Πολιτικη & Οικονομια

Βερναρδάκης: Προδιαγεγραμμένο το διαζύγιο με τον Καμμένο

«Την ευθύνη την έχει ο Πάνος, εμείς περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χριστόφορος Βερναρδάκης
Χριστόφορος Βερναρδάκης © INTIMENEWS / ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Παρά την αναβολή της συνάντησης Τσίπρα - Καμμένου, το «διαζύγιο» φαίνεται ότι είναι προδιαγεγραμμένο, όπως είπε ο κ. Βερναρδάκης στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο», «παρά το γεγονός ότι δεν ήταν στις δικές μας τουλάχιστον επιδιώξεις. Από ό,τι φαίνεται ο κ. Καμμένος έχει πάρει τις αποφάσεις του. Κατά την γνώμη μας βρίσκεται εγκλωβισμένος, έχει κάνει ένα βαρύτατο πολιτικό λάθος στην εκτίμηση της πορείας των γεγονότων, αλλά αυτό αφορά το κόμμα του και τον ίδιο ... αναγκαστικά πυροδοτεί κάποιες εξελίξεις, το ενδιαφέρον πλέον μετατοπίζεται στο εσωτερικό του κόμματός του».

«Εμείς παρακολουθούμε αυτή τη διαδικασία. Είναι σαφές ότι τιμούμε αυτή την συνεργασία -και αυτό είναι και το ακατανόητο στη στάση του Πάνου», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βερναρδάκης, «το γεγονός ότι μετά από τέσσερα χρόνια μιας απρόσκοπτης κυβερνητικής συνεργασίας στην καθημερινότητα της διαχείρισης, με πετυχημένους υπουργούς στην κυβέρνηση που αντικειμενικά έχουν δουλέψει στον τομέα τους, επιχειρεί να διακόψει αυτή τη συνεργασία και ό,τι αυτό συνεπάγεται, γιατί είναι μία βαριά πολιτική απόφαση, ταυτιζόμενος με την ομάδα των Μακεδονομάχων και μη αφήνοντας περιθώριο ελαστικής διαχείρισης». Πρόκειται για έναν «μη πολιτικό τρόπο διαχείρισης του προβλήματος», όπως σημείωσε. «Την ευθύνη την έχει ο ίδιος, περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις».

«Εμείς σε κάθε περίπτωση συνεχίζουμε, είμαστε πολύ ασφαλείς, η κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία. Το κλειδί των εξελίξεων, η Συνθήκη των Πρεσπών, θα επιβεβαιωθεί και από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Έτσι, δεν θα εκτεθεί και η χώρα σε μία πολύ μεγάλη περιπέτεια», συνέχισε ο κ. Βερναρδάκης. «Προφανέστατα» θα υπήρχε ζήτημα αξιοπιστίας, «και μίας τεράστιας ήττας σε ένα θέμα που χρονίζει, βαλτώνει 27 χρόνων με ευθύνη διάφορων εθνικιστών και από τις δύο πλευρές, που έχει κακοφορμίσει και αποτελεί "αγκάθι" στα Βαλκάνια και την εξωτερική πολιτική».

«Αυτή τη στιγμή επιχειρείται να λυθεί με τον καλύτερο τρόπο και για τις δύο πλευρές και κινδυνεύει να κακοφορμίσει ακόμη περισσότερο. Όλες οι αντιθέσεις που θα προκύψουν θα είναι σε βάρος της ελληνικής πλευράς, δεδομένου ότι εάν δεν προχωρήσει αυτή η συμφωνία, η αναγνώριση της Μακεδονίας με το παλιό της συνταγματικό όνομα θα είναι γεγονός de facto και όλες οι διπλωματικο-γεωπολιτικές εξελίξεις που εδράζονται εκεί θα είναι ανοιχτές. Επομένως, είναι μία ιστορία που θα έβαζε μία σειρά από ζητήματα». Τόνισε ωστόσο πως «είμαστε σίγουροι ότι θα αποφευχθεί μία τέτοια κατάσταση, ότι η συμφωνία θα ψηφιστεί, όλα θα προχωρήσουν κανονικά αφού περάσουμε αυτή την σύντομη κρίση».

Θα υπάρξει στήριξη και από τους ΑΝΕΛ και από άλλους βουλευτές

Σχολιάζοντας την θέση ότι υπάρχει η πλειοψηφία τόσο για να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και για να ψηφίζονται νομοσχέδια, αλλά και την διπλή ερμηνεία ότι είτε ο κ. Καμμένος και οι βουλευτές του θα ψηφίζουν τα νομοσχέδια είτε ότι υπάρχουν και άλλοι βουλευτές άλλων χώρων που θέλουν να συνδράμουν το έργο της κυβέρνησης, ο κ. Βερναρδάκης είπε ότι «σε κάποιο βαθμό και τα δύο ισχύουν».

«Δεν παίζουμε κάποιο παιχνίδι, με ανοιχτούς όρους πρέπει κανείς να συζητά και να σκέφτεται. Δεν υπάρχουν κρυφά χαρτιά που κάποια στιγμή θα εμφανιστούν», ξεκαθάρισε ο ίδιος. «Η κυβέρνηση έχοντας μία συμπαγή κοινοβουλευτική ομάδα και μία εμπειρία κατακτημένη αυτή την τετραετία στη διαχείριση πολλών λεπτών ισορροπιών, αλλά και έχοντας συνεργαστεί με ανθρώπους διαφορετικών απόψεων και καταβολών, έχει την δυνατότητα να διαμορφώνει πλειοψηφίες σε επίπεδο νομοσχεδίων. Και στο παρελθόν, πάρα πολλά νομοσχέδια ή άρθρα πέρασαν χωρίς την ψήφο των ΑΝΕΛ, αλλά με άλλες πλειοψηφίες», όπως θύμισε.

«Τώρα, βρισκόμαστε σε μία κορυφαία στιγμή», τόνισε ο κ. Βερναρδάκης, «αυτές οι ανασυνθέσεις θα γίνουν. Δεν αποκλείω -και είναι κοινό μυστικό, αλλά αφορά τους ΑΝΕΛ και τα πρόσωπα που τους συναπαρτίζουν- ένα μέρος από τους σημερινούς συμμάχους, εγώ είμαι σίγουρος, να συμπορευτούν. Όχι επειδή υπάρχει κάποια διαδικασία μυστική, αλλά διότι την τελευταία τετραετία έχει διαμορφωθεί ένα πνεύμα συμπόρευσης, κοινής δουλειάς, εργασίας, προγραμματισμού. Έχουν λόγο όλοι αυτοί οι άνθρωποι, θα περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις, χωρίς προφανώς να θέλει κανείς να δημιουργήσει πρόβλημα πολιτικής "μείωσης" στον εταίρο μας, που τον τιμούμε για όσα έχει συμβάλει ως σήμερα. Και έχει πολλά να συμβάλει. Η κριτική που του κάνουμε είναι ότι αυτός δεν τιμά αυτή την κοινή προσπάθεια, στην οποία έχει συμβάλει απολύτως».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κ.Τσίπρας έχει ακόμα δρόμο
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ακόμα δρόμο

«Το βασικό είναι να μην γελαστεί: δεν μπορεί να υπάρξει κανένα απολύτως ενδεχόμενο "επιστροφής" του, αν δεν κερδίσει προηγουμένως έστω και ψήγματα της εμπιστοσύνης των κεντρώων μετριοπαθών»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.