Πολιτικη & Οικονομια

Τι δείχνει το κρυφό κονδύλι του προϋπολογισμού για το δώρο Πάσχα

Η συμφωνία με την Κομισιόν και τα προεκλογικά παιχνίδια

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τράπεζα της Ελλάδος
Τράπεζα της Ελλάδος © INTIMENEWS.GR / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Την αγωνία της κυβέρνησης για να εξασφαλίσει διέξοδο προς τις κάλπες με παροχές τον Μάιο, αποκάλυψαν οι δηλώσεις Πετρόπουλου. Παρά την απόπειρα ανασκευής των δηλώσεών του, ο αρμόδιος υφυπουργός για τις συντάξεις δήλωσε πως «υπάρχει πράγματι η δυνατότητα, υπάρχει ένα μέρος που μπορούμε να τα δώσουμε» σαν έκτακτο επίδομα το Πάσχα. Πριν καλά-καλά φανεί η πορεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού (τα στοιχεία α’ διμήνου ανακοινώθηκαν εχθές) στο υπουργείο Εργασίας κάνουν σχέδια με ορίζοντα λίγων εβδομάδων, χωρίς να αποκαλύπτουν όμως το πραγματικό κόστος τους που ξεπερνά και τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, το υπουργείο Εργασίας κάνουν σκέψεις για περιθώρια εκτάκτων παροχών όμως, δεν έχει δοθεί ούτε ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό εδώ και χρόνια για άλλες «τρέχουσες» δαπάνες μισθοδοσίας υπαλλήλων (πχ νυχτερινή αποζημίωση στους ένστολους που έχει θεσμοθετηθεί από το 2017) ή πληρωμή τελεσίδικων αποφάσεων ανωτάτων δικαστηρίων για αναδρομικά συντάξεων (αποφ. ΣτΕ 2287-2290 από Ιούνιο του 2015), που αποτιμώνται σε (αγνώστου ύψους) δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο «μαγικός αριθμός» όμως των 650 εκατομμυρίων ευρώ, αντανακλάται σε έναν αδιευκρίνιστο «μυστικό» κωδικό του Προϋπολογισμού, που λέγεται «πιστώσεις υπό κατανομή». Πρόκειται για «αγνώστου ταυτότητος» πακέτο, το οποίο η Κομισιόν είχε συμφωνήσει να τα φυλάξει η κυβέρνηση για το 2019, προκειμένου να πληρώσει αναδρομικά που τυχόν δεν προλάβαινε να τα καλύψει μέσα στον Δεκέμβριο του 2018. Στην κατηγορία αυτή έχει προβλεφθεί πίστωση ύψους 982 εκατ. ευρώ, για την περίπτωση κατά την οποία δεν ολοκληρωθούν εντός του 2018 οι διαδικασίες εξόφλησης των δικαιούχων των ειδικών μισθολογίων (άρθ. 10 - 15 του ν. 4575/2018).

Στα στοιχεία εκτέλεσης α΄διμήνου του Κρατικού Προϋπολογισμού, τα οποία ανακοινώθηκαν εχθές, αναφέρεται «ότι οι πληρωμές που υλοποιήθηκαν τελικά ήταν ύψους 324 εκατ. ευρώ». Με άλλα λόγια, έχουν περισσέψει τα 2/3 ή 658 εκατομμύρια ευρώ από όσα ζήτησε η κυβέρνηση, στον τρέχοντα κρατικό προϋπολογισμό.

Πώς θα χρησιμοποιηθούν τα λεφτά αυτά; Η κυβέρνηση δεν έχει την άδεια να τα χρησιμοποιήσει. Αντιθέτως έχει δεσμευθεί στην Κομισιόν ότι δεν θα τα αγγίξει καν, μέχρι το τέλος της χρονιάς. Και αυτό επειδή, αν το διαπράξει, ανατρέπεται το σχέδιο Προϋπολογισμού που τον Οκτώβριο προενέκρινε για φέτος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τότε η Ελλάδα μπαίνει αυτομάτως ξανά στο μικροσκόπιο των θεσμών και των αγορών, γιατί το ποσόν αυτό θα μειώσει το πρωτογενές πλεόνασμα κατά 0,3% του ΑΕΠ.
 

Η Κομισιόν έχει προβλέψει «μηδέν υπερπλεόνασμα» για το 2019. Δηλαδή προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ή όσο ακριβώς έχει δεσμευθεί να επιτύχει η χώρα και όχι παραπάνω. Αν απειληθεί ο στόχος αυτός μεσούσης της χρονιάς, θα ζητήσει νέα μέτρα ξανά, τα οποία θα καλύψουν την υστέρηση και θα αφορούν στο πεδίο των μισθών και των συντάξεων, όπως αποκάλυψε στην ΑΔΕΔΥ και ο κύριος Τσακαλώτος ότι θα πρέπει να πράξει η κυβέρνηση.

Και ενώ τα περίπου 650 εκατομμύρια ευρώ παραμένουν με την υποσχετική ότι θα μείνουν ανέπαφα, τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού Προϋπολογισμού αποκαλύπτουν ότι το «μαξιλάρι» για πιστώσεις υπό κατανομή αυξάνεται κιόλας αντί να μειώνεται, στα 1,183 δισ. ευρώ τον μήνα Φεβρουάριο, έναντι 1,117 δισ. τον Ιανουάριο. Αυξήθηκε δηλαδή κατά 66 εκατομμύρια ευρώ, παρότι τον Φεβρουάριο διαπιστωθηκε υπέρβαση στις δαπάνες για Κοινωνικές Παροχές κατά 150 εκατομμύρια ευρώ, που αντλήθηκαν από τις «υπό κατανομή» αδιευκρίνιστες πιστώσεις. Αν και το «μυστήριο» παραμένει άλυτο ακόμα και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δείχνει πως η κυβέρνηση σωρεύει ένα απόθεμα για παροχές, πριν καν μοιράσει επιδόματα ενοικίου ή στέγασης και κάνει πράξη νέες προσλήψεις (σε θέσεις ειδικής αγωγής κλπ) ή όσα άλλα έχει προαναγγείλει στο διάστημα προς τις εκλογές.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.