- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αποστολάκης: Στόχος η Ελλάδα να αποτελεί θεμέλιο ειρήνης
«Εγγύηση οι ένοπλες δυνάμεις για την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας»
Το στίγμα της αμυντικής πολιτικής της χώρας έδωσε από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης. «Οι ένοπλες δυνάμεις αποτελούν εγγύηση για την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας ώστε να είναι εφικτή η επίτευξη των στρατηγικών επιλογών της χώρας και ικανοποίηση των εθνικών μας συμφερόντων» τόνισε και διαμήνυσε πως αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. «Το κάνουμε στο απόλυτο», διαβεβαίωσε.
Στόχος είναι η χώρα μας, κατέστησε σαφές ο κ. Αποστολάκης, να συνεχίζει να αποτελεί θεμέλιο ειρήνης και πόλος σταθερότητας, οικοδομώντας γέφυρες συνεργασίας και διαλόγου με όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας και διάδρασης.
Μιλώντας την τρίτη ημέρα του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Αποστολάκης αναφέρθηκε στην αμυντική πολιτική της χώρας μας στο σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας. «Εφαρμόζουμε μια αμυντική πολιτική αρχών που στοιχειοθετείται στα εξής: Συντηρούμε ισχυρές και αξιόμαχες ένοπλες δυνάμεις για την υλοποίηση του δόγματος άμυνας και αποτροπής», ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός Άμυνας.
Επίσης, επισήμανε πως οι ένοπλες δυνάμεις συμβάλλουν στην προσπάθεια της Ελλάδας να δημιουργήσει έναν ισχυρό άξονα συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή εθνικού ενδιαφέροντος. «Η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης που κατέχει στην Ανατολική Μεσόγειο, βρίσκεται σε ένα ταχέως εξελισσόμενο και απαιτητικό περιβάλλον με πολλές προκλήσεις, παγκόσμιας γεωστρατηγικής και οικονομικής σημασίας. Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων έχουμε υιοθετήσει πολιτικές που θέτουν ως προτεραιότητα την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνεργασία» σημείωσε.
Αναφερόμενος στην Τουρκία, αφού έκανε λόγο για ένα δύσκολο γείτονα, υπογράμμισε πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει τις προκλητικές ενέργειες της στον χώρο του Αιγαίου αντιδρώντας πάντα με σύνεση και στρατηγική ψυχραιμία. «Παρά τα υφιστάμενα προβλήματα, από την πλευρά μας καταβάλλουμε μια συνεχή προσπάθεια εξομάλυνσης και αποφυγής εντάσεων. Στη λογική αυτή και στη βάση της σχετικής πολιτικής κατεύθυνσης που δόθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου» είπε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας. Στο πλαίσιο αυτό, είπε πως συμφώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ στη Σύνοδο 'Αμυνας του ΝΑΤΟ να προγραμματιστεί στο προσεχές χρονικό διάστημα συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο χωρών για να καθοριστούν δράσεις στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι σύντομα θα υπάρξουν απτά αποτελέσματα επί των αποφάσεων που λήφθηκαν.
Εστιάζοντας στον χώρο των Βαλκανίων, ο υπουργός 'Αμυνας τόνισε πως η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα συντελέσει στην εμπέδωση και ισχυροποίηση του αισθήματος σταθερότητας καις την ενίσχυση της συνεργασίας και της ειρηνικής συνύπαρξης στην περιοχή. «Προσβλέπουμε στην εμβάθυνση της συνεργασίας μας με τη Βόρεια Μακεδονία γιατί είναι για το στρατηγικό μας συμφέρον. Έχουμε σημαντικό ρόλο να παίξουμε καθώς θα απαιτηθεί από τη χώρα αυτή συστηματικός μετασχηματισμός των ενόπλων της δυνάμεων ώστε να ανταποκρίνεται στα προαπαιτούμενα πρότυπα και στις απαιτήσεις της Συμμαχίας» ανέφερε ο κ. Αποστολάκης.
Στην κατεύθυνση αυτή, δήλωσε την ετοιμότητα της Ελλάδας να παράσχει υπηρεσίες που ήδη προσφέρει στην Αλβανία και στο Μαυροβούνιο, αλλά και κάθε άλλη δυνατή υποστήριξη για την ομαλή ενσωμάτωση της στις ΝΑΤΟϊκές δομές.
Παράλληλα, κατέστησε σαφές πως «επιδίωξη είναι να καταστεί η χώρα μας ο κύριος στρατηγικός αμυντικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προσυνέδριο ΝΔ στο Ηράκλειο - Έμφαση σε 12μηνο τουρισμό, τεχνολογία και βιώσιμη ανάπτυξη νησιών
Στο επίκεντρο άμυνα, οικονομία και πολιτισμός, με νέα ώθηση στη στρατηγική συνεργασία
«Με έχουν ελέγξει οι πάντες, δεν σηκώνω μύγα στο σπαθί μου», δήλωσε ο υπουργός Υγείας
Τα νέα οχήματα παρουσιάστηκαν στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνου Κυρανάκη
Ομόφωνη εισήγηση του Γενικού Συμβουλίου, στο Υπουργικό Συμβούλιο η τελική απόφαση
Πώς αποκαλύπτεται η ευαλωτότητα της ελληνικής οικονομίας που εξαρτάται υπέρμετρα από τον τουρισμό
Υψηλοί τόνοι στην Επιτροπή Δεοντολογίας, με αντιπαράθεση για την εξέταση εμπλεκόμενων προσώπων
Όταν υπερασπίζεσαι το ψέμα σου ως «ασήμαντο»
Πότε η ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια
Πότε θα δοθεί η πρώτη ενισχυμένη πληρωμή
«Όταν είσαι πολύ εκνευρισμένος το κινητό πρέπει να φεύγει από το χέρι σου»
Η ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο
Ποιες μεγάλες αλυσίδες δεν θα λειτουργήσουν
«Έχει ζητήθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό η συνάντηση με την Κοβέσι»
Τι ισχύει με την προσαύξηση στους μισθωτούς
«Απαιτούνται ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των υπέρογκων επιτοκίων σε καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες»
Τελικά πόσα Κράτη Δικαίου έχουμε σε αυτή τη χώρα;
«Θα συνεχίσω να στηρίζω ενεργά τις διεργασίες για την ανασύνθεση της προοδευτικής παράταξης»
«Όποιος θέλει μπορεί να τα ζητήσει από την πρυτανεία του ΕΑΠ στην Πάτρα»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.