- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κατεβάζει ταχύτητα το ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του 2019
Πτώση κατανάλωσης και εξαγωγών δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
Επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 1,3% το πρώτο τρίμηνο του 2019 δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια της επιβράδυνσης που παρατηρήθηκε στην άνοδο του ΑΕΠ στο 1,5%, το τέταρτο τρίμηνο του 2018 (σ.σ. η αρχική πρόβλεψη ήταν 1,6%), ενώ το τρίτο τρίμηνο του ίδιου έτους το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 2,1%. Τα νέα οικονομικά στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν τις προβλέψεις για μικρότερη ανάπτυξη σε σχέση με εκείνη που παρουσίαζε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Τα αναλυτικά στοιχεία δείχνουν μία ελεύθερη πτώση στην τελική καταναλωτική δαπάνη του κράτους (γενική κυβέρνηση) το α' τρίμηνο, που συνδέεται και με την άτυπη στάση πληρωμών (μείωση κατά 4,1% έναντι μείωσης κατά 1,4% το δ' τρίμηνο του 2018). Παράλληλα, ανησυχητική είναι η αύξηση των εισαγωγών. Συγκεκριμένα, είναι διπλάσια από αυτή των εξαγωγών, «ροκανίζοντας» έτσι την πορεία του ΑΕΠ.
Αναλυτικά, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ:
- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 0,1% σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2018.
- Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 7,9% σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2018.
- Αύξηση κατά 4,0% σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,7% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 8,7%.
- Αύξηση κατά 9,5% σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 9,9% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 5,5%.
Υπενθυμίζεται ότι το 2018 η άνοδος του ΑΕΠ περιορίστηκε στο 1,9% σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε δώσει στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ τον περασμένο Μάρτιο. Ήταν, δηλαδή, βραδύτερη κατά 0,2% σε σχέση με την κυβερνητική εκτίμηση στην οποία βασίστηκε και ο προϋπολογισμός (ανάπτυξη κατά 2,1% το 2018).
Φέτος, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας 2019, η κυβέρνηση στοχεύει σε ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κατά 2,3%. Την ίδια στιγμή, όμως, ανάπτυξη κατά 2,2% (σ.σ. αντί για 2,3% προηγούμενης πρόβλεψης) αναμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ το πολύ στο 1,9% υπολογίζουν την άνοδο του ΑΕΠ η Τράπεζα της Ελλάδος και το ΙΟΒΕ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής καταγγέλλει ότι διαγράφηκε επειδή «είπε την αλήθεια» για την ηγεσία
Ενισχύεται η ΝΔ, άνοδος και του ΠΑΣΟΚ, σταθερή η Πλεύση, καταρρέει ο ΣΥΡΙΖΑ και αυξάνεται η δυσπιστία
Ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ σκοτώθηκε την πρώτη ημέρα του πολέμου μετά από αμερικανοισραηλινό βομβαρδισμό
Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγορεί τον βουλευτή Αρκαδίας ότι υπονομεύει το κόμμα και αποφεύγει την κριτική στην κυβέρνηση
Στο Μαξίμου η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν, με το επίκεντρο στους μισθούς, συλλογικές συμβάσεις και δεξιότητες
«Οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία παραμένουν θετικές», τόνισε ο Διοικητής της ΤτΕ
Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας
Ο Δημήτρης Μέλισσας, Καθηγητής ΕΜΠ, γράφει για την προστασία του περιβάλλοντος, τον χωροταξικό σχεδιασμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη στην εποχή της κλιματικής κρίσης.
«Να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα αν παραταθεί η κρίση στο Ιράν» - Η συνέντευξη του πρωθυπουργού
Η ανακοίνωση του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών
Τι ισχύει με την προσαύξηση, ποιοι τη δικαιούνται
«Η Βουλγαρία δεν είναι απλά μια φίλη χώρα, αλλά ένας εταίρος», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας
«Αν χρειαστεί, έχουμε το οπλοστάσιο να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας
Στόχος να διασφαλιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα
Περιμένουν για πάνω από δύο χρόνια την απόφαση έκδοσης
Παρεμβάσεις για την κυκλοφορία, την οδική ασφάλεια και την αστυνόμευση
«Δεν εκχωρούνται έτσι τα κυριαρχικά δικαιώματα» σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Τι δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους
Η απάντηση σε όσα είχε πει νωρίτερα ο πρώην πρωθυπουργός στη Βουλή
Η αναφορά στο Δόγμα «όπου φυσάει ο άνεμος»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.