Πολιτικη & Οικονομια

Κ. Μπακογιάννης: Να κάνουμε διάκριση μεταξύ κρίσης και παρακμής

Τι ειπώθηκε στη συζήτηση που είχε με τη Διευθύντρια Πολιτισμού Ιδρύματος Ωνάση Αφροδίτη Παναγιωτάκου στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κώστας Μπακογιάννης
Κώστας Μπακογιάννης/©ΙΝΤΙΜΕNEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

«Η Αθήνα είναι μια πόλη-ιδέα»  είπε δανειζόμενος τη φράση του Κωνσταντίνου Τσάτσου και καταλήγοντας πως η Αθήνα είναι η πόλη των Πόλεων που έχει δυο τεράστια πλεονεκτήματα. 

«Η Αθήνα οφείλει τη σημερινή της ύπαρξη στην ανοικοδόμηση που έγινε μετά τον εμφύλιο. Τότε προέκυψε η αθηναϊκή πολυκατοικία, η οποία σε συμφιλιώνει χωρίς να ρωτά. Η Ακρόπολη είναι ορατή από όλες τις συνοικίες, από την πιο φτωχή μέχρι την πιο πλούσια. Αυτό θα μπορούσε να είναι ο δημοκρατικός οδηγός μας».

Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κώστας Μπακογιάννης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών* κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με την Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Διευθύντρια Πολιτισμού Ιδρύματος Ωνάση. Η συζήτηση αφορούσε στη νέα Αθήνα και στον ρόλο που θα  πρέπει να έχει ο δήμος στον πολιτισμό της καθημερινότητας των δημοτών.

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων υπενθύμισε πως «είμαστε μία πόλη με διαχωριστικές δομές, πάνω και κάτω από την Ομόνοια», προσθέτοντας ότι «παραδόξως το εθνικό αρχαιολογικό μουσείο, το πιο παλιό μουσείο της χώρας, έχει λιγότερους επισκέπτες από τους Δελφούς που βρίσκονται σε απόσταση μιάμισης ώρας».

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, «θα πρέπει να κάνουμε μία διάκριση ανάμεσα στην κρίση και την παρακμή», εκτιμώντας πως «η ελληνική πρωτεύουσα έχει πολλές φυλές».

Αναφερθείς στο Airbnb, είπε πως είναι ταυτόχρονα «ευχή και κατάρα» και πως χρειάζεται ένα ρυθμιστικό πλαίσιο.

«Συμφωνούμε πως η Αθήνα, έχει κάτι το μαγικό και είναι γεμάτη εκπλήξεις. Υπάρχει ένα brand για την Αθήνα; Έχει γίνει μια προσπάθεια να γίνει το νέο Βερολίνο. Είναι όμως αυτή η μοίρα της πόλης μας; Το θέλουμε αυτό; Η μήπως να κάνουμε τη νέα Αθήνα;»  αναρωτήθηκε.

Από τη μεριά της η κ. Παναγιωτάκου ανέφερε: «Ένα από τα προσόντα της Αθήνας είναι η ακαθοριστία της. Το ερώτημα  δεν είναι πώς θα αγαπήσω τον Παρθενώνα αλλά πώς θα αγαπήσω την αθηναϊκή πολυκατοικία. Αυτό είναι το εικαστικό μας τοπίο. Η Αθήνα δεν είναι το νέο Βερολίνο. Δεν πρέπει και δεν μπορεί να γίνει. Είναι η νέα Αθήνα και έχει το νέο προσόν να μην είναι μια βαρετή πόλη. Για να έχουμε πολιτισμό που παράγεται, θα πρέπει να ενισχύσουμε τους δημιουργούς. Όχι να στείλουμε τον Μαρμαρινό στις γειτονιές. Στο Βερολίνο υπήρξε μια κρατική απόφαση να συγκεντρώσει δημιουργούς. Στην Αθήνα υπήρξε μια τέτοια συγκέντρωση δημιουργών, τυχαία, λόγω της κρίσης και όχι χάρη σε κάποια κρατική απόφαση».

Και κατέληξε, λέγοντας πως «θα πρέπει να σκεφτούμε την αποκοπή του πολιτισμού από τον τουρισμό. «Νομίζω ότι τον παρασυνδέσαμε» σχολίασε με νόημα.

Σχετικά με τη σύνδεση του ιδρύματος Ωνάση με την πόλη, η κ. Παναγιωτάκου εξήγησε πως «είναι μια σύνδεση που προκύπτει από την ίδια τη θέση του ιδρύματος: «Είμαστε ένα κοινωφελές ίδρυμα που εργάζεται για την κοινωνική ωφέλεια».

Αναφερόμενη στις ατέλειες της Αθήνας, μιας πόλης που ξυπνά συναισθήματα όπως τόνισε, η Διευθύντρια Πολιτισμού  Ιδρύματος Ωνάση είπε στον κ. Μπακογιάννη: «Αν τα καταφέρεις και εκλεγείς, έχεις ένα φοβερό δώρο στα χέρια σου. Η Αθήνα είναι τόσο ατελής, ώστε μπορεί να εξελιχθεί».

------------------

* To Οικονομικό Φόρουμ Δελφών αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα συνέδρια στην ΝΑ Ευρώπη και κάθε χρόνο συγκεντρώνει καταξιωμένες προσωπικότητες του πολιτικού, ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού κόσμου, με στόχο την ανταλλαγή ιδεών, τη διαμόρφωση προτάσεων και την ανάπτυξη θέσεων σχετικών με τις προκλήσεις του αύριο, θέτοντας ως στόχο τη διαμόρφωση μιας βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της ΝΑ Μεσογείου.

Στην 4ήμερη εκδήλωση, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα, συμμετέχουν περισσότεροι από 400 ομιλητές από 20 και πλέον χώρες, οι οποίοι συζητούν για 80 θέματα καίριας σημασίας που αφορούν στην οικονομία, στον πολιτισμό και στις επιχειρήσεις,

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ