- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πρόβλεψη Στουρνάρα: Η ανάπτυξη φέτος μπορεί να φτάσει στο 3%
Στο 3,5% φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα
Ανάπτυξη που μπορεί να φτάσει στο 3% και πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% προβλέπει για φέτος ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.
Ρυθμούς ανάπτυξης που μπορούν να φτάσουν και το 3% προβλέπει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Ο ίδιος μετά τις δημοσιονομικές εξελίξεις του καλοκαιριού (ανάκαμψη των φορολογικών εσόδων) θεωρεί πλέον ότι ο προϋπολογισμός φέτος θα κατορθώσει να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Τέλος εκτιμά ως θετική της προσήλωση της κυβέρνησης στους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, ενώ υποστηρίζει ότι μετά την μεγάλη αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων καθίσταται πιο εύκολη η μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2022.
Μιλώντας σήμερα το απόγευμα στο Belgian Business Club (BBC) ο κ. Στουρνάρας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αποτελεί θετική εξέλιξη το γεγονός ότι η κυβέρνηση δήλωσε από την αρχή της θητείας της ότι θα σεβαστεί τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους. Άλλωστε και η Τράπεζα της Ελλάδος έχει υποστηρίξει εδώ και αρκετά χρόνια, και η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους θεσμούς αμέσως ή εμμέσως, την μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος». Προσέθεσε δε ότι η χθεσινή παρέμβαση της Κριστίν Λαγκάρντ δικαιολογεί πλήρως τη θέση αυτή.
Όπως εξήγησε ο διοικητής της ΤτΕ η μεγάλη μείωση που έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων μπορεί να συμβάλλει ώστε να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του Δημόσιου Χρέους με χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα από εκείνα που είχαν συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Συγκεκριμένα τα επιτόκια των ομολόγων είναι όπως είπε πολύ χαμηλότερα από εκείνα που προέβλεπε το βασικό σενάριο της Κομισιόν στην ανάλυση της βιωσιμότητας του Ελληνικού Δημοσίου Χρέους. Επιπλέον το Σύμφωνο Σταθερότητας και ανάπτυξης αφήνει κάποια περιθώρια ευελιξίας στη δημοσιονομική πολιτική, εφόσον η Κυβέρνηση προχωρήσει σε πρόσθετες μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ανάκαμψη της οικονομίας.
Σε κάθε περίπτωση κατέληξε ο κ. Στουρνάρας «οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις σε συνδυασμό με την πρόσφατη άρση των capital controls, αναμένεται να διευκολύνουν την αναβάθμιση των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στη λεγόμενη επενδυτική κατηγορία, εξέλιξη η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξή τους στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ . Αυτό, με τη σειρά του, θα μειώσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού για την ελληνική οικονομία ενισχύοντας την ανάπτυξη και βελτιώνοντας τη βιωσιμότητα του χρέους. Στο θετικό αυτό σενάριο, η αύξηση του ΑΕΠ μπορεί να υψηλότερη σε σχέση με τις τρέχουσες προβλέψεις, και το ποσοστό της να αγγίξει το 3%».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ΝΔ ανεβαίνει δύο μονάδες, διευρύνει τη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ και καταγράφεται διακομματική στήριξη για Κύπρο
Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 7.000 πολίτες δέχθηκαν κατ’ οίκον υπηρεσίες υγείας
«Υπάρχει ψευδής είδηση, δεν υπάρχει ψευδής άποψη», δήλωσε ο πρωθυπουργός
Στο Athens Alitheia Forum ο πρωθυπουργός
Το «πάμε για έναν καφέ» δεν είναι πια μία απλή πρόταση για χαλάρωση και φιλικότητα
Η Κύπρος είναι και μέλος της Ευρώπης. Θα είναι μεγάλη επιτυχία λοιπόν αν το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα αντικατασταθεί από ένα Ευρωπαϊκό Αμυντικό Δόγμα
Πώς διαμορφώνεται το πλαφόν σε τρόφιμα
Ποιες είναι οι ημερομηνίες διεξαγωγής εξετάσεων και κλήρωσης
Πρακτικές συμβουλές για την προστασία από επιθέσεις τύπου phishing
Ο υπουργός Υγείας εγκαινίασε τη νέα πτέρυγα για ογκολογικούς ασθενείς στο «Παπαγεωργίου»
Η υπουργός Πολιτισμού εγκαινίασε το νέο Ηχογραφικό Κέντρο και το Στούντιο Επαυξημένης Πραγματικότητας
«Οι πιέσεις στις τιμές θα εντείνονται» προειδοποιεί ο αναπηρωτής υπουργός Μεταφορών και Υποδομών
Ο Γάλλος πρόεδρος δεν διανύει την πιο ανέφελη περίοδο της δεύτερης θητείας του. Το διακύβευμα στην περίπτωσή του είναι ένα: η υστεροφημία του.
Μέχρι 30 Ιουνίου η ολοκλήρωση των «κάθετων» έργων του ΤΑΑ στα νοσοκομεία
Ξεκινούν σαρωτικοί έλεγχοι, έρχονται τσουχτερά πρόστιμα
Πώς διαμορφώνονται οι τιμές στα κρεοπωλεία
Στο Athens Alitheia Forum ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Όπως βλέπετε το κεφάλι μου είναι στη θέση του»
Τα συχνότερα λάθη και παραλείψεις στην αίτηση για το Α21
Ένα κερασάκι στην τούρτα-δώρο προς τον πρωθυπουργό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.