- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Βουτιά του 10ετούς ομολόγου μετά το αίτημα στο ΔΝΤ
Η απόδοση υποχώρησε δραστικά στο 1,54%
Ραγδαία μείωση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου μετά την αποστολή του αιτήματος πρόωρης εξόφλησης μέρους των δανείων του ΔΝΤ.
Σε ραγδαία μείωση της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς ομολόγου οδήγησε η είδηση για την επίσημη αποστολή του αιτήματος πρόωρης εξόφλησης μέρους των δανείων που έχει λάβει η χώρα μας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Μετά το άνοιγμα της αγοράς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαινόταν στο 1,605%.
Στη συνέχεια το μεσημέρι όταν έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας απέστειλε προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το επίσημο αίτημα της χώρας για την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού τμήματος του δανείου του ΔΝΤ, η απόδοση υποχώρησε δραστικά στο 1,54% καθώς στην αγορά εκδηλώθηκε έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον.
Σημειώνεται ότι η πρόωρη αποπληρωμή περίπου 3 δισ. ευρώ από τα 9 δισ. ευρώ που συνολικά οφείλει η χώρα στο ΔΝΤ συμβάλλει μεταξύ άλλων στη βελτίωση της βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους.
Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 47 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 28 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 10ετές ομόλογο με 23 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,54% από 1,61% που έκλεισε την Παρασκευή με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση -0,47% να διαμορφωθεί στο 2,11% απο 2,15%.
Στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,1006 δολ. από το επίπεδο των 1,1080 δολ, που άνοιξε η αγορά.
Η μεγάλη άνοδος της διεθνούς τιμής του πετρελαίου και η διαφαινόμενη αστάθεια στη Μέση Ανατολή (μετά τους βομβαρδισμούς πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στη Σ.Αραβία) ευνοούν το δολάριο. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η επίθεση έγινε από τους αντάρτες της Υεμένης, κατηγορώντας απευθείας το Ιράν, το οποίο αρνήθηκε την εμπλοκή του. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η χώρα είναι έτοιμη να λάβει δράση εναντίον του Ιράν, ωστόσο αναμένει το πόρισμα της Σαουδικής Αραβίας για τις ακριβείς συνθήκες της επίθεσης.
Ευνοϊκά είναι εξάλλου και τα πρόσφατα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ για την πορεία τη αμερικανικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, οι λιανικές πωλήσεις παρουσίασαν τον Αύγουστο σε μηνιαία βάση αύξηση μεγαλύτερη (0,4%) της αναμενομένης (0,2%, Ιούλιος: 0,8%). Σύμφωνα με την τελική μέτρηση, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Michigan, αναθεωρήθηκε το Σεπτέμβριο περισσότερο του αναμενόμενου (92, εκτίμηση: 90,8, Αύγουστος: 89,8).
Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,354%. Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,431%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,433% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,455%.
Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1031 δολ.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ΝΔ ανεβαίνει δύο μονάδες, διευρύνει τη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ και καταγράφεται διακομματική στήριξη για Κύπρο
Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 7.000 πολίτες δέχθηκαν κατ’ οίκον υπηρεσίες υγείας
«Υπάρχει ψευδής είδηση, δεν υπάρχει ψευδής άποψη», δήλωσε ο πρωθυπουργός
Στο Athens Alitheia Forum ο πρωθυπουργός
Το «πάμε για έναν καφέ» δεν είναι πια μία απλή πρόταση για χαλάρωση και φιλικότητα
Η Κύπρος είναι και μέλος της Ευρώπης. Θα είναι μεγάλη επιτυχία λοιπόν αν το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα αντικατασταθεί από ένα Ευρωπαϊκό Αμυντικό Δόγμα
Πώς διαμορφώνεται το πλαφόν σε τρόφιμα
Ποιες είναι οι ημερομηνίες διεξαγωγής εξετάσεων και κλήρωσης
Πρακτικές συμβουλές για την προστασία από επιθέσεις τύπου phishing
Ο υπουργός Υγείας εγκαινίασε τη νέα πτέρυγα για ογκολογικούς ασθενείς στο «Παπαγεωργίου»
Η υπουργός Πολιτισμού εγκαινίασε το νέο Ηχογραφικό Κέντρο και το Στούντιο Επαυξημένης Πραγματικότητας
«Οι πιέσεις στις τιμές θα εντείνονται» προειδοποιεί ο αναπηρωτής υπουργός Μεταφορών και Υποδομών
Ο Γάλλος πρόεδρος δεν διανύει την πιο ανέφελη περίοδο της δεύτερης θητείας του. Το διακύβευμα στην περίπτωσή του είναι ένα: η υστεροφημία του.
Μέχρι 30 Ιουνίου η ολοκλήρωση των «κάθετων» έργων του ΤΑΑ στα νοσοκομεία
Ξεκινούν σαρωτικοί έλεγχοι, έρχονται τσουχτερά πρόστιμα
Πώς διαμορφώνονται οι τιμές στα κρεοπωλεία
Στο Athens Alitheia Forum ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Όπως βλέπετε το κεφάλι μου είναι στη θέση του»
Τα συχνότερα λάθη και παραλείψεις στην αίτηση για το Α21
Ένα κερασάκι στην τούρτα-δώρο προς τον πρωθυπουργό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.