ESM: Μέσα στις επόμενες ημέρες η εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ
Τι αναφέρει στην ανακοίνωσή του
Το Συμβούλιο Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε την 1η Αυγουστου 2018 το Συμπληρωματικό Μνημόνιο Κατανόησης (Supplemental Memorandum of Understanding) με την Ελλάδα, σε συνέχεια της ολοκλήρωσης των διαδικασιών στα εθνικά κοινοβούλια των κρατών - μελών της Ευρωζώνης.
Αυτό επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ESM, που δόθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στη δημοσιότητα. Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε το συμπληρωματικό Μνημόνιο με την Ελλάδα, εξ ονόματος του ESM.
Ως εκ τούτου, «ανοίγει ο δρόμος για την έγκριση της πέμπτης δόσης», ύψους 15 δισ. ευρώ, από το Συμβούλιο Διοικητών του ESM, η οποία θα αποδεσμευτεί μέσα στις επόμενες ημέρες.
Υπέγραψαν οι Γερμανοί
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη το Κοινοβούλιο της Γερμανίας ενέκρινε την εκταμίευση της τελευταίας δόσης, η οποία προβλέπεται στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, που υπεγράφη από την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το επεισοδιακό καλοκαίρι του 2015. Με αυτήν την απόφαση, η γερμανική κυβέρνηση έδωσε στον ESM τη συγκατάθεσή της για την εκταμίευση των χρημάτων.
Η καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης οφείλεται στις αντιρρήσεις του Βερολίνου μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να παρατείνει το καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Αιγαίου που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος των προσφυγικών ροών. Στη συνεδρίαση του Eurogroup τον Ιούλιο, διά στόματος του υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς, η Γερμανία απαίτησε από την Ελλάδα να προτείνει συγκεκριμένα και κοστολογημένα αντίμετρα για να καλυφθεί η δημοσιονομική διαφορά (28 εκατ. ευρώ), την ώρα που διεθνή ΜΜΕ μετέδωσαν ότι η συγκεκριμένη κίνηση αποτέλεσε ξεκάθαρο μήνυμα του Βερολίνου προς την Αθήνα για τη μετα-μνημονιακή περίοδο (σ.σ. καμία παρέκκλιση στην τήρηση των συμφωνηθέντων).
Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της δόσης θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ενός ταμειακού αποθέματος στο πλαίσιο ενεργειών για την όσο το δυνατόν ομαλότερη έξοδο της χώρας στις αγορές μετά την τυπική ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, στις 20 Αυγούστου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο βίντεο παρελαύνουν φράσεις με παιχνιδιάρικη διάθεση
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους αγρότες σε συντεταγμένη εκπροσώπηση
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό για «Ιθάκη» και Μάτι
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άνοιξε την πόρτα σε συνάντηση - Τόνισε ότι οι παραβατικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές
Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς σχολιάζει την εκδήλωση για την «Ιθάκη»
Ποιοι δικαιούνται το δώρο - Πώς υπολογίζεται και ποιες κυρώσεις προβλέπονται για τους εργοδότες
«Ζωτικής σημασίας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις η Βόρεια Ελλάδα» είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα
«Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη και απαιτητική για τον αγροτικό κόσμο και αποτυπώνεται και στις κινητοποιήσεις»
«Η κατάληξη θα είναι το νησί της Καλυψώς με την ψευδαίσθηση της Ιθάκης»
Πολιτική Προστασία και υπηρεσίες σε 24ωρη επιφυλακή για την ασφάλεια των πολιτών
Τονίζει τη σημασία του διαλόγου με Τουρκία και Λιβύη - Ζητά «πατριωτικό ρεαλισμό»
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν λέει ποιος φταίει...» σημείωσε
Τι κάνουν όσοι θα ήθελαν αντιπολίτευση της προκοπής;
«Γονάτιζε μπροστά στους ξένους και υπέγραψε το χειρότερο από τα τρία μνημόνια» τόνισε
Τι να προσέξουν οι δικαιούχοι
Σε υψηλούς τόνους η κατάθεση στην εξεταστική επιτροπή
H απάντηση στα περί εργασιακής σχέσης της Σεμερτζίδου με το γραφείο της
600.000 ευρώ περισσότερα από το 2024
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.