- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μαξίμου: Σε αναζήτηση αποκλιμάκωσης της «διπλωματικής κρίσης» με τη Μόσχα
Η απέλαση των Ρώσων, η ακύρωση Λαβρόφ και η ανταλλαγή ανακοινώσεων των ΥΠΕΞ
Η απέλαση των Ρώσων διπλωματών ήταν η αφορμή της ακύρωσης της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα, γεγονός που έδωσε έναν ακόμα λόγο να συνεχιστεί το διπλωματικό θρίλερ Ελλάδας - Ρωσίας.
Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι ο «το αίτημα της επίσκεψης του κ. Λαβρόφ στη χώρα μας είχε διατυπωθεί από τη ρωσική πλευρά». Ωστόσο η Μόσχα διαψεύδει αυτόν τον ισχυρισμό.
Στο αλισβερίσι των δηλώσεων μπαίνουν και οι σκληρές ανακοινώσεις των υπουργείων εξωτερικών. Για «βρώμικες προβοκάτσιες» στις οποίες υπέπεσε η Αθήνα έκανε λόγο η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, αναφερόμενη στο ζήτημα της απέλασης των Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες.
Σκληρή ήταν η απάντηση από την Αθήνα. «Χαρακτηριστικό δείγμα ασέβειας προς τρίτη χώρα, καθώς και έλλειψης κατανόησης του σύγχρονου κόσμου, στον οποίο τα κράτη, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν αυτοτέλεια και μπορούν να ασκήσουν ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και δημοκρατική εξωτερική πολιτική» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ.
Τόνισε δε ότι «τέτοιες αρνητικές λογικές παρακίνησαν άλλωστε τους τέσσερεις Ρώσους πολίτες να προβούν στις ενέργειες που οδήγησαν στην απέλασή τους ή στην απαγόρευση εισόδου τους στην Ελλάδα». Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «τα στοιχεία, βάσει των οποίων ενήργησε η Ελλάδα, είχαν παρουσιαστεί εγκαίρως στις ρωσικές αρχές. Εξάλλου, και οι ίδιες οι ρωσικές αρχές έχουν πολύ καλή γνώση του τι πράττουν οι άνθρωποί τους».
«Η συνεχής ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει» επεσήμανε το ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του καταλήγοντας ότι «ουδείς δικαιούται ή δύναται να παρεμβαίνει στις εσωτερικές της υπόθεσης. Ανυπόστατοι ισχυρισμοί, σύμφωνα με τους οποίους η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν πιέσεων τρίτων, είναι ανάξιοι σχολιασμού και δείχνουν νοοτροπία ανθρώπων που δεν αντιλαμβάνονται τις αρχές και τις αξίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής»».
Μέσα στο συνονθύλευμα των δηλώσεων, το απόγευμα της Πέμπτης, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς μετέβη εκτάκτως στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου και συζήτησε το θέμα με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Η συνάντηση των δύο ανδρών διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα και έληξε χωρίς να γίνουν σχετικές δηλώσεις.
Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές επιμένουν στην τήρηση των καλών σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας και παρά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών διαμήνυαν μετά την έκτακτη επίσκεψη Κοτζιά ότι «κατά τη συζήτηση Τσίπρας και Κοτζιάς υπογράμμισαν πως η Ελλάδα θα απαντά αποφασιστικά όποτε θίγεται ζήτημα εθνικής κυριαρχίας, τονίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση ακολουθεί και θα συνεχίσει να ακολουθεί την πάγια πολιτική της για προώθηση των σχέσεων με την Ρωσία σε διμερές και πολυμερές επίπεδο».
Στο περιθώριο, οι δηλώσεις ελληνικών διπλωματικών πηγών τονίζουν ότι «ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είναι καλοδεχούμενος στην Αθήνα (αλλά) το αίτημα της επίσκεψης του κ. Λαβρόφ στη χώρα μας είχε διατυπωθεί από τη ρωσική πλευρά».
Νωρίτερα, ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα Αντρέι Μασλόφ είχε δηλώσει, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι η επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ στην Ελλάδα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, «στην παρούσα κατάσταση, χάνει τη σημασία της, τουλάχιστον με τους προγενέστερους προγραμματισμένους όρους».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων και την 110 Πτέρυγα Μάχης
Εθνοπατριωτικό λεξιλόγιο, περιστέρια της ειρήνης, καταγγελία των γερακιών του Τελ Αβίβ — ποτέ της Τεχεράνης
Τέλος στην εκκρεμότητα δεκαετιών βάζει νέα ρύθμιση της Σοφίας Ζαχαράκη - Ποιους αφορά η διαδικασία
Ο οίκος επιβεβαιώνει το αξιόχρεο αναγνωρίζοντας μεταρρυθμίσεις, ανάπτυξη και συνεχή αποκλιμάκωση του χρέους
Όσα πρέπει να προσέξουν μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων
«Πάρτι πάρτι στις 7 του Μάρτη». 22 και κάτι χρόνια πριν
50.000 Εβραίοι συμπολίτες μας στοιβάχτηκαν σε βαγόνια τρένων και οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα εξόντωσης
Το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου
«Την ιστορία την γράφουν όσοι παίρνουν ξεκάθαρη θέση», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας
Ισχυρή και ανθεκτική η ελληνική οικονομία με ανάπτυξη κοντά στο 2%, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup
Όσοι λάβουν τέτοιο μήνυμα καλούνται να το διαγράψουν
Η απάντηση της υπουργού Πολιτισμού σε επίκαιρη ερώτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για πιθανή εμπλοκή κρατικών παραγόντων στις υποκλοπές
Δήλωση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ για την διαγραφή Κωνσταντινόπουλου
Η μαθηματική αλληλουχία της σκέψης που επιχειρεί να εξηγήσει το βαθύ περίλυπο ύφος του την ώρα που περπατά στο Σύνταγμα με το πορτρέτο του Χαμενεΐ.
Οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια
Ποιοι δικαιούνται ρύθμιση για πληρωμή έως 48 δόσεις
«Η παράδοση της έδρας από τον Κωνσταντινόπουλο είναι ένα δείγμα πολιτικής αξιοπρέπειας»
Η τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην έκτη εκδήλωση του κύκλου της σειράς «Κι αυτοί είναι η Ελλάδα»
Ο Νικήτας Κακλαμάνης στέλνει τα πρακτικά της συνεδρίασης στην Επιτροπή Δεοντολογίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.