροής προς τη χώρα μας για λόγους, αιτίες και πηγές που βρίσκονται έξω από τα σύνορά μας. Σήμερα, ο αριθμός των ανθρώπων που είναι εκεί υπερβαίνει τις δυνατότητες του Κέντρου Υποδοχής, αλλά, όπως παρατήρησε, τις υπερέβαινε και στις 17 Ιουλίου του 2019 όταν εξελέγη η νέα κυβέρνηση. Τότε, για 860 θέσεις υπήρχαν 1.200 άνθρωποι, 50% περισσότεροι, δηλαδή, κάτι που συνεχίστηκε. «Ζήσαμε μια μικρογραφία της κρίσης παρόμοιας του 2015 κι έτσι οι υπερχειλισμένες δομές, υπέστησαν μια πρόσθετη πίεση», υπογράμμισε και κάλεσε «να είμαστε προσεκτικοί όταν αναφερόμαστε σε θέματα δημόσιας υγείας γιατί ήδη βρίσκεται κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, το οποίο παρέχει υπηρεσίες περίθαλψης και υγειονομικής στήριξης». Αναφορικώς με τη γενική πολιτική, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι υπάρχει η απόφαση της κυβέρνησης για άμεση αποσυμφόρηση των νησιών, η αύξηση της χωρητικότητας και η πλήρης αξιοποίηση των υπαρχουσών δομών και στην ενδοχώρα, και ειδικότερα ενημέρωσε ότι από την Λέρο μετακινήθηκαν από τον Σεπτέμβριο 507 άνθρωποι από τις τρίτες χώρες, κυρίως ευάλωτοι με άρση γεωγραφικού περιορισμού.
Τέλος, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε πως οι Έλληνες και οι κάτοικοι των νησιών έχουν ανοίξει την αγκαλιά τους από το 2015, προσφέροντας βοήθεια, φροντίδα και συμπαράσταση, και σήμερα οι ίδιοι άνθρωποι, επειδή αυτό παρατείνεται, δεν έχουν αυτή τη συμπεριφορά. «Αυτό σημαίνει ότι είναι επείγον να λυθεί και έτσι το αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. Και ειδικά στο θέμα του μεταναστευτικού δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει ότι υπάρχει μια διάσταση αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και ανάγκης διασφάλισης αυτού του κρίσιμου κοινωνικού και εθνικού αιτήματος και δεν μπορεί να αγνοηθεί ως διάσταση χειρισμού και διαχείρισης του μεταναστευτικού - προσφυγικού. Επομένως, μια δημοκρατική Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τον εαυτό της και την συνοχή της προασπιζόμενη ταυτόχρονα και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτός ο συνδυασμός σεβασμού στην ανάγκη να υπάρχει ισχυρό αίσθημα ασφάλειας στην κοινωνία, αλλά και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αυτός ο συνδυασμός είναι αυτός που φτιάχνει τις σωστές πολιτικές», κατέληξε στην τοποθέτησή του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ATHENS VOICE διαλέγει κάθε μέρα τις αναρτήσεις που συζητήθηκαν περισσότερο στα social media
Η ανάρτηση του πρωθυπουργού για την προμήθεια των φρεγατών Belharra
«Η Ελλάδα δεν απειλεί την Τουρκία, το ανάποδο συμβαίνει», ξεκαθάρισε ο υπουργός Άμυνας
Κατά τη διάρκεια του γεύματος συζητήθηκε η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας
Με αφορμή την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ
Άλλοι 27.000 δεν έχουν δηλώσει ακόμα ΙΒΑΝ
Kατά τη συζήτηση για την κύρωση της πρώτης τροποποίησης της σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της HELLENIC TRAIN
«Μεγάλη η σημερινή μέρα για το Πολεμικό Ναυτικό», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας
Διευκολύνονται οι πολίτες στον έλεγχο των ψηφιακών τους εγγράφων
Σφοδρή κριτική του ΠΑΣΟΚ για επιδοτήσεις, επενδύσεις και όρους που υπονομεύουν ασφάλεια και ανταγωνισμό
Νέα υποδομή, νέα τρένα και αυστηρότερο πλαίσιο λειτουργίας για την αποκατάσταση της ασφάλειας στα τρένα
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρετίζει την ένταξη της Belharra «Κίμων» και την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού
Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά την άφιξη της πρώτης Belharra
Χαμηλότερα από τον μέσο όρο ΕΕ τα οικιακά τιμολόγια ρεύματος, εκρηκτική άνοδος ηλεκτρικών αυτοκινήτων
«Υπάρχει επί της αρχής συμφωνία για συνάντηση Μητσοτάκη με τους αγρότες τη Δευτέρα το μεσημέρι»
Με ελικόπτερο η άφιξη των επισήμων στη Belharra «Κίμων»
Τι προανήγγειλε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών
Η τιμή του ρεύματος και η δυνατότητα κατάληψης της εθνικής οδού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.