- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ποτάμι: «Θέλω η Μόρια να μην είναι η μοίρα τους»
«Ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής, περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα, καθημερινές οι αναφορές για περιστατικά βίας»
Με την απαράδεκτη κατάσταση στη Μόρια της Λέσβου, όπου χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, ασχολείται το Ποτάμι, συνεχίζοντας την καμπάνια του (https://thelopotami.gr/).
«Θέλω η Μόρια να μην είναι η μοίρα τους» είναι ο τίτλος του κειμένου, που παρουσιάζει στοιχεία για ένα θέμα, το οποίο έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στην Ευρώπη, με διεθνή ΜΜΕ να κάνουν λόγο για κακοδιαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Αναλυτικά:
«Είναι πρώτιστη ανάγκη η προστασία των ανηλίκων στα κέντρα υποδοχής καθώς και η επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής ασύλου»
Με βάση τα στοιχεία της υπηρεσίας Ασύλου, 36.227 άνθρωποι αιτήθηκαν άσυλο στη χώρα μας, κατά το πρώτο επτάμηνο του 2018. Απ’ αυτούς οι 8.823 ήταν παιδιά ηλικίας μέχρι 13 ετών ενώ 2.800 ήταν έφηβοι μέχρι 17 ετών. Περίπου το ένα τρίτο δηλαδή όσων αιτήθηκαν άσυλο ήταν ανήλικα άτομα, ενώ αρκετά απ’ αυτά ήταν ασυνόδευτα.
Από τους ανήλικους που έχουν εισέλθει στη χώρα μας, ένα μεγάλο ποσοστό διαμένει σε κέντρα φιλοξενίας στα νησιά υποδοχής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το κέντρο φιλοξενίας στη Μόρια της Λέσβου, στο οποίο συνωστίζονται περίπου τριπλάσιοι άνθρωποι από όσο είχε αρχικά προβλεφθεί. Η αυτοψία που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του Ποταμιού με επικεφαλής τον Σταύρο Θεοδωράκη κατέδειξε για άλλη μια φορά τις ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής, την περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα ενώ καθημερινές είναι οι αναφορές για περιστατικά έντονης βίας, ακόμα και σεξουαλικής, με θύματα πολλές φορές μικρά παιδιά. Τρομακτική είναι επίσης η διαπίστωση ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των παιδιών 6-18 ετών που ελέγχθηκαν, στο πλαίσιο δραστηριότητας ψυχικής υγείας, είχαν αυτοτραυματιστεί, είχαν κάνει απόπειρα ή είχαν σκέψεις αυτοκτονίας. Το Ποτάμι θεωρεί επιτακτική και πρώτιστη ανάγκη την προστασίας των ανηλίκων στα κέντρα υποδοχής καθώς και την επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής ασύλου.
Για τη διαχείριση αυτής της πρωτόγνωρης προσφυγικής κρίσης, η Ελλάδα έχει λάβει επανειλημμένα βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω διαφόρων χρηματοδοτικών εργαλείων, ωστόσο οι συνθήκες διαβίωσης παιδιών και ενηλίκων στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας εξακολουθούν να είναι απαράδεκτες. Η σωστή διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το προσφυγικό θα εξασφαλιστεί αν υπάρχουν έλεγχοι και διαφάνεια και όχι μικροπολιτικές συμπεριφορές που ευνοούν την δράση κυκλωμάτων.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θα λάβει αποζημίωση από τον Αντώνη Λιάκο
«Η καλύτερη επιβράβευση είναι τα χαμόγελα των παιδιών όταν θα έρθουν και θα δουν ένα σχολείο αντάξιο των προσδοκιών τους» σημείωσε ο πρωθυπουργός
«Μητσοτάκης και Τσίπρας έχουν κριθεί» λέει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Αν το κράτος παίξει σωστά τον ρόλο του και ο καταναλωτής παίξει σωστά τον δικόν του, τότε δεν χρειάζονται ούτε παρακάλια ούτε πιέσεις. Βέβαια τότε δεν θα υπάρχει και καμάρι για τις τιμές που «ρίχνει η κυβέρνηση».
Τα μέτρα Μητσοτάκη, το στίγμα Τσίπρα και η επέτειος Ανδρουλάκη
Τον κατηγόρησε ότι δεν τήρησε συμφωνίες που είχαν κάνει στο παρελθόν
Σε εφαρμογή από τη Δευτέρα η Εθνική Πρωτοβουλία Μείωσης Τιμών
Οι νεότεροι ψηφοφόροι μπαίνουν στην εκλογική διαδικασία με διαφορετικές εμπειρίες, αξίες και τρόπους ενημέρωσης
Πρώτο χρηματοδοτικό εργαλείο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την ΕΑΤ
Τέλος οι υπέρογκες επιβαρύνσεις για ασφαλιστική κάλυψη σε καταναλωτικά δάνεια
Απογοήτευση στον εμπορικό κόσμο, με τους καταναλωτές να περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα
Αποτίμηση του κυβερνητικού έργου των τελευταίων 7 ετών και κριτική στην αντιπολίτευση
«Σχεδιάζουμε και εκτελούμε ένα πρόγραμμα πολιτισμού, με δύναμη βιώσιμης ανάπτυξης, εξωστρέφειας και συνεργασίας», τόνισε η υπουργός
Στο βίντεο με τη χρήση ΑΙ για animation, ο πρωθυπουργός περιγράφει όλα όσα πέτυχε η χώρα
Η λίστα περιλαμβάνει τρόφιμα, βασικά είδη διαβίωσης και σχολικά είδη
Ο υπουργός Επικρατείας παρέθεσε τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ
Για οργανωμένη και μετρήσιμη παρέμβαση, κάνει λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών
«Οι πολίτες γνωρίζουν ότι η ΝΔ κάνει όλα όσα λέει και θα συνεχίσει», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
«Κατέληξε οπαδός της πολιτικής Τσίπρα» απαντά το ΠΑΣΟΚ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.