- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Όχι, η μαζική παραίτηση βουλευτών της αντιπολίτευσης ΔΕΝ ρίχνει την κυβέρνηση
Τι πραγματικά μπορεί να κάνει η αντιπολίτευση ώστε να εμποδίσει τη κυβέρνηση να προχωρήσει με τη συμφωνία;
Εν όψει του συλλαλητηρίου για το θέμα επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο, είδαμε να κάνει το γύρο του διαδικτύου ο ισχυρισμός ότι η μαζική παραίτηση βουλευτών και αναπληρωματικών της αντιπολίτευσης μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές. Αυτός ο ισχυρισμός είναι ψευδής.
Είδαμε την είδηση στα: katohika.gr, makeleio.gr thecaller.gr, και efsyn.gr
Με αφορμή τις κινητοποιήσεις ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών έχουν αρχίσει να επανέρχονται στο προσκήνιο ανυπόστατες εικασίες σχετικά με κινήσεις που μπορεί να κάνει η αντιπολίτευση ώστε να εμποδίσει τη κυβέρνηση να προχωρήσει με τη συμφωνία. Μια εκ των πιο ακραίων είναι η παραίτηση της πλειοψηφίας των βουλευτών της αντιπολίτευσης, κίνηση η οποία μπορεί, όπως ισχυρίζονται ορισμένα μέσα, να οδηγήσει σε διάλυση της Βουλής και πρόωρες εκλογές. Αυτός ο ισχυρισμός ωστόσο είναι ανυπόστατος. Το σύνταγμα προβλέπει διάλυση της Βουλής μόνο σε 3 περιπτώσεις. (πηγή)
Σύμφωνα με το άρθρο 41:
- «O Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να διαλύσει τη Bουλή, αν έχουν παραιτηθεί ή και καταψηφιστεί από αυτή δύο Kυβερνήσεις και η σύνθεσή της δεν εξασφαλίζει κυβερνητική σταθερότητα. Oι εκλογές ενεργούνται από την Kυβέρνηση που έχει την εμπιστοσύνη της διαλυόμενης Bουλής.»
- «O Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαλύει τη Bουλή με πρόταση της Kυβέρνησης που έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, για ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας. Aποκλείεται η διάλυση της νέας Bουλής για το ίδιο θέμα.»
- «H Bουλή διαλύεται υποχρεωτικά στην περίπτωση του άρθρου 32 παράγραφος 4.
Στο άρθρο 32 παράγραφος 4, στις δυο πρώτες γραμμές, αναφέρονται τα εξής:
«Aν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, η Bουλή διαλύεται μέσα σε δέκα ημέρες από την ψηφοφορία, και προκηρύσσεται εκλογή για ανάδειξη νέας Bουλής.» (πηγή)
Οι ισχυρισμοί που αναπαράγονται σχετικά με την τέταρτη επιλογή για διάλυση της Βουλής βασίζονται κυρίως σε διαστρέβλωση μιας ειδικής περίπτωσης του Συντάγματος σχετικά με τις εκλογές αναπληρωτών βουλευτών.
Τα δημοσιεύματα αναφέρουν τα εξής:
«Η μαζική παραίτηση όλων των Βουλευτών της Αντιπολίτευσης και των αναπληρωτών τους, θα ενθουσιάσει και θα δώσει ελπίδα στον λαό, θα κόψει και θα τσαλακώσει τα φτερά της Κυβέρνησης, που δεν έχει πια κανένα λαϊκό έρεισμα και θα την οδηγήσει σε απομόνωση και άμεση κατάρρευση, χωρίς καμία πια πολιτική, εθνική και ηθική νομιμοποίηση!
Ειδικότερα, όπως προβλέπει το άρθρο 104 του ισχύοντος Εκλογικού Νόμου, σε όλες τις κενούμενες Βουλευτικές θέσεις και περιφέρειες, θα πρέπει να γίνουν τοπικές, αναπληρωματικές εκλογές, που θα είναι λόγω μαζικότητας και ποσότητας σαν εθνικές, υποχρεώνοντας σε πτώση και πρόωρες εθνικές πλέον εκλογές τον Τσίπρα…
Επειδή μάλιστα βρισκόμαστε στο τελευταίο έτος της 4ετούς βουλευτικής περιόδου, για να γίνουν οι Αναπληρωματικές Εκλογές – σύμφωνα με το Άρθρο 53, παρ. 2 του Συντάγματος, θα πρέπει να παραιτηθούν τουλάχιστον 61 Βουλευτές, όταν μόνον η ΝΔ διαθέτει πάνω από 70…»
Σύμφωνα με το άρθρο 53 παρ. 2 του Συντάγματος:
«Βουλευτική έδρα που κενώθηκε μέσα στο τελευταίο έτος της περιόδου δεν συμπληρώνεται με αναπληρωματική εκλογή, όταν απαιτείται κατά το νόμο, εφόσον οι κενές έδρες δεν είναι περισσότερες από το ένα πέμπτο του όλου αριθμού των βουλευτών.» [πηγή]
Αυτό το σημείο ερμηνεύτηκε από τα μέσα ενημέρωσης που εξετάζουμε ως νομικό παράθυρο το οποίο επιτρέπει τη διάλυση της Βουλής στη περίπτωση που βρισκόμαστε στο τελευταίο έτος της τετραετίας μιας κυβέρνησης, καθώς σύμφωνα με το άρθρο η βουλευτική έδρα η οποία εκκενώθηκε στο τελευταίο έτος δεν συμπληρώνεται με αναπληρωματική εκλογή.
Το πρόβλημα ωστόσο είναι το δεύτερο μέρος της παραγράφου το οποίο δηλώνει ευθαρσώς ότι αυτό ισχύει μόνο όταν οι κενές έδρες δεν είναι περισσότερες από 60 (οι οποίες ορίζονται από το Σύνταγμα ως το όριο για την ομαλή λειτουργία των εσωτερικών διαδικασιών της Βουλής).
Εν ολίγοις αυτό σημαίνει ότι αν ο αριθμός των βουλευτών της αντιπολίτευσης που θα παραιτηθούν στο τελευταίο έτος της κυβερνητικής θητείας είναι κάτω από 60, τότε δε δημιουργείται εκ των πραγμάτων πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία της Βουλής παρά το γεγονός ότι αυτές οι θέσεις δε μπορούν να καλυφθούν με αναπληρωματικές εκλογές ενώ αν είναι πάνω από 60 (όπου κανονικά θα δημιουργούσε πρόβλημα), ο περιορισμός αναπληρωματικής εκλογής αίρεται και πλέον μπορούν να γίνουν εκλογές για αναπλήρωση των θέσεων.
Διαβάστε τη συνέχεια στα Ellinika Hoaxes.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Τεράστια ανοησία ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας καταρρέει», τόνισε ο υπουργός Υγείας
Ο Άδωνις Γεωργιάδης προσπάθησε να ηρεμήσει τα πνεύματα, ενώ το ΚΚΕ καταδίκασε τη στάση της κ. Κωνσταντοπούλου
Απευθυνόμενη στην αντιπολίτευση, η πρώην υπουργός είπε ότι πρέπει να αλλάξουν το αφήγημά τους
Για το 2025 ο προϋπολογισμός του υπουργείου ανέρχεται σε 575 εκατομμύρια ευρώ
Τι ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης
Όσα δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος
Νέα δεδομένα αναμένεται να ισχύσουν για τους μοτοσικλετιστές
Νέα στρατηγική και φιλοσοφία στις Ένοπλες Δυνάμεις
Νέα οχήματα για το Πυροσβεστικό Σώμα και άλλους φορείς της Πολιτικής Προστασίας
Ποιες οι προθεσμίες καταχώρισης παραστατικών
Διαδέχεται τον Απόστολο Τζιτζικώστα
Τι λέει ο υπουργός Εξωτερικών για το Κυπριακό και τη Συρία
«Εμείς δεν θα κάνουμε πολιτική για τις καρέκλες» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Δείτε αναλυτικά ποιοι φορείς προχωρούν σε πληρωμές μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου
Αύριο η αντιπαράθεση πρωθυπουργού και πολιτικών αρχηγών
Tι είπε για την Ζώη Κωνσταντοπούλου
Tι αναφέρει το ρεπορτάζ του πρακτορείου
Ένας πολύπλοκος γραφειοκρατικός μηχανισμός που κοστίζει ακριβά στους φορολογούμενους χωρίς ορατά αποτελέσματα μετά από δέκα χρόνια
Tι είπε για τις διεθνείς εξελίξεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.