Πολιτικη & Οικονομια

Εκτός Wall Street η Tesla;

Η ανακοίνωση του ίδιου του Έλον Μασκ στους υπαλλήλους και τους μετόχους

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
mask.jpg
TWITTER/ELON MASK

Με έναν ανορθόδοξο τρόπο, μέσω ανάρτησης στο twitter, ο ιδρυτής της εταιρείας Έλον Μασκ ανακοίνωσε ότι προοτίθεται να θέσει την Tesla εκτός χρηματιστηρίου.

Ο Μασκ, θεωρεί ότι είναι «η καλύτερη μελλοντική πορεία» για την εταιρεία, αναφέρει το βρετανικό δίκτυο BBC.

Ο μεγιστάνας μάλιστα δεν προτίμησε να ακολουθήσει τη συνηθισμένη επίσημη διαδικασία που απαιτούν οι ρυθμιστικές αρχές. Ωστόσο, οι αναλυτές είναι επιφυλακτικοί για την κίνηση αυτή.

Από τότε που η Tesla εισήχθη στο χρηματιστήριο, ο Μασκ συγκρούστηκε με αναλυτές και ένιωσε ότι πιέστηκε να λάβει βραχυπρόθεσμες αποφάσεις για να ικανοποιήσει τους επενδυτές.

Η μετοχή της Tesla, η οποία επί του παρόντος αποτιμάται στα 63,8 δισεκ. δολάρια, έκλεισε χθες με άνοδο 11% σχεδόν στα 380 δολάρια ανά μετοχή – κοντά στο ιστορικά υψηλό επίπεδό της.

Ο Μασκ δήλωσε ότι θα προσφερθούν 420 δολάρια ανά μετοχή στους μετόχους, αποτιμώντας την εταιρία σε πάνω από 70 δισεκ. δολάρια.

Μια εξαγορά των μετοχών σε αυτή την τιμή θα σημαίνει ότι θα είναι η μεγαλύτερη συμφωνία αυτού του είδους, σύμφωνα με το BBC.

Ο ίδιος ωστόσο, ενημέρωσε γαι την κίνησή του αυτή τους υπαλλήλους της εταιρείας γράφοντας τα εξής:

«Νωρίτερα σήμερα, ανακοίνωσα ότι σκέφτομαι να πάρω το Tesla (από το χρηματιστήριο) σε τιμή 420 δολάρια/μετοχή. Ήθελα να σας ενημερώσω για το σκεπτικό μου και γι 'αυτό πιστεύω ότι αυτή είναι η καλύτερη πορεία για το μέλλον.

Πρώτον, δεν έχει ληφθεί ακόμη μια τελική απόφαση, αλλά ο λόγος για τον οποίο γίνεται αυτό είναι να δημιουργηθεί το περιβάλλον για την καλύτερη λειτουργία του Tesla. Ως δημόσια εταιρεία, υπόκειται σε άγριες μεταβολές στην τιμή των μετοχών μας που μπορεί να είναι μεγάλη απόσπαση της προσοχής για όλους όσοι εργάζονται στην Tesla, όλοι τους είναι μέτοχοι.

Η ύπαρξη του κοινού μας υποτάσσει επίσης στον τριμηνιαίο κύκλο κερδών που ασκεί τεράστια πίεση στην Tesla να λαμβάνει αποφάσεις που μπορεί να είναι σωστές για ένα δεδομένο τρίμηνο, αλλά όχι απαραίτητα σωστές για μακροπρόθεσμα.

Τέλος, ως το πιο βραχυπρόθεσμο απόθεμα στην ιστορία της χρηματιστηριακής αγοράς, η ύπαρξη δημόσιων μέσων σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθρώπων που έχουν το κίνητρο να επιτεθούν στην εταιρεία.

Θεωρώ θεμελιωδώς ότι είμαστε στο καλύτερο δυνατό σημείο όταν όλοι επικεντρώνονται στην εκτέλεση, όταν μπορούμε να παραμείνουμε επικεντρωμένοι στη μακροπρόθεσμη αποστολή μας και όταν δεν υπάρχουν διεστραμμένα κίνητρα για τους ανθρώπους να προσπαθούν να βλάψουν αυτό που όλοι προσπαθούμε να επιτύχουμε.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για μια εταιρεία όπως η Tesla που έχει μια μακροπρόθεσμη και προοδευτική αποστολή. Το SpaceX είναι ένα τέλειο παράδειγμα: είναι πολύ πιο λειτουργικά αποδοτικό και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι είναι ιδιόκτητο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχει νόημα για την Tesla να είναι ιδιωτική σε μακροπρόθεσμο πλάνο. Στο μέλλον, όταν η Tesla εισέλθει σε μια φάση βραδύτερης, πιο προβλέψιμης ανάπτυξης, θα έχει νόημα να επιστρέψει στις δημόσιες, χρηματιστηριακές αγορές.

Εδώ προτείνουμε να είμαστε ιδιωτικοί για όλους τους μετόχους, συμπεριλαμβανομένων όλων των υπαλλήλων μας.

Πρώτον, θα ήθελα να το διαρθρώσω έτσι ώστε όλοι οι μέτοχοι να έχουν μια επιλογή. Είτε μπορούν να παραμείνουν επενδυτές στη «νέα» ιδιωτική Tesla είτε πάλι μπορούν να πουλήσουν στα 420 δολάρια ανά μετοχή, το οποίο είναι ένα ασφάλιστρο 20% πάνω από την τιμή των μετοχών μετά την κλήση του Q2 που είχε ήδη αυξηθεί κατά 16%.

Ελπίζω να παραμείνουν όλοι οι μέτοχοι, αλλά αν προτιμούν να πουλήσουν, τότε αυτό θα μπορούσε να συμβεί με την καλύτερη δυνατή πριμοδότηση.

Δεύτερον, η πρόθεσή μου είναι για όλους τους υπαλλήλους της Tesla να παραμείνουν μέτοχοι της εταιρείας, όπως συμβαίνει και με το SpaceX. Εάν ήμασταν ιδιωτικοί, οι εργαζόμενοι θα εξακολουθούσαν να είναι σε θέση να πωλούν περιοδικά τις μετοχές τους και να ασκούν τις επιλογές τους.

Αυτό θα σας επιτρέψει να μοιραστείτε ακόμα την αυξανόμενη αξία της εταιρείας που όλοι εργαστήκαμε τόσο σκληρά για να χτίσουμε.

Τρίτον, η πρόθεση δεν είναι να συγχωνευθούν οι SpaceX και Tesla. Θα εξακολουθούσαν να έχουν χωριστές δομές ιδιοκτησίας και διακυβέρνησης. Ωστόσο, η δομή που προβλέπεται για την Tesla είναι παρόμοια με τη δομή της SpaceX: οι εξωτερικοί μέτοχοι και οι εργαζόμενοι - μέτοχοι έχουν την ευκαιρία να πουλήσουν ή να αγοράσουν περίπου κάθε έξι μήνες.

Τέλος, αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη συσσώρευση ελέγχου στο πρόσωπό μου. Διαθέτω τώρα το 20% περίπου της εταιρείας και δεν νομίζω ότι θ ααλλάξει κάτι με την ολοκλήρωση οποιασδήποτε συμφωνίας.

Βασικά, προσπαθώ να επιτύχω ένα αποτέλεσμα όπου η Tesla θα μπορεί να λειτουργήσει όσο το δυνατόν καλύτερα, όπου θα υπάρξουν ελάχιστες αλλαγές για όλους τους επενδυτές μας, συμπεριλαμβανομένων όλων των υπαλλήλων.

Αυτή η πρόταση για αποχώρηση από το χρηματιστήριο θα οριστικοποιηθεί τελικά με την ψήφο των μετόχων μας. Αν η διαδικασία τελειώσει με τον τρόπο που περιμένω, μία ιδιωτική Tesla θα είναι τελικά μια τεράστια ευκαιρία για όλους μας.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, το μέλλον είναι πολύ φωτεινό και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για να πετύχουμε την αποστολή μας.

Ευχαριστώ,
Έλον»

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.