- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Ποτάμι: «Θέλω η Μόρια να μην είναι η μοίρα τους»
«Ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής, περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα, καθημερινές οι αναφορές για περιστατικά βίας»
Με την απαράδεκτη κατάσταση στη Μόρια της Λέσβου, όπου χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, ασχολείται το Ποτάμι, συνεχίζοντας την καμπάνια του (https://thelopotami.gr/).
«Θέλω η Μόρια να μην είναι η μοίρα τους» είναι ο τίτλος του κειμένου, που παρουσιάζει στοιχεία για ένα θέμα, το οποίο έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στην Ευρώπη, με διεθνή ΜΜΕ να κάνουν λόγο για κακοδιαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Αναλυτικά:
«Είναι πρώτιστη ανάγκη η προστασία των ανηλίκων στα κέντρα υποδοχής καθώς και η επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής ασύλου»
Με βάση τα στοιχεία της υπηρεσίας Ασύλου, 36.227 άνθρωποι αιτήθηκαν άσυλο στη χώρα μας, κατά το πρώτο επτάμηνο του 2018. Απ’ αυτούς οι 8.823 ήταν παιδιά ηλικίας μέχρι 13 ετών ενώ 2.800 ήταν έφηβοι μέχρι 17 ετών. Περίπου το ένα τρίτο δηλαδή όσων αιτήθηκαν άσυλο ήταν ανήλικα άτομα, ενώ αρκετά απ’ αυτά ήταν ασυνόδευτα.
Από τους ανήλικους που έχουν εισέλθει στη χώρα μας, ένα μεγάλο ποσοστό διαμένει σε κέντρα φιλοξενίας στα νησιά υποδοχής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το κέντρο φιλοξενίας στη Μόρια της Λέσβου, στο οποίο συνωστίζονται περίπου τριπλάσιοι άνθρωποι από όσο είχε αρχικά προβλεφθεί. Η αυτοψία που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του Ποταμιού με επικεφαλής τον Σταύρο Θεοδωράκη κατέδειξε για άλλη μια φορά τις ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής, την περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα ενώ καθημερινές είναι οι αναφορές για περιστατικά έντονης βίας, ακόμα και σεξουαλικής, με θύματα πολλές φορές μικρά παιδιά. Τρομακτική είναι επίσης η διαπίστωση ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των παιδιών 6-18 ετών που ελέγχθηκαν, στο πλαίσιο δραστηριότητας ψυχικής υγείας, είχαν αυτοτραυματιστεί, είχαν κάνει απόπειρα ή είχαν σκέψεις αυτοκτονίας. Το Ποτάμι θεωρεί επιτακτική και πρώτιστη ανάγκη την προστασίας των ανηλίκων στα κέντρα υποδοχής καθώς και την επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής ασύλου.
Για τη διαχείριση αυτής της πρωτόγνωρης προσφυγικής κρίσης, η Ελλάδα έχει λάβει επανειλημμένα βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω διαφόρων χρηματοδοτικών εργαλείων, ωστόσο οι συνθήκες διαβίωσης παιδιών και ενηλίκων στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας εξακολουθούν να είναι απαράδεκτες. Η σωστή διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το προσφυγικό θα εξασφαλιστεί αν υπάρχουν έλεγχοι και διαφάνεια και όχι μικροπολιτικές συμπεριφορές που ευνοούν την δράση κυκλωμάτων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δείτε αναλυτικά ποιοι φορείς προχωρούν σε πληρωμές μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου
Αύριο η αντιπαράθεση πρωθυπουργού και πολιτικών αρχηγών
Tι είπε για την Ζώη Κωνσταντοπούλου
Tι αναφέρει το ρεπορτάζ του πρακτορείου
Ένας πολύπλοκος γραφειοκρατικός μηχανισμός που κοστίζει ακριβά στους φορολογούμενους χωρίς ορατά αποτελέσματα μετά από δέκα χρόνια
Tι είπε για τις διεθνείς εξελίξεις
Σημείωσε παράλληλα ότι δεν θα μείνει ανεξάρτητη βουλευτής
Tι είπε για τα ελληνοτουρκικά
Με αφορμή τις επικείμενες παρεμβάσεις στον τραπεζικό τομέα
Ποιες «εκπτώσεις» θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα για να πετύχει μια συμφωνία με την Τουρκία;
Θα περιλαμβάνουν «διαφορετική εκπαίδευση, ενδυμασία και νέες διαδικασίες».
Συνέντευξη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την αυτοβιογραφία του «Στον ίδιο δρόμο»
«Η κυβέρνηση βάζει κανόνες στους μικρούς, αλλά τρέμει απέναντι στους μεγάλους»
Η Υπουργός Οικογένειας παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό
Πρόκειται για τη μασκότ της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Κατά των Πλειστηριασμών
Είχε παρανόμως μεταβιβαστεί η άδεια σε τρίτο πρόσωπο
Η συναισθηματικά φορτισμένη αναφορά του πρωθυπουργού από την Κρήτη
Προς «πάγωμα» μέχρι νεωτέρας οι αποφάσεις ασύλου για Σύρους
Τα στοιχεία των παραβατών θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ για δύο χρόνια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.