Πολιτικη & Οικονομια

Τι μας έμαθε η Μαρία

spanou.jpg
Αγγελική Σπανού
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Και ξαφνικά βρεθήκαμε μπροστά σε μια άλλη, εφιαλτική πραγματικότητα: Ενα κατάξανθο κοριτσάκι εντοπίστηκε σε καταυλισμό Ρομά και, φυσικά, όπως έδειξε η εξέταση DNA, οι «γονείς» του δεν ήταν οι πραγματικοί. Ισχυρίζονται ότι τους το άφησε μια γυναίκα από το εξωτερικό γιατί δεν μπορούσε να το μεγαλώσει, αλλά η ΕΛ.ΑΣ. διερευνά όλα τα ενδεχόμενα, από trafficking παιδιών μέχρι εμπόριο οργάνων και από δράση διεθνούς κυκλώματος μέχρι δράση εγκληματικής συμμορίας στα εθνικά όρια.

Το γεγονός είναι σοκαριστικό και μέχρι να ξεδιαλυθεί το μυστήριο θα είναι και απόλυτα ανυπόφορο, αφού απελπισμένοι γονείς από ολόκληρο τον κόσμο, που έχουν χάσει τα παιδιά τους με αδιευκρίνιστο τρόπο, καρδιοχτυπούν μήπως και βρίσκονται μπροστά σε ένα θαύμα.

Το πρόσωπο του παιδιού είναι συγκλονιστικό και μας καταδιώκει.

Η Μαρία, όπως την ονόμασαν, ίσως δεν θα βρισκόταν εκεί τόσα χρόνια αν οι «γονείς» της δεν κατάφερναν να την υφαρπάξουν από το Τμήμα Γεννήσεων του Δήμου Αθηναίων ληξιαρχική πράξη γέννησης - βάπτισής της.

Η 40χρονη «μητέρα» είναι κάτοχος δύο Δελτίων Αστυνομικής Ταυτότητας με διαφορετικά στοιχεία, τα οποία είναι σε ισχύ, ενώ διατηρεί ταυτόχρονα δύο διαφορετικές οικογενειακές μερίδες, μία στον Δήμο Λαρισαίων, στην οποία φαίνεται ως μητέρα πέντε κοριτσιών κι ενός αγοριού, και μία στον Δήμο Τρικκαίων, στην οποία φαίνεται ως μητέρα τεσσάρων κοριτσιών.

Μάλιστα με αυτές τις οικογενειακές μερίδες η 40χρονη εμφανίζεται μέσα σε χρονικό διάστημα πέντε μηνών, από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο 1993, να έχει γεννήσει τρία παιδιά και σε επόμενο χρονικό διάστημα τρεισήμισι μηνών (από τον Οκτώβριο του 1994 μέχρι τον Φεβρουάριο του 1995) να έχει γεννήσει άλλα τρία παιδιά.

Ο 39χρονος «πατέρας» διατηρεί και τρίτη οικογενειακή μερίδα στον Δήμο Φαρσάλων, στην οποία φαίνεται ως πατέρας ακόμη τεσσάρων παιδιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο ημεδαποί Ρομά κατάφεραν να εκδώσουν αριθμό φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ.) με τα στοιχεία του ανήλικου κοριτσιού.

Όλα αυτά τα έκαναν για να παίρνουν παράνομα κοινωνικά επιδόματα υποστήριξης των πολύτεκνων οικογενειών.

Πόσοι υπάλληλοι και πόσες δημόσιες υπηρεσίες εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση; Ποιοι ευθύνονται επειδή δεν έλεγξαν, επειδή δεν είδαν, επειδή υπέγραψαν στα τυφλά, ή μήπως δεν ευθύνεται κανείς ακριβώς γιατί το ίδιο το γραφειοκρατικό σύστημα είναι τόσο τρύπιο που πρέπει να έχει ηρωισμό ο υπάλληλος για να αποτρέψει ένα κακό, όπως αυτό που συνέβη με τη Μαρία;

Με αφορμή την υπόθεση που συγκλονίζει τη διεθνή κοινή γνώμη μάθαμε ότι για τη σύνταξη ληξιαρχικής πράξης γέννησης παιδιών που γεννήθηκαν εκτός μαιευτηρίου αρκεί η δήλωση ενός γονέα και δύο επιπλέον μαρτύρων που ήταν παρόντες κατά τη γέννηση του παιδιού. Τώρα, το Υπουργείο Εσωτερικών προωθεί αλλαγές ώστε να αυστηροποιηθεί η νομοθεσία. Συγκεκριμένα, στο προσεχές νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών θα εισαχθεί διάταξη που θα προβλέπει ότι για όσα παιδιά γεννιούνται εκτός μαιευτηρίου θα απαιτείται η χρήση αδιαμφισβήτητων μέσων της τεχνολογίας, της ιατρικής και του Δικαίου.

Δήμαρχοι από άλλες περιοχές υποστηρίζουν ότι οι ίδιοι ζητούν ήδη και δικαστική απόφαση προκειμένου να αποκρούουν παράνομες βεβαιώσεις γεννήσεων και μπαίνουν σε έναν ιδιότυπο ανταγωνισμό μεταξύ τους για το ποιος χειρίζεται καλύτερα τα θέματα που εντάσσονται στις αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης.

Όπως και να ’χει, αυτό που μένει είναι η αδιανόητη δυσλειτουργία της δημόσιας διοίκησης, οι στρεβλώσεις της γραφειοκρατίας, η αρρώστια του ελληνικού κράτους που δεν είναι μόνο αντιπαραγωγικό, μόνο σαδιστικό και παράλογο, μπορεί να γίνει, όπως αποδεικνύεται, και επικίνδυνο. Ποια ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ποιες διασταυρώσεις στοιχείων, ποια αναβάθμιση υποδομών με εισαγωγή κοινοτικής τεχνογνωσίας – στα μάτια της Μαρίας βλέπουμε ολοκάθαρα ότι είσαι ό,τι σε δηλώσουν και είναι να μη σου τύχει.

Όλα αυτά έχουν πολύ μικρή, αλλά και πολύ μεγάλη σημασία, για τη ζωή του σαστισμένου κοριτσιού σε μια χώρα όπου μπορεί να είσαι καταγεγραμμένος ως νεκρός και να ζεις, να παίρνεις σύνταξη αλλά να έχεις πεθάνει, να έχεις «γεννηθεί» από γονείς που δεν είναι οι γονείς σου, να αναφέρεσαι σε πολλές οικογενειακές μερίδες ταυτόχρονα και να έχεις πολλά «αδέλφια» που υπάρχουν μόνο στα χαρτιά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ