- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Κ. Χατζηδάκης: Η Ελλάδα συζητά με την Eldorado Gold για νέες θέσεις εργασίας
Δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος στο Reuters
Σε συζητήσεις η Ελλάδα με την Eldorado Gold για να εξασφαλίσει υψηλότερα δικαιώματα χρήσης για τα εξορυκτικά αναπτυξιακά σχέδιά της.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε συζητήσεις με την καναδική εταιρεία Eldorado Gold για να εξασφαλίσει από αυτή υψηλότερα δικαιώματα χρήσης (royalties) για τα εξορυκτικά αναπτυξιακά σχέδιά της και νέες θέσεις εργασίας, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, σε δηλώσεις του στο Reuters.
«Θέλουμε να προχωρήσουμε με μία σύμβαση, η οποία από τη μία πλευρά θα στέλνει ένα φιλικό για τις επιχειρήσεις μήνυμα και από την άλλη πλευρά θα διασφαλίζει περισσότερες θέσεις εργασίας, περισσότερα δικαιώματα χρήσης και ξεκάθαρη περιβαλλοντική προστασία σε εναρμόνιση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες», δήλωσε ο υπουργός. «Γίνονται διαπραγματεύσεις τώρα. Αυτό που είπαμε στην Eldorado Gold είναι ότι δεν θέλουμε να καθυστερήσουν αυτές οι διαπραγματεύσεις, αλλά αυτό εξαρτάται και από τις προτάσεις που θα παρουσιάσουν. Δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία με όποιο κόστος», σημείωσε.
Όσον αφορά τη ΔΕΠΑ, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι θα τροποποιηθεί σύντομα ο νόμος της περασμένης κυβέρνησης - ο οποίος προέβλεπε τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της με στόχο την πώληση μεριδίου 50,1% της εμπορικής δραστηριότητας και μειοψηφικού ποσοστού των δικτύων διανομής της στην Ελλάδα - για να επιτραπεί η πώληση πλειοψηφικών μεριδίων τόσο στη λιανική δραστηριότητα της εταιρείας όσο και στο δίκτυο διανομής. «Έχουμε ενδείξεις ότι θα υπάρξει ισχυρό (επενδυτικό) ενδιαφέρον», είπε.
Ο υπουργός σημείωσε ότι το κράτος θα διευθετήσει το θέμα των επιδοτήσεων που οφείλει στη ΔΕΗ για τη παροχή από αυτή φθηνού ρεύματος σε ευάλωτους πελάτες της και απομακρυσμένα νησιά. «Πρόκειται για περίπου 200 εκατ. ευρώ και θα πληρωθούν τους επόμενους μήνες», είπε. Όσον αφορά τις δημοπρασίες πώλησης ρεύματος από τη ΔΕΗ σε ανταγωνιστές της σε τιμές χαμηλότερες του κόστους (τις λεγόμενες ΝΟΜΕ), ο υπουργός είπε ότι αυτές έχουν στοιχίσει περίπου 600 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ και θα καταργηθούν.
Η κυβέρνηση, είπε, συζητά με τους δανειστές της εναλλακτικά διαρθρωτικά μέτρα για τη ΔΕΗ και την ενεργειακή αγορά, που περιλαμβάνουν τη σταδιακή απόσυρση των εργοστασίων που λειτουργούν με άνθρακα και τη μερική ιδιωτικοποίηση του δικτύου διανομής ενέργειας. «Οι ΝΟΜΕ θα καταργηθούν και η δημοπρασία που είναι προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο δεν θα πραγματοποιηθεί». «Η κυβέρνηση πρέπει να έχει ολοκληρώσει τα διαρθρωτικά μέτρα για την ενεργειακή αγορά και τη ΔΕΗ έως τα τέλη Οκτωβρίου, μέσα Νοεμβρίου», πρόσθεσε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η εβδομαδιαία ανάρτηση του πρωθυπουργού - Αναλύει τις διεθνείς προκλήσεις και τον ρόλο της Ελλάδας
Ο πλήρης σχεδιασμός για οικονομία, κράτος, κοινωνία και ανάπτυξη την επόμενη χρονιά
Το νέο νομοσχέδιο και το ζήτημα της τηλεθέασης
Το ΥΠΕΝ επεκτείνει τα προγράμματα «Εξοικονομώ» - Ειδική μέριμνα για ευάλωτα νοικοκυριά, φοιτητές και κλειστά ακίνητα
Σε ισχύ οι νέες φορολογικές κλίμακες στον ιδιωτικό τομέα - Ποιοι κερδίζουν περισσότερο
Παρά τις ελκυστικές τιμές, η αγοραστική κίνηση παραμένει «παγωμένη» - Οι έμποροι ζητούν αλλαγές στο πλαίσιο των προσφορών
Ο γνωστός δημοσιογράφος, σύμβουλος επικοινωνίας και ακτιβιστής μιλάει στην Athens Voice
Ποια είναι η τελευταία μέρα προσφορών
«Πλημμυρισμένη η ανασφάλεια των πολιτών», δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης
Στόχος η πλήρης αναβάθμιση με 100% τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση και ETCS έως τον Αύγουστο του 2026
Η υπογραφή ενός νόμου είναι μια πράξη έγκρισης με πολιτικό βάρος
Πού παγώνουν οι άδειες Airbnb σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και γιατί η άδεια δεν ακολουθεί πλέον το ακίνητο
Σε πλήρη εξέλιξη η διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους - Στόχος τα 950 ευρώ έως το 2027
Το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, πελατολόγιο και ψηφιακή κάρτα εργασίας παντού
Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συνεχίζεται
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Νέα δομή για υιοθεσίες και ανακαίνιση Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας παιδιών με αναπηρία
Η απάντηση της υπουργού Τουρισμού στα δημοσιεύματα
Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα αυθαίρετα
Οι απαντήσεις Φλωρίδη για τη διαδικασία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.