Πολιτικη & Οικονομια

Βουλή: «Ναι» στο πολυνομοσχέδιο

Πλήρες ρεπορτάζ από τη χτεσινή μέρα

62224-137655.jpg
Newsroom
15’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
45725-95353.jpg

Με περισσότερο «τραυματισμένη» την ήδη επισφαλή κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία στο πιο κρίσιμο άρθρο «χαμήλωσε» στα μόλις 152 «υπέρ», με πολύ παρασκήνιο, πλήθος τροποποιήσεων και αλλαγών μέχρι και τη στιγμή των ψηφοφοριών, με έντονους λεκτικούς διαξιφισμούς μέσα στη Βουλή αλλά και σχετικά υποτονικές αντιδράσεις έξω απ’ αυτήν, «πέρασε» αργά τη νύχτα της Τετάρτης (01.00 π.μ.) από την ολομέλεια του σώματος το κρίσιμο πολυνομοσχέδιο, η επιψήφιση του οποίου αποτελούσε προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση της χώρας. Το πολιτικά σημαντικότερο στοιχείο της τριήμερης διαδικασίας είναι ότι για πρώτη φορά «σπάει» το «ταμπού» των απολύσεων στο Δημόσιο σε κείμενο που αποτελεί πλέον νόμο του κράτους.

Η ονομαστική ψηφοφορία

Σε ονομαστική ψηφοφορία μπήκαν 15 άρθρα, τα εξής:

• 14 (απαλλαγές εισοδήματος μισθωτών)

• 30 (εναλλακτικός τρόπος υπολογισμού φορολογίας)

• 74 (αστική ασυλία στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας)

• 76 (Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας δήμων)

• 77 (προϋπολογισμοί δήμων)

• 78 (προϋπολογισμοί περιφερειών)

• 80 (σχολικοί φύλακες)

• 81 (Δημοτική Αστυνομία)

• 82 (απολύσεις καθηγητών τεχνικής εκπαίδευσης)

• 90 (διαθεσιμότητα)

• 91 (κινητικότητα)

• 93 (καταργήσεις θέσεων με υπουργική απόφαση)

• 103 (κατώτατος μισθός)

• 105 (προσωρινές διαταγές)

• 106 (μεταβατικές διατάξεις)

Το άρθρο 81 για τους δημοτικούς αστυνομικούς ήταν αυτό που πήρε τις 152 θετικές ψήφους, τις λιγότερες από κάθε άλλο, σε σύνολο 293 παρόντων και παρουσών. Αυτό συνέβη γιατί από τους 155 βουλευτές των δύο κυβερνητικών κομμάτων υπήρξαν τρεις διαρροές: ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ) το καταψήφισε, ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης (ΠΑΣΟΚ) αποχώρησε για να μην ψηφίσει και ο κ. Δημήτρης Κυριαζίδης (ΝΔ) αναγκάστηκε να απουσιάσει λόγω σοβαρότατου οικογενειακού προβλήματος. Είναι άγνωστο αν θα υπάρξει οποιαδήποτε συνέπεια για τους κ. Κουκουλόπουλο και Κακλαμάνη. Πιθανότερο είναι να εκφραστεί απλή «δυσαρέσκεια». 

Εξάλλου, τα άρθρα 74, 76, 77, 78, 80, 82, 90, 91, 93 και 103 πήραν 153 ψήφους.

Από την άλλη μεριά, υπήρξα άρθρα που συγκέντρωσαν περισσότερες από 155 ψήφους, αφού στηρίχτηκαν, κατά περίπτωση, από βουλευτές βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και/ή ανεξάρτητους. Συγκεκριμένα: Το άρθρο 14 πήρε 168 ψήφους, τα άρθρα 105 και 106 πήραν 155 και το άρθρο 30 πήρε 157.

Τι έγινε έξω από τη Βουλή

Έξω από τη Βουλή είχε αρχίσει από τις 19.30 το απόγευμα συλλαλητήριο των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕ - ΟΤΑ, άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων και αριστερών ομάδων, το οποίο διογκωνόταν συνέχεια, ώσπου μερικοί δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα έκλεισαν. Ταυτόχρονα, η αστυνομία είχε αποκλείσει τη Βουλή, για λόγους ασφαλείας. Κλειστοί ήταν από τις 17.00, και παρέμειναν μέχρι τέλους της βάρδιας, οι σταθμοί του μετρό «Σύνταγμα» και «Ευαγγελισμός».

Περίπου 5.000 διαδηλωτές (κατά την ΕΛΑΣ) φώναζαν συνθήματα στη λεωφόρο Αμαλίας μπροστά από τα αστυνομικά κιγκλιδώματα που προστάτευαν τη Βουλή και τον Άγνωστο Στρατιώτη, ενώ η κυκλοφορία στη Φιλελλήνων στο κάτω μέρος της πλατείας γινόταν κανονικά. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέβηκαν στην πλατεία και βρέθηκαν μαζί με τους συγκεντρωμένους. Από την άλλη, το πλήθος αποδοκίμασε έντονα κυβερνητικούς βουλευτές, όπου και όποτε που εμφανίστηκαν.

Όταν τα μεγάφωνα ανακοίνωσαν «απαγόρευση διαδηλώσεων» για σήμερα Πέμπτη, μέρα της επίσκεψης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι διαδηλωτές ξέσπασαν σε γιουχαΐσματα. Στις 11.00, οι συγκεντρωμένοι έριξαν μέρος των κιγκλιδωμάτων που βρίσκονται πολύ κοντά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, αλλά επεισόδια ή συλλήψεις δεν αναφέρθηκαν. Απλά, δεν έγινε η αλλαγή φρουράς των ευζώνων, λόγω των πεσμένων κιγκλιδωμάτων.

Παρασκήνο, πιέσεις, τροποποιήσεις

Καθώς είχε γίνει φανερό ότι διάφοροι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ήταν αποφασισμένοι να μην υπερψηφίσουν το Πολυνομοσχέδιο, αν δεν ικανοποιούνταν τα αιτήματά τους με αντίστοιχες υπουργικές τροπολογίες, αναπτύχτηκε εντονότατο παρασκήνιο και οι συζητήσεις κρατούσαν μέχρι την τελευταία στιγμή. Επίσης, οι υπουργοί Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομιών, σε συνεχή συνεννόηση με τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης κ. Μπαλτάκο, κατέθεταν συνέχεια νομοτεχνικές αλλαγές.

Τα πράγματα ήταν δύσκολα στη Νέα Δημοκρατία. «Δεν είναι κυβέρνηση αυτή» είπε ο κ. Ν. Κακλαμάνης, ζητώντας επιπλέον διάφορες βελτιώσεις σε σειρά διατάξεων, ενώ ο Κ. Κοντογεώργος είχε ζητήσει να εξαιρεθούν από τις απολύσεις οι τρίτεκνοι, για τους οποίους ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυρ. Μητσοτάκης συναίνεσε (οι δύο βουλευτές ψήφισαν θετικά). Για «νομοσχέδιο κουρελού» και για φορολογική επαναστατική μεταρρύθμιση που δεν ήρθε μίλησε ο κ. Ανδρ. Ψυχάρης, ενώ συνεχής ήταν η όχληση της κυβέρνησης από την κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Μεταξύ των διαφωνούντων της ΝΔ περιλαμβάνονταν και οι κ. Γ. Βλάχος, Αλ. Δερμετζόπουλος, Κ. Κουκοδήμος, Λ. Τσαβδαρίδης, Ηλ. Βλαχογιάννης, Μιχ. Ταμήλος. Όλοι αυτοί ψήφισαν «για τελευταία φορά», είτε ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά τους είτε όχι.

Στο ΠΑΣΟΚ υπήρξαν επίσης πολλές αντιδράσεις. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Π. Κουκουλόπουλος ζήτησε να αποσυρθούν οι διατάξεις για τη δημοτική αστυνομία και το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ (τελικά καταψήφισε). «Έχουμε χρόνο μέχρι το Σεπτέμβριο και δεν είναι ανάγκη να τα ψηφίσουμε τώρα», είπε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. κ. Απ. Κακλαμάνης (ΠΑΣΟΚ), που στράφηκε κατά όσων διατάξεων κρίθηκαν αντισυνταγματικές, δηλώνοντας ότι «αν νομίζετε ότι θα τις ψηφίσω, απατάστε» (έφυγε πριν την ψηφοφορία). Άλλοι, όπως η κ. Θεοδώρα Τζάκρη ή ο κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος, ψήφισαν επίσης «για τελευταία φορά»

Με αφορμή αυτή την κατάσταση, ο γραμματέας της κυβέρνησης κ. Τ. Μπαλτάκος είπε στους δημοσιογράφους: «όποιος δε θέλει δεν ψηφίζει, και ας πάρει την ευθύνη για εκλογές τον Αύγουστο».

Τι ειπώθηκε στη Βουλή

Γιάννης Στουρνάρας, υπουργός Οικονομικών

«Το πρόγραμμα πάει μια χαρά και απόδειξη είναι ότι καταβάλλονται οι δόσεις. Όταν αναλάβαμε, πριν από ένα χρόνο, η χρηματοδότηση της χώρας είχε διακοπεί… Η εκτέλεση αυτού του προγράμματος δεν είναι καθόλου εύκολη. Προκαλεί αναπόφευκτα μεγάλες και συχνά επώδυνες ανατροπές στη ζωή των πολιτών, οι οποίοι, μετά την είσοδο της χώρας μας στο ευρώ, είχαν δει το βιοτικό τους επίπεδο να αναβαθμίζεται σημαντικά. Αντιλαμβάνομαι πλήρως τις δυσκολίες του ελληνικού λαού μέσα στη μεγάλη κρίση. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι ο δρόμος που ακολουθούμε είναι ο σωστός. Η προσπάθειά μας φέρνει αποτελέσματα», είπε υπουργός Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι με τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση «αρχίσαμε τη μείωση φόρων. Βέβαια η ανταπόκριση και η ωριμότητα της συγκεκριμένης αγοράς θα κρίνει και την επιτυχία του μέτρου. Για την κυβέρνηση από εδώ και στο εξής η πρόκληση είναι να πετύχουμε την απαραίτητη, ακόμη, δημοσιονομική προσαρμογή με την οικονομική ανάπτυξη. Όλη μας η προσπάθεια και όλα τα εργαλεία που διαθέτουμε είναι στραμμένα στην επίτευξη αυτού του συνδυασμού, διότι αυτός είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για έξοδο από την κρίση και από το μνημόνιο.

Από την έναρξη αυτής της κρίσης, δημόσιες δηλώσεις από αξιωματούχους και επιφανείς οικονομολόγους διαψεύστηκαν. Που είναι ο πολύς Ρουμπινί και οι άλλοι που προεξοφλούσαν την έξοδο από το ευρώ; Οι μη εποικοδομητικές δηλώσεις τους επιβάρυναν τα σπρεντς και την ζωή των πολιτών. Μπορείτε να πείτε κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ με ποιους είστε; Με τον Ρουμπινί ή τις υγιείς φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις; Ποια χρηματοδοτικά μέσα προτείνετε; Όλα αυτά που λέτε όσο ηρωικά φαίνονται παραπέμπουν στο: “όμορφες προτάσεις, όμορφα καίγονται”.

Για να αξιολογηθεί ολοκληρωμένα η προσπάθεια να συνυπολογίσουμε και την ύφεση από το 2008 και ο δείκτης του ελλείμματος – πλεονάσματος που δείχνει ότι η Ελλάδα το 2013 θα έχει διαρθρωτικό πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ το υψηλότερο στην Ευρωζώνη».

Ως προς την κριτική που του έγινε: «Ας μην υποτιμούμε την προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας και στον τομέα των μεταρρυθμίσεων». Κι ακόμα: «Λυπάμαι που εδώ, φίλοι συνάδελφοι που έχουν διατελέσει υπουργοί σε προηγούμενες κυβερνήσεις τήρησαν απαξιωτική στάση στο τι έχει πετύχει αυτή η χώρα από την έναρξη της κρίσης μέχρι σήμερα» (αιχμή κατά της κ. Μπακογιάνννη).

Για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι οι προτάσεις του κινούνται, όπως πάντα, σε αχαρτογράφητα νερά. Επιμέρους προτάσεις γίνονται, αλλά μια συνολική στρατηγική για έξοδο από την κρίση δεν μας έχετε πει. Ο κ. Τσίπρας δεν είπε την αλήθεια και παραβλέπει αισιόδοξα οικονομικά δεδομένα, όπως η αύξηση των εξαγωγών κατά 8% και η μείωση του ειδικού τέλους ακινήτων κατά 15%, ή οι εξαιρέσεις των πολυτέκνων και των αναπήρων από τις δυσμενείς προβλέψεις του πολυνομοσχεδίου.

«Συνεχίζετε να μη μας λέτε τη δική σας πρόταση. Ένδειξη της πολιτικής που θέλετε να εφαρμόσετε, είναι αυτή που προσπάθησε να ασκήσει η Κύπρος πριν λίγο καιρό και το αποτέλεσμα το είδαμε. Επειδή, όμως, μας κατηγορήσατε ότι με τα δανεικά που λαμβάνουμε αποπληρώνουμε δάνεια, ομόλογα και τόκους, πείτε μας: Γιατί δεν εκφράσατε αντίρρηση για την αποπληρωμή ομολόγου του Μαΐου του 2012 μετά τις εκλογές;».

Τέλος: «Ήμασταν επί έξι ώρες εδώ, μετά ήμασταν έξω για να ετοιμάσουμε νομοθετικές βελτιώσεις, δεν είναι αληθινό και δεν είναι πραγματικό ότι δεν είμαστε εδώ» (απάντηση στις αιτιάσεις Ν. Κακλαμάνη).

Κυριάκος Μητσοτάκης, υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης

«Το κράτος ήταν προϊόν του τρόπου με τον οποίο τα κόμματα άσκησαν εξουσία και ο τρόπος για να παραμείνουν σε αυτή. Απαιτείται ένα νέο συμβόλαιο μεταρρύθμισης με την σιωπηλή μειοψηφία των πολιτών που ζητά αλλαγές…

Ένας λόγος που οι υπουργοί δεν βρισκόμασταν στα έδρανα στη Βουλή ήταν ότι επεξεργαζόμασταν τις νομοθετικές βελτιώσεις τις οποίες, εσείς ως βουλευτές μας προτείνατε, αντιλαμβάνεστε ότι είναι δύσκολο να κάνουμε δυο πράγματα ταυτόχρονα» (απάντηση στις αιτιάσεις Ν. Κακλαμάνη).

«Δεχθήκαμε κατηγορία από την ΚΕΔΕ, πως κινηθήκαμε με οριζόντια μέτρα. Αν είχαν κάνει σωστά τη δουλειά τους και είχαμε περιγράμματα θέσεων και πλεονάζοντος προσωπικού, δεν θα χρειάζονταν οριζόντια μέτρα - και δεν θα χρειαστούν αν κάνουν σωστά τη δουλειά τους…

Η κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας είναι παράδειγμα πραγματικής κινητικότητας και όχι μέτρο αναγκαστικής απομάκρυνσης υπαλλήλων. Αν είχε ξεκινήσει η ανασυγκρότηση από τη μέρα που η Ελλάδα μπήκε στο μνημόνιο δεν θα είχαμε 1,5 εκατομμύριο ανέργους, ούτε οριζόντιες περικοπές στους δημόσιους υπαλλήλους. Πλέον, οι υποχρεωτικές αποχωρήσεις θα ξεκινήσουν από τους επίορκους υπαλλήλους και από εκείνους που έχουν χρησιμοποιήσει πλαστά πιστοποιητικά, ειδικά εκείνα που αφορούν τη γλωσσομάθεια. Η διευθέτηση του προβλήματος και των προσωρινών διαταγών (άρθρο 106 του πολυνομοσχεδίου) θα οδηγήσει τον Δεκέμβριο στην έξοδο και κάποιους συμβασιούχους που είχαν πετύχει έμμεσα καθεστώς μονιμότητας, καταπατώντας βάναυσα τις προβλέψεις του Συντάγματος». Όσοι απομείνουν να απολυθούν μέσω της διαδικασίας της κινητικότητας και θα επιλεγούν με βάση την εργασιακή τους εμπειρία, κάποια κοινωνικά κριτήρια, αλλά κυρίως από τον τρόπο εισαγωγής τους στο Δημόσιο. Αν πρέπει να υπάρχει ένα κριτήριο, αυτό είναι το ΑΣΕΠ. Μπορεί να διαφωνεί κανείς με το κριτήριο αυτό;

…Όταν έφτασε η τρόικα στο υπουργείο μου, το κοντέρ στην κινητικότητα ήταν στο μηδέν. Τώρα μπαίνουν σε καθεστώς κινητικότητας 4.200 υπάλληλοι και μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 12.500 συνολικά» ανέφερε ο υπουργός»

Νίκος Τσούκαλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ

Κατέθεσε έγγραφα για τη συνεργασία του πρώην υπουργού κ. Μανιτάκη (της ΔΗΜΑΡ) με τους Γάλλους εμπειρογνώμονες της Task Force σχετικά με την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης και είπε: «Συμφωνούσαν πως οποιαδήποτε οριζόντια παρέμβαση θα τίναζε στον αέρα την όποια προσπάθεια και διαφωνούσαν με τον κ. Τόμσεν, ο οποίος επέμενε για απολύσεις. Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, μετά από συνάντηση που είχε με τον κ. Μανιτάκη, συμφωνούσε απολύτως με τη διαδικασία. Έχετε την εντύπωση πως το Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης που προεδρεύεται από τον πρωθυπουργό και τους κορυφαίους υπουργούς, δεν είχε ενημερωθεί από τον κ. Μανιτάκη; Ήταν ενήμεροι οι πάντες, αλλά είχαν συμφωνήσει στο απολύτως σωστό: πως η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης δεν μπορούσε να γίνει με οριζόντιες συμπεριφορές και κυρίως με την καλλιέργεια κλίματος γενικευμένης ανασφάλειας.

Η τρόικα ότι έβαζε ως στόχο πρώτης προτεραιότητας την κινητικότητα αντί για την οργανογράφηση της δημόσιας διοίκησης. Καθώς η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης είχε καταφέρει να αντικαταστήσει τον όρο της ‘απομάκρυνσης υπαλλήλων’ με εκείνον της ‘κινητικότητας΄, ο κ. Μανιτάκης ακολούθησε πιστά αυτήν την κατεύθυνση, και έτσι καταφέραμε ώστε οι 2.000 υπάλληλοι της κινητικότητας να μην απολυθούν, αλλά να απορροφηθούν στην πρώτη τους επιλογή. Ο κ. Τόμσεν δεν μπόρεσε να το χωνέψει, οπότε μείωσε τον χρόνο παραμονής των υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα στους οκτώ μήνες, ώστε να μην γίνει κατορθωτή η απορρόφηση και των υπολοίπων».

Απόστολος Βεζυρόπουλος (ΝΔ)

«Κάποιοι μας έδωσαν ραντεβού στα γουναράδικα. Θλίβομαι που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν καταδίκασε αυτές τις δηλώσεις. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει θεσμικό ρόλο, δεν μπορεί να μας γυρνούν πίσω 68 χρόνια» (σχολιασμός φράσης του ο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βαγγέλη Διαμαντόπουλου).

 Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ΠΑΣΟΚ)

«Ο υπάλληλος της ΕΡΤ θα πάρει 80.000 αποζημίωση και μετά από λίγες ημέρες θα επαναπροσληφθεί στην ΕΡΤ με σύμβαση αορίστου χρόνου; Δεν πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε αυτό;».

Κωνσταντίνος Κοντογεώργος (ΝΔ)

«Να αλλάξει το άρθρο 74 για τον φόρο πολυτελείας, έτσι ώστε να λυθεί η αδικία που κάνει κάποιον που έχει ένα Λάντα 2.000 κ.ε. να πληρώνει φόρο πολυτελείας και κάποιον που έχει Μερσεντές 1.800 κ. ε αξίας 100.000 ευρώ να απαλλάσσεται… Δδεσμευτήκαμε να μην πάρουμε οριζόντια μέτρα και εγώ θα το κάνω πράξη…. Λέω ναι στην κινητικότητα και αξιολόγηση και στη βελτίωση δομών, όχι όμως στα οριζόντια μέτρα. Όχι σε εκείνα που υπονομεύουν την οικογένεια και καταστρέφουν το μέλλον του τόπου. Κάνω έκκληση : μην δολοφονείτε την ελληνική πολύτεκνη και τρίτεκνη οικογένεια της περιφέρειας. Να εξεταστούν την ύστατη στιγμή και να εξαιρέσετε από την διαθεσιμότητα τις τρίτεκνες οικογένειες. Δε θα δεχθούμε τέτοια μέτρα» (όπως προαναφέραμε, ικανοποιήθηκε και υπερψήφισε).

Απόστολος Κακλαμάνης (ΠΑΣΟΚ)

«Υπάρχει πρόβλημα σχετικά με την επιτυχή πορεία του προγράμματος και πρόβλημα με τη διαπραγματευτική της δικής μας πλευράς, ενώπιον μιας απέναντι ευρισκομένης τρόικας… Το Κοινοβούλιο δεν λειτουργεί και δεν το σέβεται ούτε η κυβέρνηση ούτε η αντιπολίτευση. Υπάρχουν διατάξεις που καταργούν την αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και γι΄ αυτό δεν ήρθα και στην ψηφοφορία για την ένσταση αντισυνταγματικότητας.

Ως προς τη Τεχνική Εκπαίδευση, γίνεται τσεκούρωμα στα θέματα της παιδείας. Είναι ντροπή που δεν είναι εδώ ο κ. Αρβανιτόπουλος. Αν νομίζετε ότι θα ψηφίσω τέτοιες διατάξεις αυταπατάστε, γιατί δεν θα είμαι συνεπής στην πορεία μου στο υπουργείο Παιδείας» (όπως γράψαμε, απουσίασε κατ΄ επιλογήν).

Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, υπουργός Παιδείας

«Μόνο αυτοί οι 2.500 εκπαιδευτικοί θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Γι΄ αυτό στον ποσοτικό προσδιορισμό των 7.500 εκπαιδευτικών αποδείξαμε με μεθοδολογική αρτιότητα, με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αξιολόγησης δομών που στελεχώνονται από 170000 εργαζόμενους, την οποία όλοι απεδέχθησαν, ότι οι εκπαιδευτικοί που δύνανται να τεθούν σε διαθεσιμότητα δεν υπερβαίνουν τους 2.500. Και σας το δηλώνω απερίφραστα, κανένας άλλος δεν περισσεύει.

Κανένα ΕΠΑΛ και καμία ΕΠΑΣ δεν κλείνει. Καταργούνται 50 ειδικότητες καθηγητών που δίδασκαν 12 ειδικότητες επαγγελμάτων από τις 39 που παρέχονται στα ΕΠΑΛ και στις ΕΠΑΣ. Ειδικότητες που θα παρέχονται από τα Δημόσια ΙΕΚ, σε μεταλυκειακό επίπεδο, όπου δεν υπάρχουν ήδη. Πέραν αυτού πιστεύουμε, και έχουμε ήδη μεριμνήσει, η πλειοψηφία τους να απορροφηθεί είτε από το Υπουργείο Υγείας είτε από τους Δήμους σε ολόκληρη τη χώρα.

Προχωρούμε σε στρατηγικές επιλογές αναφορικά με το ποια επαγγέλματα παρέχει τόσο η τυπική τεχνική εκπαίδευση όσο και η μεταγυμνασιακή και μεταλυκειακή επαγγελματική κατάρτιση από τα Δημόσια ΙΕΚ. Με αναδιάταξη προσωπικού διαμέσου της κινητικότητας με μετατάξεις που θα προχωρήσουν και μάλιστα άμεσα, ώστε να επιλύσουμε το ζήτημα της κακής κατανομής που ταλανίζει επί χρόνια τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Καλύπτουμε τα κενά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, στις ειδικότητες Γυμναστών, Πληροφορικής, Γαλλικής Φιλολογίας, Θεατρικών Σπουδών, Μουσικής και Καλλιτεχνικών. Σταματάμε το απόστημα των αποσπάσεων 3500 ετησίως εκπαιδευτικών χωρίς κριτήρια, χωρίς μελέτη, με την κάλυψη διοικητικών θέσεων από εκπαιδευτικούς τόσο στις περιφερειακές υπηρεσίες όσο και στα Δημόσια ΙΕΚ, που σήμερα λειτουργούν μόνον με αποσπασμένους εκπαιδευτικούς».

Πάνος Kαμμένος, αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων

(και οι σχετικοί διάλογοί του)

«Στη θέση του υπουργού Οικονομικών σήμερα, δεν βρίσκεται εκλεγμένος βουλευτής της ΝΔ, ή του ΠΑΣΟΚ, αλλά ο έτερος εκλεκτός του κου Σημίτη μετά τον Γ. Παπακωνσταντίνου, ο κος Στουρνάρας. Ως πότε θα το ανεχόμαστε; Βλέπουμε βουλευτές που έλεγαν σε άλλα νομοσχέδια πως είναι τα τελευταία μέτρα που ψηφίζουν, να καλούνται να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο που θα οδηγήσει στη δήμευση της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών. Βλέπω βουλευτές όπως ο Απόστολος Κακλαμάνης που λένε ‘αντισυνταγματικό’ το νομοσχέδιο - αλλά θα το ψηφίσουν. Αυτά είναι περίεργα και παράξενα πράγματα...

Υπάρχει και η προσωπική ευθύνη. Το νομοσχέδιο βασίζεται στη ‘θεωρία των πλαστών στοιχείων’ του κ. Γεωργίου. Ποιος λέει ψέματα λοιπόν για τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία; Ο Καραμανλής ή ο Γεωργίου; Έχετε υποχρέωση να ψηφίσετε και να αποφασίσετε αν τότε λέγατε ψέματα! Εμείς πιστεύουμε πως τα στοιχεία για το έλλειμμα τα αλλοίωσε ο Γ. Παπανδρέου, η συμμορία του Σημίτη και της Goldman Sachs! Εσείς τι λέτε; Ο Γεωργίου είχε δίκιο, ή ο Παυλόπουλος; (ο βουλευτής της ΝΔ)

- «Ο Γεωργίου», απάντησε ο κ. Γιάννης Στουρνάρας.

- «Ο Γεωργίου ή ο Καραμανλής;» επανήλθε ο κ. Καμμένος.

- «Τα σημερινά στοιχεία είναι τα πραγματικά» επέμεινε ο κ. Στουρνάρας.

- «Άρα αυτά που έδωσε ο Καραμανλής, ήταν πλαστά;» επανήλθε ο κ. Καμμένος.

- «Σας απάντησα. Τα σημερινά είναι τα πραγματικά» επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών.

«Πρώην υπουργοί της κυβέρνησης Καραμανλή, ψηφίστε τον! Δικαιώστε τον Γεωργίου τον υπόδικο!» διατράνωσε ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ.

Ο κ. Καμμένος στη συνέχεια, κατήγγειλε τον διορισμό στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, των κ.κ. Χαρ. Μάκκα και Ανδρ. Μπερούτσου, τους οποίους χαρακτήρισε «παίκτες και μετόχους σε διεθνή funds». Για τον πρώτο, επικαλέστηκε και δημοσίευμα του «Βήματος» με τίτλο «Κοράκια της Δραχμής» που τον αναφέρει. «Σκοπός είναι να καταρρεύσει η χώρα και στη συνέχεια να αγοραστεί για ένα κομμάτι ψωμί η περιουσία των Ελλήνων - να γίνουμε υπάλληλοι των ξένων τραπεζών με 250 ευρώ μισθό, σε μια ομοσπονδιοποιημένη Ευρώπη με τις σημαίες κατεβασμένες. Να μην πληρώσετε τα ομόλογα που λήγουν στις 20 Αυγούστου! 17 δισ. θα πληρώσετε μέχρι το τέλος του χρόνου. Η δήθεν βοήθεια που έρχεται απ' τους δανειστές, πάει γι αυτά τα ομόλογα που τα αγοράζουν τα hedge funds που εσείς διορίζετε στο ΤΧΣ».

Απαντώντας στον κ. Πάνο Καμμένο σχετικά με την ΕΛΣΤΑΤ και τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2009 με τα οποία η Ελλάδα μπήκε στο Μνημόνιο, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάκης Βορίδης, ανέφερε πως «εμείς έχουμε υποστηρίξει συγκεκριμένες απόψεις, αλλά στο ευρωπαϊκό σύστημα αναγνωρίστηκαν άλλα. Αυτή η συζήτηση δεν έχει νόημα, δεν έχει αντικείμενο, ούτε και κανένα αποτέλεσμα για τον ελληνικό λαό».

- «Όσοι θέλουν να υπερασπιστούν τα έργα των κυβερνήσεων Καραμανλή, ας δούνε σε ποιας παράταξης τα έδρανα κάθεται ο Κ. Καραμανλής. Μαθήματα ως προς την ιστορία της ΝΔ από κάποιους που δεν είναι μέλη της, δεν θα πάρουμε» ανέφερε για τον κ. Καμμένο ο κ. Βορίδης.

- «Ο κ. Βορίδης ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ που ψήφισε το πρώτο Μνημόνιο και πρώην αρχηγός της νεολαίας της ΕΠΕΝ. Αυτή είναι η διαφορά του από τον Κώστα Καραμανλή» ανταπάντησε ο κ. Καμμένος.

Φώτης Κουβέλης, πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ

«Ο Αντώνης Μανιτάκης είχε παραδώσει τα στοιχεία για αξιολόγηση του προσωπικού και ό,τι αφορούσε τις πειθαρχικές διατάξεις, ουδείς όμως από τους υπουργούς της ΝΔ ανταποκρίθηκε στις προθεσμίες που του είχαν τεθεί για την εφαρμογή του προγράμματος. Το ζήτημα μεταφέρθηκε σε επίπεδο κυβέρνησης, και στην σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών αποφασίστηκε να οριστεί Επιτροπή υπό τον κ. Σταμάτη, ώστε να βρεθούν εκείνοι που μπορεί να τεθούν σε διαθεσιμότητα μετά επιλογή. Μετά αποφασίστηκε να φύγουν συλλήβδην εργαζόμενοι».

Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ

«Ο δρόμος που έχετε επιλέξει, είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί στην καταστροφή - κι εκείνοι που σας στηρίζουν με ψευτοδώρα, είναι εκείνοι που θα πάρουν όσα μπορούν από σας, που έχουν του χεριού τους, μέχρι να έρθει μια κυβέρνηση που θα αποκαταστήσει την εθνική κυριαρχία στη χώρα. Η ειδοποιός του πολυνομοσχεδίου από τα προηγούμενα είναι ότι στο ότι προβλέπει πλέον ρητά απολύσεις στο δημόσιο τομέα χωρίς κανένα δημοσιονομικό όφελος.

Μη χαίρεστε για τα μικρά δωράκια που σας φέρνει ο κύριος Σόιμπλε. Θα σας πάρει όσα μπορεί, γιατί ξέρει πως πρόκειται να αρχίσει μια σκληρή διαπραγμάτευση και δεν θέλει εκκρεμότητες στο τραπέζι. Το ερώτημα είναι έως πότε θα κυβερνάτε και θα εξαντλείτε διαπραγματευτικές δυνατότητες; Δεν θα πέσετε απ' τις αποφάσεις μέσα στο Κοινοβούλιο, αλλά απ' την πίεση του λαού έξω. Θα πέσετε απ' τη λαϊκή αντίθεση και ο πάταγος θα είναι ισχυρός.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ διαψεύδει το success story και προβλέπει ύφεση για έκτη συνεχή χρονιά. Πρόκειται για την ιδεοληψία αλλά και το μίσος αυτών των ανθρώπων που φτιάχνουν αυτό το πρόγραμμα, που την ίδια στιγμή που παραδέχονται ότι είναι λάθος και έχει αποτύχει, μπήγουν το μαχαίρι στην πληγή. Ψηφίζετε τώρα το πολυνομοσχέδιο και σε δύο μήνες θα απειλήσετε και θα εκβιάσετε ξανά τη Βουλή για να ψηφιστούν νέα μέτρα.

Την προηγούμενη Κυριακή ο πρωθυπουργός ρώτησε σε συνέντευξή του αν θέλουμε νοσηλευτές ή σχολικούς φύλακες. Από πού κι ως πού μπαίνει το δίλημμα αυτό; Γιατί δεν βάζετε το δίλημμα στο λαό να διαλέξει ανάμεσα στους σχολικούς φύλακες, τις καθαρίστριες και τους καθηγητές από τη μία πλευρά, και απ' την άλλη τους βουλευτές ή υπουργούς που θα παίρνουν παχυλούς μισθούς και δώρα από τη Ζήμενς για να ψηφίζουν Μνημόνια και να αθωώνουν τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ;»

(Προς τη ΝΔ) «Τις συγγένειές σας με τη Χρυσή Αυγή τις γνωρίζουμε πολύ καλά - όμως εσείς οδηγείτε την ελληνική κοινωνία σε έναν εκφασισμό, παίρνοντας μέτρα που καταργούν τη Δημοκρατία και καθιστούν την ίδια την πολιτική έρμαιο των αποφάσεων τρίτων».

Για τη μείωση του ΦΠΑ: «δόθηκε με αστερίσκο: ότι θα παρθεί πίσω αν συνεχιστεί η φοροδιαφυγή και τα κακά αποτελέσματα στα έσοδα».

«Οι δανειστές σάς έχουν στο χέρι και γι' αυτό θα πάρουν ό,τι μπορούν, τώρα που είστε εσείς στην κυβέρνηση. Γι' αυτό και δεν έχετε πολιτικό χρόνο μπροστά σας. Ο πολιτικός σας χρόνος έχει τελειώσει. Το μόνο χρέος που αναγνωρίζουμε είναι το χρέος να επιβιώσει ο ελληνικός λαός και όχι το χρέος σε δάνεια που λήγουν και σε ομόλογα».

Μάκης Βορίδης, κοινοβουλευτικός εκπόσωπος της ΝΔ

«Ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζεται από μικροψυχία, ψεύδη, αοριστίες, φληναφήματα, ψευδοσυναισθηματισμούς, υπεράσπιση των πιο παρωχημένων ιδεών. Ακόμα και μια επιτυχία που αφορά τους επιχειρηματίες, τη μείωση του ΦΠΑ, δεν μπορούν να την ανεχθούν και να χαρούν. Η επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ είναι επένδυση στη δυστυχία του ελληνικού λαού. Είναι ψεύδος η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι μένουν 15.000 φτωχά παιδιά χωρίς την τεχνική εκπαίδευση που είχαν επιλέξει, αφού οι ειδικότητες παρέχονται από τα ΙΕΚ». Για την κινητικότητα: «όταν θα αποφασίσετε την επέκταση των δημοσίων δαπανών, δεν θα πρέπει να κλείσουν επιχειρήσεις; Αυτούς δεν τους σκεφτήκατε; Η δική μας πολιτική, του περιορισμού του δανεισμού, αυξάνει την εθνική κυριαρχία...».

Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο κ. Αρβανιτόπουλος είναι υπουργός Παραπαιδίας, κλείνει ΕΠΑΛ και εγκαινιάζει ιδιωτικά ΙΕΚ… Καταργείτε συλλογικές συμβάσεις, διαλύετε τον συνδικαλισμό και λέτε πως ο κατώτερος μισθός των 580 ευρώ μπορεί να δίνονται για απεριόριστο αριθμό ωρών την ημέρα και ημερών την εβδομάδα - με μια μονοκονδυλιά καταργείτε πενθήμερο και οκτάωρο».

(Για την ΕΡΤ) «Ο κ. Βορίδης παίζει άθλια παιχνίδια πάνω σε απολυμένους - τους απολύσατε σε μια νύχτα με ‘μαύρο’ και τώρα χαίρεστε γιατί τους κόβετε την αποζημίωση… Έχετε παραλήρημα ακροδεξιάς έμπνευσης που θυμίζει άλλες εποχές».

Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ

«Ο διπολικός καυγάς επανέρχεται, με άλλους συνεταίρους και άσφαιρα πυρά… Η θέση του κ. Τσίπρα ότι η κυβέρνηση φέρνει νομοσχέδιο με ιδεοληψίες και εκδικητική λογική και για να κρατήσει τις καρέκλες της, αποτελεί σύγκρουση για το ποιος θα διαχειριστεί το σύστημα. Είναι δυνατόν να αλλάξει μια πολιτική δύναμη την κοινωνία χωρίς να πάρει την οικονομική εξουσία ο εργαζόμενος; Το σχέδιο που θέλει σωρούς ερειπίων, δεν γίνεται από μίσος αφηρημένα, αλλά για να απελευθερωθούν τομείς και να επενδυθούν κεφάλαια»

Πάρις Κουκουλόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ  

«Αν έχει κάτι να μας πει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχει τη λογική του ώριμου φρούτου, ας έμπαινε ο κος Τσίπρας στον κόπο να μας το πει… Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ αντέδρασε στις καταργήσεις κλάδων της τεχνικής εκπαίδευσης, όπως και στην τυχόν κατάργηση των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ, καθώς το θέμα είναι βαθύτατα ταξικό - και δεν άκουσα τίποτε σχετικό από τον ΣΥΡΙΖΑ … Η κυβέρνηση πρέπει να ξαναδεί το θέμα του Παρατηρητηρίου για τον έλεγχο των οικονομικών των ΟΤΑ. Το ΠΑΣΟΚ έχει επιφυλάξεις εάν αυτό είναι όντως μνημονιακή υποχρέωση, ή αν κάποιοι μανδαρίνοι, που έχουν το ονοματεπώνυμο του υπουργείου Οικονομικών, το έβαλαν στο τραπέζι» (όπως γράψαμε νωρίτερα, καταψήφισε).

Ο κ. Χρήστος Παππάς (ΧΑ)

«Καταθέσαμε τροπολογία για τη φορολόγηση των βουλευτών από το πρώτο ευρώ, επειδή το 66% των χρημάτων που εισπράττουν οι εθνοπατέρες είναι αφορολόγητα… Η ΝΔ είναι έτοιμη να υπακούσει και στο διάολο αρκεί να μην χάσει την εξουσία… Στο τέλος, θα τα βρει και με τον ΣΥΡΙΖΑ… Η 24η Ιουλίου 1974 ήταν πραξικόπημα, απαρχή των σημερινών δεινών, καθώς η διαπλοκή και η διαφθορά από τα πολύχρωμα τέκνα της γενιάς του Πολυτεχνείου, έγινε πραγματικότητα».

Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Υγείας

«Εδώ έχουμε ορκιστεί όλοι στο Σύνταγμα αυτής της χώρας. Ωραίος ο δημοκρατικός διάλογος, αλλά το να συζητάμε πως η αποκατάσταση της Δημοκρατίας ήταν πραξικόπημα, είναι αχαρακτήριστο».

Μ.Φ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.