- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ποτάμι: «Θέλω η Μόρια να μην είναι η μοίρα τους»
«Ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής, περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα, καθημερινές οι αναφορές για περιστατικά βίας»
Με την απαράδεκτη κατάσταση στη Μόρια της Λέσβου, όπου χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, ασχολείται το Ποτάμι, συνεχίζοντας την καμπάνια του (https://thelopotami.gr/).
«Θέλω η Μόρια να μην είναι η μοίρα τους» είναι ο τίτλος του κειμένου, που παρουσιάζει στοιχεία για ένα θέμα, το οποίο έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στην Ευρώπη, με διεθνή ΜΜΕ να κάνουν λόγο για κακοδιαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Αναλυτικά:
«Είναι πρώτιστη ανάγκη η προστασία των ανηλίκων στα κέντρα υποδοχής καθώς και η επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής ασύλου»
Με βάση τα στοιχεία της υπηρεσίας Ασύλου, 36.227 άνθρωποι αιτήθηκαν άσυλο στη χώρα μας, κατά το πρώτο επτάμηνο του 2018. Απ’ αυτούς οι 8.823 ήταν παιδιά ηλικίας μέχρι 13 ετών ενώ 2.800 ήταν έφηβοι μέχρι 17 ετών. Περίπου το ένα τρίτο δηλαδή όσων αιτήθηκαν άσυλο ήταν ανήλικα άτομα, ενώ αρκετά απ’ αυτά ήταν ασυνόδευτα.
Από τους ανήλικους που έχουν εισέλθει στη χώρα μας, ένα μεγάλο ποσοστό διαμένει σε κέντρα φιλοξενίας στα νησιά υποδοχής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το κέντρο φιλοξενίας στη Μόρια της Λέσβου, στο οποίο συνωστίζονται περίπου τριπλάσιοι άνθρωποι από όσο είχε αρχικά προβλεφθεί. Η αυτοψία που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του Ποταμιού με επικεφαλής τον Σταύρο Θεοδωράκη κατέδειξε για άλλη μια φορά τις ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής, την περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα ενώ καθημερινές είναι οι αναφορές για περιστατικά έντονης βίας, ακόμα και σεξουαλικής, με θύματα πολλές φορές μικρά παιδιά. Τρομακτική είναι επίσης η διαπίστωση ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των παιδιών 6-18 ετών που ελέγχθηκαν, στο πλαίσιο δραστηριότητας ψυχικής υγείας, είχαν αυτοτραυματιστεί, είχαν κάνει απόπειρα ή είχαν σκέψεις αυτοκτονίας. Το Ποτάμι θεωρεί επιτακτική και πρώτιστη ανάγκη την προστασίας των ανηλίκων στα κέντρα υποδοχής καθώς και την επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής ασύλου.
Για τη διαχείριση αυτής της πρωτόγνωρης προσφυγικής κρίσης, η Ελλάδα έχει λάβει επανειλημμένα βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω διαφόρων χρηματοδοτικών εργαλείων, ωστόσο οι συνθήκες διαβίωσης παιδιών και ενηλίκων στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας εξακολουθούν να είναι απαράδεκτες. Η σωστή διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το προσφυγικό θα εξασφαλιστεί αν υπάρχουν έλεγχοι και διαφάνεια και όχι μικροπολιτικές συμπεριφορές που ευνοούν την δράση κυκλωμάτων.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αντιπαράθεση με φόντο τα επεισόδια
Η ομιλία του στα εγκαίνια της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης
Τρίτη η Καρυστιανού, τέταρτο το ΠΑΣΟΚ
Η αναφορά θεωρείται ότι περιέχει σαφείς πολιτικές αιχμές για τον Αλέξη Τσίπρα
Το κόμμα που ο ίδιος δημιούργησε πριν δυο χρόνια
48ωρο «λουκέτο» σε επιχειρήσεις σε Παλαιό Φάληρο, Άλιμο και Γλυφάδα
«Αγαπάμε το ΠΑΣΟΚ; Ας το αποδείξουμε»
Καταβολή επικουρικών συντάξεων σε δύο κύματα
Στη δημοσιότητα οι «300+1» υπογραφές που κατατέθηκαν μαζί με την Ιδρυτική Διακήρυξη
Νέα παρέμβαση μετά τις αντιδράσεις για τα περί συνεργασίας με την ΕΛΑΣ
«Η ΕΛΑΣ μάζεψε ό,τι ρετάλι υπάρχει από τον ΣΥΡΙΖΑ»
Αιχμηρή απάντηση στις δηλώσεις του δημάρχου Αθηναίων που άνοιξε θέμα συνεργασίας με τον Αλέξη Τσίπρα
Τι ισχύει για τις λαϊκές αγορές
Σφοδρή κριτική του άλλοτε στενού του συνεργάτη
Μετά τις αναφορές του πρώην επικεφαλής της ΑΔΑΕ για τη δημοσιογραφία
Έφερε ως παράδειγμα τον δεύτερο γύρο των εκλογών του 2023 στον Δήμο Αθηναίων
Να προστατευθούν τα δικαιώματα και οι περιουσίες της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας
Παρέμβαση του πρώην προέδρου της ΑΔΑΕ κατά του δημοσιεύματος - Απάντηση του εκδότη σε υψηλούς τόνους
Το ακραίο τοξικό κλίμα που επικρατεί στον δημόσιο λόγο, αποτελεί βασικό παράγοντα της απογοήτευσης και της αποστροφής του εκλογικού σώματος από την κάλπη
Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού - Τα μέτρα για ακρίβεια, ενέργεια και μεταρρυθμίσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.