- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
ΝYT: Ο Mάριο Ντράγκι έσωσε το ευρώ
Η θητεία του λήγει τον Οκτώβριο και οι ευρωπαίοι ηγέτες θα επιλέξουν τον διάδοχό του, ενδεχομένως εντός της εβδομάδας
Ο Mάριο Ντράγκι έσωσε το ευρώ. Θα είναι ο διάδοχός του το ίδιο αποφασιστικός; διερωτάται ο αθρογράφος των NYT.
Επισήμως, οι κεντρικοί τραπεζίτες, οικονομολόγοι και δημοσιογράφοι που θα συγκεντρωθούν στο θέρετρο Σίντρα, έξω από τη Λισαβόνα, θα στοχαστούν πάνω στο σπουδαίο νομισματικό πείραμα του ευρώ, που φέτος συμπληρώνει τα είκοσί του χρόνια, γράφουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης. «Ανεπίσημα ομως το ετήσιο φόρουμ των Κεντρικών Τραπεζών θα είναι μια τριήμερη απόδοση τιμών στον άνθρωπο που έσωσε το ενιαίο νόμισμα στις πιο αβέβαιες στιγμές του, στον Μάριο Ντράγκι».
Η θητεία του Ντράγκι λήγει τον Οκτώβριο και οι ευρωπαίοι ηγέτες θα επιλέξουν τον διάδοχό του, ενδεχομένως εντός της εβδομάδας. Η θητεία του κάλυψε μια περίοδο κινδύνων στην σύντομη ιστορία της ευρωζώνης, που διαθέτει πλέον 19 μέλη και ισοδυναμεί με το 20% της παγκόσμιας οικονομίας. Υπήρξαν στιγμές, από τα τέλη του 2011 και όλο το 2012, που φαινόταν πως η ευρωζώνη θα διαλυθεί, ότι χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία θα χρεοκοπούσαν και ότι η νομισματική ένωση θα εγκλωβιζόταν σε ένα καθοδικό αποπληθωριστικό σπιράλ που θα οδηγούσε στην οικονομική ύφεση.
Την ώρα που οι πολιτικοί ηγέτες της ευρωζώνης αμφιταλαντεύονταν και χώρες όπως η Γερμανία αντιδρούσαν στην διάσωση των δοκιμαζόμενων εταίρων τους, η κεντρική τράπεζα υπό την καθοδήγηση του κ Ντράγκι υπήρξε ο μοναδικός θεσμός που απέτρεψε την καταστροφή. «Ο ρόλος του ήταν αποφασιστικός την ώρα που ο κίνδυνος διάσπασης ή και διάλυσης της ευρωζώνης ήταν υψηλός. Μετά τον Ντράγκι, η ΕΚΤ έγινε μια διαφορετική τράπεζα», δήλωσε ο Άνχελ Ταλαβέρα επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics ου Λονδίνου.
Ενώ η θητεία του Ντράγκι λήγει σε λίγους μήνες, αυξάνονται οι ανησυχίες για την αναχώρησή του αφού ελλοχεύουν νέοι κίνδυνοι, όπως οι εμπορικοί πόλεμοι, το Brexit και ενδείξεις για οικονομική επιβράδυνση. Οι πολιτικοί διαγκωνίζονται σε μια χαοτική διαδικασία για τις θέσεις του επικεφαλής στην ΕΚΤ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ αναλυτές και επενδυτές φοβούνται ότι ο νέος ηγέτης της Τράπεζας δεν θα διαθέτει τις ικανότητες του Ντράγκι.
Η ισχύς της ΕΚΤ διευθύνθηκε κατά την διάρκεια της θητείας του, ο μετασχηματισμός βοήθησε το ευρώ να αντέξει και ο κ. Ντράγκι αποχωρεί από την σκηνή σαν ένας superstar μεταξύ των κεντρικών τραπεζικών.
Όποιος τον διαδεχθεί, θα διαθέτει το πλεονέκτημα του δοκιμασμένου οπλοστασίου των νομισματικών εργαλείων για την παροχή ρευστότητας, την απόκρουση των επιθετικών πρακτικών στις αγορές ομολόγων και την αποτροπή τραπεζικών κρίσεων. Εξαιρετικός στην επικοινωνία, κατόρθωνε συχνά να καθησυχάζει τις νευρικές αγορές με τα προσεκτικά επιλεγμένα λόγια του. Στις κρίσιμες για την Ελλάδα και την ευρωζώνη στιγμές του Ιουλίου του 2012, ο Ντράγκι δήλωσε σε ακροατήριο στο Λονδίνο ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να σωθεί το ευρώ.
Η δήλωσή του υπήρξε το σημείο καμπής της κρίσης, τονίζουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πρόταση της παράταξης «Αθήνα Ψηλά»
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά
Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους στενούς δεσμούς Ελλάδας και ΗΠΑ που ενισχύονται ολοένα και περισσότερο
Πολύ σημαντικό έργο χαρακτήρισε την επέκταση του Μετρό προς την Γλυφάδα
«Είμαι διαθέσιμος για διάλογο», δηλώνει ο Υπουργός
Τα καλά νέα αφορούν κυρίως τη νότια Ευρώπη
O βουλευτής Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ μιλάει για όλα στο νέο podcast της ATHENS VOICE
Το βιβλίο αναφέρεται στην επιτυχία έξι μικρών κρατών
Ο ναός βρίσκεται εντός της ζώνης προστασίας του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης
«Η υγεία του πρωτογενούς τομέα είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας απασχολεί όλους» σημείωσε ο πρωθυπουργός
Αναλυτικά το ωράριο μέχρι το τέλος του έτους
Πώς υπολογίζεται το ποσό
Ποιοι είναι οι πέντε τρόποι πληρωμής
Τι δήλωσε σε συνέντευξή του
Πάνω από 1.500 Έλληνες από ΗΠΑ και Καναδά βολιδοσκόπησαν τη δυνατότητα επιστροφής τους
Δυστυχώς, η χώρα οδεύει σε ένα ακόμα εφιαλτικό αδιέξοδο. Το πολιτικό προσωπικό έχει διαγράψει από τη μνήμη του τα χρόνια και τις σκληρές συνέπειες της κρίσης.
Οι δύο μονομάχοι είναι ο Δημήτρης Αναστασόπουλος και ο Ανδρέας Κουτσόλαμπρος
Η ακτινογραφία της ελληνικής αγοράς
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποστασιοποιείται από το δημοσίευμα - «Δεν αντιπροσωπεύει τις θέσεις μας»
Πληρωμές 1,2 δισ. ευρώ έως τέλος Δεκεμβρίου - Κάλεσμα για υπεύθυνες κινητοποιήσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.