Πολιτικη & Οικονομια

«Δωράκι» Τσακαλώτου-Δραγασάκη σε χιλιάδες υπαλλήλους του Δημοσίου

Πώς εν μια νυκτί πέρασε τροπολογία για μηνιαίο επίδομα 500 ευρώ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tsakalotos-dragasakis.jpg
©EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Πολύς λόγος έγινε την περασμένη εβδομάδα για την έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, στον απόηχο των έντονων πιέσεων που δέχονταν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για κερδοσκοπικές τάσεις και το Υπουργείο Οικονομικών να αφήνει αιχμές κατά του Bloomberg για δημοσίευμα που προκάλεσε -όπως λέει- «υπεραντίδραση των αγορών», Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιάννης Δραγασάκης συμμετείχαν στη σύσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Μόνο που, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης ρύθμιζε με τον υπουργό Οικονομικών τις λεπτομέρειες για τη χορήγηση μηνιαίου επιδόματος σε υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών που το δικαιούνταν, αλλά και σε... 3.000 εργαζόμενους σε φορείς του Δημοσίου που μπήκαν στη σχετική ρύθμιση την τελευταία στιγμή. Μεταξύ αυτών, και οι υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομίας.

Μηνιαίο επίδομα 500 ευρώ

Ειδικότερα, λιγότερο από ένα 24ωρο μετά την έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου, η Βουλή κλήθηκε να ψηφίσει σχέδιο νόμου του κ. Τσακαλώτου για τα «Κεντρικά Αποθετήρια Τίτλων», την «Προσαρµογή της Ελληνικής Νοµοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (Ε.Ε.) 2016/2258 και λοιπές διατάξεις».

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», ανάμεσα στις διατάξεις υπήρχε και το άρθρο 45 που προέβλεπε ότι «όσοι υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών -αυτοί που προσελήφθησαν από το 2011 και μετά- δεν εισέπρατταν το ειδικό επίδομα ("προσωπική διαφορά" το ονομάζουν) που μόνο οι υπάλληλοι του υπουργείου δικαιούνται, από τον Σεπτέμβριο του 2018 το δικαιούνται κανονικά».

kodarinis.jpg
©EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στο ίδιο άρθρο διευκρινίζεται ότι «πρόκειται για ένα επίδομα της τάξης των 500 ευρώ μηνιαίως, το οποίο είχε χωρίσει τους υπαλλήλους του υπουργείου σε δύο υπαλλήλους α’ και β’ κατηγορίας».

Ωστόσο, με το άρθρο αυτό που τελικά ψηφίστηκε από τη Βουλή επέρχεται, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, «η περιβόητη μισθολογική εξομοίωση των υπαλλήλων στο Υπουργείο Οικονομικών και όχι μόνο στο υπουργείο, αλλά και στα εποπτευόμενα από αυτό Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, δηλαδή στην Ελληνική Στατιστική Αρχή, στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, καθώς και στο διοικητικό προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους».

Κανένας υπολογισμός κόστους

Αντιδράσεις, επίσης, προκαλεί το γεγονός ότι στη διαδικασία «μισθολογικής εξομοίωσης» μπήκαν την τελευταία στιγμή από το... παράθυρο τόσο οι υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομίας όσο και αυτοί του Ελεγκτικού Συνεδρίου μετά την κατάθεση «νομοτεχνικής βελτίωσης».

saka.jpg
©EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στην έκθεσή του, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπολόγιζε το κόστος αυτής της μισθολογικής εξομοίωσης σε 9,8 εκατ. ευρώ και -φυσικά- σε αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνεται η οικονομική επιβάρυνση από τις προσθήκες της τελευταίας στιγμής που έγιναν αργά το βράδυ της Πέμπτης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ