- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Δέκα σκληρές αλήθειες για το προσφυγικό
Η φοβερή κατάσταση στη Μόρια δεν δικαιολογείται κατά κανέναν τρόπο
Σε μια πρόσφατη παρουσίαση των βιβλίων του διεθνολόγου-διευθυντή Eρευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνου Φίλη «Τουρκία, Ισλάμ, Ερντογάν» και «Πρόσφυγες, Ευρώπη, Ανασφάλεια» (εκδόσεις Παπαδόπουλος), με ομιλητές τον αναπληρωτή καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Άγγελο Συρίγο και τον υποναύαρχο του πολεμικού ναυτικού (ε.α.) Στέλιο Φενέκο έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, στο πλαίσιο της οποίας ακούστηκαν και τα εξής:
Τα τελευταία δύο χρόνια οι μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας είναι οι χαμηλότερες από το 1991 και μετά. Με αυτό ως δεδομένο, η αδυναμία διαχείρισης των ατόμων που βρίσκονται περίπου παρατημένα στα στρατόπεδα Μόριας, Σάμου, Χίου είναι αδικαιολόγητη. Ο κ. Συρίγος ανέφερε συγκεκριμένα ότι το 2017 εισήλθαν στην Ελλάδα παρανόμως 30.000 άτομα. Ήταν η πρώτη χρονιά μετά από 26 ολόκληρα χρόνια που σημειώθηκε τόσο χαμηλός αριθμός εισόδων μεταναστών και προσφύγων στη χώρα μας. Οι χαμηλές ροές συνεχίζονται και το 2018. Μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου είχαν εισέλθει στη χώρα 22.500 άτομα, ελαφρώς αυξημένα σε σύγκριση προς το 2017.
Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι και στην υπόλοιπη Ευρώπη οι αριθμοί έπεσαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, μετά από μια έκρηξη, πρωτοφανή για τη μεταπολεμική περίοδο, που σημειώθηκε τα έτη 2015-2016. Αυτό δεν δικαιολογεί την υστερία που έχει δημιουργηθεί σε πολλές χώρες της Ε.Ε. γύρω από το θέμα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Συρίγος, το 2017 στη χώρα μας είχαμε περίπου 60.000 νέες αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό από τότε που δημιουργήθηκε η νέα υπηρεσία ασύλου. Στη διάρκεια ενός χρόνου επέστρεψαν στην Τουρκία μόλις 311 άτομα από τους χιλιάδες των οποίων έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου. Η δικαιολογία των Αρχών είναι πως, όταν αναζητούνται προς απέλαση, δεν βρίσκονται ποτέ.
Η στρατηγική της Ε.Ε. είναι να μείνουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που έρχονται από την Ασία και την Αφρική όσο το δυνατόν πιο κοντά στις χώρες προέλευσής τους, ώστε να επιστρέψουν εκεί αν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Για το σκοπό αυτό η Ε.Ε. είναι πρόθυμη να χρηματοδοτήσει καταυλισμούς και υποδομές για τη «φιλοξενία» τους όσο χρειαστεί.
Στην Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε αναμονή περίπου 5 εκ. πρόσφυγες. Οι αριθμοί, δηλαδή, που έχουν προκαλέσει τεράστια αναταραχή στην Ευρώπη είναι αστείοι, αν δει κανείς την πραγματική διεθνή διάσταση.
Ο Α. Συρίγος, που επισκέφθηκε καταυλισμούς στη νότια Τουρκία το 2014, διαπίστωσε ότι η ποιότητά τους είναι εξαιρετικά υψηλή και σε κανένα επίπεδο δεν μπορεί να συγκριθεί με την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Υπάρχουν χώρες ευρωπαϊκές που αντιμετώπισαν αρχικά το προσφυγικό ως ευκαιρία για στοχευμένη ενίσχυση του πληθυσμού τους. Η Σουηδία, για παράδειγμα, επέλεξε Σύρους με τραπεζικές καταθέσεις με αποτέλεσμα να έχει σήμερα μεγάλη οικονομική διείσδυση στην περιοχή.
Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες που έχει στη χώρα του για τον έλεγχο του κουρδικού και ως δυνητικούς ψηφοφόρους του κόμματός του, αφού αποκτήσουν ιθαγένεια.
Σύμφωνα με τον Κ. Φίλη, είναι δύσκολο για τον Ερντογάν να σπάσει τη συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό, παρά τα προβλήματα στην εφαρμογή της, γιατί θα χάσει το βασικό διαπραγματευτικό του όπλο έναντι της ΕΕ. Η Τουρκία έχει ανάγκη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα ευρωπαϊκά κεφάλαια. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες είναι πρώτες σε επενδύσεις στη γειτονική χώρα. Ο Ερντογάν δεν θα μπορούσε να διαταράξει αυτή τη ροή κεφαλαίων, ειδικά σε μία περίοδο τόσο μεγάλης κρίσης για την τουρκική οικονομία.
Η φοβερή κατάσταση στη Μόρια δεν δικαιολογείται κατά κανέναν τρόπο. Εάν σκοπίμως αφέθηκε να συμβεί αυτή η ανθρωπιστική κρίση, για να αποθαρρύνονται όσοι θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, αυτό είναι κάτι ηθικά ανυπόφορο. Αν στοιβάχτηκε στα νησιά περισσότερος κόσμος απ’ όσο αντέχει ο τόπος εκεί για να προστατευθεί η Ε.Ε., δηλαδή για να μη μετακινηθούν στην ενδοχώρα και επομένως να μην υπάρχει τρόπος να περάσουν τα ελληνικά σύνορα, τότε και πάλι πρόκειται για έναν ηθικά απαράδεκτο πολιτικό κυνισμό ευρωπαϊκής καταγωγής.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Η σύγκλιση δεν μπορεί να είναι σύνθημα στα χείλη των δημαγωγών» σημειώνει ο υπουργός Επικρατείας
Τα νέα ποσά, οι δικαιούχοι και οι ημερομηνίες
Πλήρης αποκατάσταση ζημιών και διασφάλιση της ασφάλειας για την επανέναρξη μετροπόντικα
Η ανάρτηση του υπουργού Υγείας μετά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για ανάσυρση της δικογραφίας των «αδιευκρίνιστων» ποσών
Πώς αυξάνεται το πλαφόν ανά πενταετία
Συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας για τις οικονομικές εξαγγελίες και την εσωκομματική επικαιρότητα
Δείτε την αναλυτική λίστα
Επίσκεψη και στο υπό ανέγερση Μουσείο Ολοκαυτώματος - «Μάθημα για τους ζωντανούς»
«Πρωτοφανής η πολιτική απάτη του κ. Τσίπρα», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Τα λέει ο άνθρωπος ο οποίος έχει ρίξει μια κυβέρνηση της ΝΔ και τον οποίο τον πήρε πίσω η ΝΔ» σημείωσε
«Απέδειξε σήμερα γιατί η κυβέρνηση του ήταν μια χαμένη ευκαιρία για τη χώρα» σχολιάζει η Θεώνη Κουφονικολάκου
Ο νέος χάρτης φοροελαφρύνσεων για επαγγελματίες και επιχειρήσεις
Η απάντηση της Σοφίας Ζαχαράκη
Σκληρή απάντηση μετά την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ
Ο πρωθυπουργός άνοιξε όλα τα βασικά μέτωπα της κυβερνητικής ατζέντας στη συνέντευξη Τύπου της 90ής ΔΕΘ
Οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου και οι απαντήσεις του πρωθυπουργού
Τι απάντησε ο πρωθυπουργός για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την κριτική για τα σχολικά βιβλία
Ο πρωθυπουργός άσκησε σκληρή κριτική στις προγραμματικές εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα
Παρουσίαση της «Hellenic Rail Estate» - Επενδύσεις, αύξηση επιβατών και αξιοποίηση ακινήτων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.