- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
10 σκέψεις για τη μη προφυλάκιση
Γράφω το σημείωμα αυτό ενώ έχουν κριθεί μη προφυλακιστέοι οι τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής (οι κ. Κασιδιάρης, Παναγιώταρος και Μίχος- εξαιρέθηκε και κρίθηκε προφυλακιστέος ο κ. Λαγός) και δεν έχει ακόμα απολογηθεί ο αρχηγός τους κ. Νίκος Μιχαλολιάκος.
Α. H μη προφυλάκιση δεν είναι αθώωση. Οι κατηγορούμενοι παραμένουν κατηγορούμενοι για σύσταση και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, με πάρα πολλές επιμέρους κατηγορίες ο καθένας.
Β. Η μη προφυλάκιση δεν αποτελεί πρόκριμα για αθώωση. Οι κατηγορούμενοι μπορεί στη δίκη να καταδικαστούν ή ν΄αθωωθούν.
Γ. Το νόημα της προφυλάκισης είναι, πρώτο, να μην μπορούν αν κάνουν εγκληματικές πράξεις και, δεύτερο, να μη μπορούν να φύγουν από τη χώρα, μέχρι να γίνει η δίκη τους. Πιστεύει κανείς ότι, όπως είναι τα πράγματα, θα κάνουν κάτι από τα δύο, τα συγκεκριμένα, προβεβλημένα στελέχη;
Δ. Πολύ καλά έκαναν οι ανακριτές και οι εισαγγελείς, αφού έτσι έκριναν. Αυτό θα πει ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.
Ε. Η έρευνα για τη Χρυσή Αυγή έχει μόλις αρχίσει. Τα ευρήματα προκύψανε σχεδόν αποκλειστικά από την έρευνα για το φόνο του Παύλου Φύσσα. Πολλά άλλα, ακόμα και για τον ίδιο αυτό το φόνο, πρόκειται ν΄ αποκαλυφτούν. Πολύ περισσότερο γι΄ άλλα πιθανά κακουργήματα. Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία γι΄ αυτό ζήτησε περαιτέρω χρόνο.
ΣΤ. Οι ανακριτές μπορεί να ξανακαλέσουν τους κατηγορούμενους, στη βάση νέων δεδομένων, και να τους κρίνουν προφυλακιστέους - ή και πάλι να μην τους κρίνουν.
Ζ. Οι αρχές μπορεί να βρουν στοιχεία και εναντίον άλλων χρυσαυγιτών, βουλευτών ή όχι, ανάλογα με την πορεία των ερευνών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νέο κύκλο συλλήψεων συμπληρωματικών κατηγοριών – απολογιών – προφυλακίσεων.
Η. Η πολιτική πλευρά (πιθανή άρση ασυλίας, πιθανή τροποποίηση νομοθεσίας, αλλαγή καθεστώτος χρηματοδότησης των κομμάτων κλπ) δεν έχει ακόμα καν αρχίσει να κινείται.
Θ. Όσοι πανηγυρίζουν (Χρυσή Αυγή) ή «κλαίνε» (αντίπαλοί της) βιάζονται πολύ και κρίνουν συναισθηματικά, με βάση το θυμικό, το θεαθήναι και τις άμεσες εντυπώσεις. Η υπόθεση έχει πολύ ψωμί και θα έχει πολλά «γυρίσματα». Αυτό ισχύει και για την όποια απόφαση παρθεί σε λίγες ώρες για τον κ. Μιχαλολιάκο.
Ι. Έχω τη γνώμη ότι η Χρυσή Αυγή, από τώρα μέχρι τη δίκη της, δε θα δράσει με τρόπο τέτοιο, ώστε να ενισχύσει περαιτέρω το εναντίον της κατηγορητήριο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνάντηση στη Θεσσαλονίκη με τον Νίκο Ανδρουλάκη και επίσημη ανακοίνωση συστράτευσης
Έξι διαρθρωτικές παρεμβάσεις σε ορίζοντα τριετίας
Η άτυπη Σύνοδος πραγματοποιήθηκε στο Ελ Αλαμέιν, με τη συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Νίκου Χριστοδουλίδη και του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι
Όσα ανέφερε για τη δράση των ΚΟΜΥ
Πρωτοβουλία Μακρόν για τη διαστημική διακυβέρνηση, την ασφάλεια και την τεχνολογία
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητά απαντήσεις για την πρόσβαση της Ελλάδας στον πηγαίο κώδικα του αμυντικού συστήματος
Στο επίκεντρο οι κανόνες για τις πλειοψηφίες και τις μειοψηφίες
Η επίθεση Σαμαρά στην κυβέρνηση και το παράδοξο της επίκλησης μιας πολιτικής ατζέντας
«Η σύγκλιση δεν μπορεί να είναι σύνθημα στα χείλη των δημαγωγών» σημειώνει ο υπουργός Επικρατείας
Τα νέα ποσά, οι δικαιούχοι και οι ημερομηνίες
Πλήρης αποκατάσταση ζημιών και διασφάλιση της ασφάλειας για την επανέναρξη μετροπόντικα
Η ανάρτηση του υπουργού Υγείας μετά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για ανάσυρση της δικογραφίας των «αδιευκρίνιστων» ποσών
Πώς αυξάνεται το πλαφόν ανά πενταετία
Συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας για τις οικονομικές εξαγγελίες και την εσωκομματική επικαιρότητα
Δείτε την αναλυτική λίστα
Επίσκεψη και στο υπό ανέγερση Μουσείο Ολοκαυτώματος - «Μάθημα για τους ζωντανούς»
«Πρωτοφανής η πολιτική απάτη του κ. Τσίπρα», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Τα λέει ο άνθρωπος ο οποίος έχει ρίξει μια κυβέρνηση της ΝΔ και τον οποίο τον πήρε πίσω η ΝΔ» σημείωσε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.