Πολιτικη & Οικονομια

Σάκης Ιωαννίδης: «Η αυτοδυναμία της ΝΔ είναι εργαλείο κυβερνησιμότητας της χώρας»

Στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι να εφαρμόσουμε το σχέδιό μας χωρίς αστερίσκους και εκπτώσεις, ώστε να επωφεληθούν άμεσα οι πολίτες

63576-718243.jpg
Άρης Γεωργίου
ΤΕΥΧΟΣ 709
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σάκης Ιωαννίδης

Ο Σάκης Ιωαννίδης μιλάει στην ATHENS VOICE για την υποψηφιότητά του στον βόρειο τομέα της Β΄ Αθηνών με τη ΝΔ.

Ο Σάκης Ιωαννίδης, υποψήφιος με τη ΝΔ στον βόρειο τομέα της Β΄ Αθηνών, δεν είναι... χτεσινός στο κόμμα. Γεννημένος στη Δράμα, ήταν γραμματέας της ΔΑΠ το 2010 και εκλέχτηκε πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ το 2013. Το 2015 ήταν υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του της ΝΔ. Παράλληλα, ως απόφοιτος του Πάντειου Πανεπιστημίου, ασχολήθηκε από το 2005 με τα χρηματοοικονομικά, ενώ σήμερα διατηρεί ασφαλιστικό γραφείο. Από το 2016 είναι μέλος της Διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει τις τελευταίες μέρες ότι αν δεν βγει αυτοδύναμη η ΝΔ θα πάμε για νέες εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο, με απλή αναλογική. Ο κ. Τσίπρας απαντά ότι ο πρόεδρος της ΝΔ κινδυνολογεί. Μήπως τελικά είναι έτσι;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει σε όλους τους τόνους ότι όσο πιο ισχυρή είναι η εντολή που θα μας δώσουν οι Έλληνες πολίτες, τόσο πιο άμεσα και ξεκάθαρα θα εφαρμοστεί το σχέδιο που έχουμε παρουσιάσει για την επόμενη μέρα της χώρας.

Στόχος μας είναι να εφαρμόσουμε το σχέδιό μας χωρίς αστερίσκους και εκπτώσεις, ώστε να επωφεληθούν άμεσα οι πολίτες. Η αυτοδυναμία λοιπόν που επιζητάμε είναι εργαλείο κυβερνησιμότητας της χώρας, το οποίο ο απερχόμενος πρωθυπουργός προσπάθησε να υπονομεύσει φέρνοντας την απλή αναλογική, η οποία θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.

Είναι λοιπόν προφανές, ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να κρατήσει την χώρα σε μια «ομηρία ακυβερνησίας» μέσω της απλή αναλογικής. Αυτό θέλουμε εμείς να αποφύγουμε, ζητώντας την ισχυρή εντολή των πολιτών, ώστε να προχωρήσουμε απρόσκοπτα στην συγκρότηση κυβέρνησης, που θα μας επιτρέψει να αλλάξουμε και τον εκλογικό νόμο.

Δεν πρόκειται λοιπόν για «κινδυνολογία», αλλά για μια συνειδητή προσπάθεια να αποτρέψουμε την ακυβερνησία.

Πάντως ο κίνδυνος αποχής ιδιαίτερα στους νέους ψηφοφόρους είναι υπαρκτός. Πώς βλέπετε να αντιμετωπίζεται αυτό το πρόβλημα; Ή μήπως η αποχή βολεύει τελικά τη ΝΔ;
Πίστευα και πιστεύω πάντα ότι η αποχή είναι ο πιο «ύπουλος» εχθρός της προόδου και της εξέλιξης. Γιατί επί της ουσίας, όταν απέχεις παραχωρείς το δικαίωμα στον άλλο να καθορίσει την ζωή σου.

Η αποχή, λοιπόν, δεν βολεύει την αλλαγή των πραγμάτων ούτε σε καμιά περίπτωση την ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Στο πλαίσιο αυτό προτιμώ έναν νέο που δεν θα ψηφίσει Νέα Δημοκρατία, παρά έναν νέο που θα πάει για μπάνιο. Από εκεί και πέρα είμαι βέβαιος ότι οι περισσότεροι νέοι όχι μόνο θα ψηφίσουν αλλά και θα στηρίξουν την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, για την αναβάθμιση της Δημόσιας Παιδείας, για ασφαλείς γειτονιές, για καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ο πρωθυπουργός δηλώνει κατ’ επανάληψη ότι το παιχνίδι μπορεί να γυρίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να βγει πρώτη δύναμη την 7η Ιουλίου. Δίνετε μία στο εκατομμύριο πιθανότητα γι’ αυτό; Και αν όχι γιατί;
Ο πρωθυπουργός μπορεί να δηλώνει το οτιδήποτε, είναι πλέον γνωστή η ικανότητά του στα ψέματα. Είναι όμως η ίδια η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ που δείχνει ότι και οι ίδιοι γνωρίζουν πως θα ηττηθούν: ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέδιο, δεν έχει αφήγημα και προσπαθεί μέσα από την δημιουργία και την διασπορά fake news, με τα στελέχη του να έχουν ικανότητες... «Χουντίνι», να ανακαλύψουν δήθεν «κρυφά» σημεία στο ξεκάθαρο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά κρίνεται σε εθνικές κάλπες για τα πεπραγμένα του, για την καταστροφική του πορεία τα τελευταία 4,5 χρόνια στην κυβέρνηση της χώρας. 4,5 χρόνια που δίχασε, ταπείνωσε τους Έλληνες πολίτες, κατέστρεψε την οικονομία της χώρας, διέλυσε κάθε έννοια ασφάλειας, «κουρέλιασε» τους θεσμούς και προσπάθησε να εγκαθιδρύσει κομματικό κράτος.

Για αυτά όλα οι Έλληνες πολίτες θα αποδοκιμάσουν την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και θα υπερψηφίσουν την πολιτική μας πρόταση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί το φορολογικό πρόγραμμα της ΝΔ και λέει ότι ότι εφαρμοστεί θα ευνοεί μόνο τους ισχυρούς. Τι απαντάτε σε αυτό;
Όπως είπα και προηγουμένως, ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς σχέδιο και όραμα για την επόμενη μέρα προσπαθεί να «ανακαλύψει» αρνητικά σημεία στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Αυτό λοιπόν είναι ένα ακόμα ψέμα, που λέει η απερχόμενη κυβέρνηση που πλήγωσε όσο καμία άλλη τη μεσαία τάξη, επιβάλλοντας 29 νέους φόρους, φορολογώντας τους πάντες και τα πάντα.

Το δικό μας πρόγραμμα ευνοεί όλους τους Έλληνες πολίτες, χωρίς εξαιρέσεις, ώστε να γίνει πράξη η επανεκκίνηση της οικονομίας και να δημιουργηθούν οι προυποθέσεις για την «έκρηξη ανάπτυξης» που έχει ανάγκη η χώρα.

Η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή για μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες και αγρότες από 22% σε 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση των εισφορών για κύρια σύνταξη από 20% σε 15% εντός της τετραετίας, η υποχώρηση του ΦΠΑ, με στόχο να καθιερωθούν δύο βασικοί συντελεστές 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα, η διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή του 6% όπως και η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% οριζόντια, η ενίσχυση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος είναι μόνο μερικά από τα μέτρα που θα εφαρμόσουμε.

Μήπως σιγά-σιγά η Συμφωνία των Πρεσπών ξεχνιέται από την κοινή γνώμη; Άλλωστε δεν βλέπω την παραμικρή συζήτηση προεκλογικά…
Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια ακόμη «μαύρη σελίδα» στην κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά. Μιλώντας καθημερινά με πολίτες του Βόρειου Τομέα της Β΄ Αθηνών, και εγώ ως Μακεδόνας, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι όχι μόνο δεν ξεχνιέται η ταπεινωτική αυτή συμφωνία για την Ελλάδα, αλλά αποτελεί και έναν λόγο για την εκλογική τιμωρία της απερχόμενης κυβέρνησης.

Στο πρόγραμμά μας μάλιστα, περιγράφονται ακριβώς οι κινήσεις που θα κάνουμε με στόχο να περιορίσουμε τις αρνητικές συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών: έχουμε εξαγγείλει μια μεγάλη καμπάνια για την προβολή της πραγματικής Μακεδονίας, της δικής μας Μακεδονίας, καθώς και μια δέσμη μέτρων που θα θωρακίζουν τα προϊόντα μας στις διεθνείς αγορές.

Εκτός από αυτό, κρατάμε ενεργό το δικαίωμα για βέτο στην αρχή και το τέλος κάθε κεφαλαίου που αφορά την ενταξιακή πορεία των γειτόνων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να αποτρέψουμε κάθε αλυτρωτική ή άλλη κίνηση των Σκοπιανών, που θα βλάπτει τα εθνικά μας συμφέροντα.

Σας ανησυχούν οι εντάσεις με την Τουρκία; Συμφωνείτε με τους χειρισμούς της απερχόμενης κυβέρνησης;
Οι εντάσεις με την Τουρκία αποτελούν κομμάτι των γενικότερων γεωπολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο με επίκεντρο τα ενεργειακά. Η μόνη ανησυχία που πρέπει να έχουμε είναι για τους χειρισμούς της απερχόμενης κυβέρνησης, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι όποτε χρειάστηκε να χειριστεί τέτοια θέματα, δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί αποτελεσματικά τα εθνικά μας συμφέροντα.

Αυτό πρόκειται να αλλάξει αμέσως μετά τις εκλογές με ισχυρή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει περιγράψει ένα πλαίσιο δράσεων έναντι της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας, το οποίο βασίζεται στον διάλογο και την επικοινωνία με τους γείτονες και τον κ. Ερντογάν.

Τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτα, δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε ούτε βήμα από αυτά.

Μιλάτε για επιδόματα – έχω κατά νου το επίδομα των 2.000 για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα. Όμως επιδόματα μοίραζε και ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις ευρωεκλογές. Ποια η διαφορά;
Εμάς μας ενδιαφέρει η εικόνα και η θέση της πατρίδας τις επόμενες δεκαετίες και όχι τα εκλογικά μας ποσοστά στις επόμενες εκλογές.

Όπως γνωρίζετε, το επίδομα των 2.000 ευρώ αποτελεί ένα κίνητρο, μια διευκόλυνση για όσους θέλουν να κάνουν οικογένεια και παιδιά στην χώρα μας, ένα μέτρο για την λύση του δημογραφικού προβλήματος.

Με δεδομένο ότι αυτό για εμάς είναι το νούμερο ένα πρόβλημα της χώρας, η οποία «αργοπεθαίνει», αποτελεί καθήκον μας η στήριξη της οικογένειας και η ενθάρρυνση των Ελλήνων για να κάνουν παιδιά.

Δεν είναι μια ευκαιριακή προσπάθεια εξαγοράς ψήφων, όπως τα επιδόματα που μοίραζε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά. Δεν έχει νόημα να στήσουμε μια ολόκληρη οικονομία που θα βασίζεται στα κρατικά επιδόματα.

Εκεί που υπάρχει η τεράστια ιδεολογική διαφορά μας με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι η απερχόμενη κυβέρνηση ήθελε και θέλει να στηρίζεται η κοινωνία στα επιδόματα και όχι στην εργασία.

Την ίδια στιγμή συμβαίνει να παίρνουν επιδόματα άνθρωποι που φοροδιαφεύγουν ή κάνουν μαύρη εργασία και μέσω των οποίων πλήττεται και η οικονομία και οι ευπαθέστερες κοινωνικά ομάδες. Αυτές, δηλαδή, οι οποίες τα δικαιούνται και θα μπορούσαν αυτά να είναι ακόμα μεγαλύτερα.

Δεν μπορεί η κοινωνική πολιτική να στηρίζεται μόνο στα επιδόματα. Κοινωνική πολιτική είναι και οι δουλειές.

Είστε υποψήφιος σε μια δύσκολη περιφέρεια, με έντονο ανταγωνισμό. Ποια προβλήματα θα ξεχωρίζατε και τι θα προτάσσατε για την επίλυσή τους; Τι είναι αυτό που θα λέγατε σε έναν πολίτη για να τον πείσετε να σας ψηφίσει;
Ο Βόρειος Τομέας της Β΄ Αθηνών, εκεί όπου είμαι υποψήφιος δηλαδή, είναι μια μικρογραφία ολόκληρης της κοινωνίας. Μια περιοχή με ανθρώπους που δούλεψαν και δουλεύουν σκληρά, στηρίζουν την οικογένειά τους και συνεχίζουν να αγωνίζονται κάθε μέρα για ένα καλύτερο μέλλον για αυτούς και τα παιδιά τους.

Αυτούς τους ανθρώπους που αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής κοινωνίας είναι χρέος μας να στηρίξουμε και αυτούς τους ανθρώπους θέλω να εκπροσωπήσω στη Βουλή.

Με μια οικονομία ισχυρή, που θα τους επιτρέψει να απολαμβάνουν τα αποτελέσματα των κόπων τους χωρίς το κράτος να τους ζητά να πληρώσουν παράλογα ποσά, με την επαναφορά του αισθήματος ασφάλειας στα σπίτια και τις γειτονιές τους, και γενικά δημιουργώντας μια χώρα που θα προσφέρει ίσες ευκαιρίες και τις κατάλληλες συνθήκες που θα κρατήσουν τους νέους ανθρώπους εδώ για να φτιάξουν την ζωή τους, την οικογένειά τους και να κάνουν πραγματικότητα τα όνειρά τους.

Σε κάθε πολίτη από αυτούς που συναντώ καθημερινά στον Βόρειο Τομέα, αυτό που πάντα λέω, είναι πως αν πιστεύεις και εσύ ότι πρέπει να μπει ένας νέος στην βουλή, μια δυνατή φωνή που δεν φοβάται να μιλήσει για τα προβλήματα και να φέρει λύσεις, τότε στον Βόρειο Τομέα της Β΄ Αθηνών έχεις νέα επιλογή!

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.