- CITY GUIDE
- PODCAST
-
26°
Στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη αναμένεται αύριο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφανγκ Σόιμπλε. Ο Γερμανός υπουργός θα έχει επαφές με Έλληνες παράγοντες. Ουσιωδέστερες θα είναι: με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, παρόντος και του βουλευτή Επικρατείας κ. Χρύσανθου Λαζαρίδη, με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουνάρα, καθώς και η ομιλία του στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο.
Ειδική ράμπα τοποθετήθηκε στο μέγαρο Μαξίμου για το αναπηρικό καροτσάκι του Γερμανού υπουργού, ενώ κι ένα φρέσκο βάψιμο στο υπουργείο Οικονομικών (τελευταίες πινελιές σήμερα) είναι απίθανο να μην έχει σχέση με την υποδοχή του.
Ο συμβολισμός της επίσκεψης είναι έντονος, αφού υπογραμμίζει τη στήριξη του εκπροσώπου της ισχυρότερης οικονομίας της ΕΕ προς την περισσότερο κλυδωνιζόμενη. Επί της ουσίας, προφανώς θα συζητηθεί η εξέλιξη του προγράμματος σταθερότητας και η δανειακή σύμβαση (υποθέτοντας ότι θα έχει ψηφιστεί, απόψε, το πολυνομοσχέδιο), η αναπτυξιακή πορεία της Ευρώπης, οι σχέσεις Βορρά – Νότου και οι διμερείς οικονομικές σχέσεις Γερμανίας – Ελλάδας, ιδίως η ίδρυση ειδικού Επενδυτικού Ταμείου με γρμανικά τραπεζικά αναπτυξιακά κεφάλαια.
«Η νέα στρατηγική για την Ελλάδα παραμένει η παλιά: βοήθεια μόνον έναντι μεταρρυθμίσεων. Αυτό ακριβώς θα πει ο Σόιμπλε και στην Αθήνα», σημειώνει η έγκυρη "Ντι Τσάιτ". «Η Αθήνα προετοιμάζεται για την επίσκεψη Σόιμπλε με παλιές αξιώσεις για πολεμικές επανορθώσεις», προειδοποιεί τον γερμανό υπουργό η συντηρητική «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ», αναφερόμενη στις προσπάθειες ειδικά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλη Γλέζου. Η εφημερίδα υπενθυμίζει και πρόσφατες ελληνικές δημοσκοπήσεις, που δείχνουν ότι η γερμανίδα πρωθυπουργός κ. Άνγκελα Μέρκελ είναι ανεπιθύμητη στην Ελλάδα από το 87% των πολιτών, ενώ ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε από το 82%. Το «Φόκους ον λάιν» είχε τίτλο «Οι Έλληνες κάνουν δηλητηριώδη σχόλια για τον επισκέπτη Σόιμπλε», επομένως ο Γερμανός υπουργός ξέρει ότι στην Αθήνα «θα βρεθεί αντιμέτωπος με την οργή των πολιτών». Όμως, ο κ. Σόιμπλε είναι ο μόνος υπουργός της κυβέρνησης Μέρκελ που είχε δεχτεί να συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρα τον περασμένο Ιανουάριο.
«Τα Νέα» σημειώνουν ότι «τους τελευταίους μήνες ο Σόιμπλε έχει μόνο καλά λόγια για τη χώρα που διανύει τον τρίτο χρόνο του Μνημονίου. Τώρα έχει έναν λόγο παραπάνω να τονίζει με ενέσεις αισιοδοξίας τα θετικά βήματα της Ελλάδας. Πλησιάζουν οι εκλογές του Σεπτεμβρίου και ο Σόιμπλε θέλει να επανεκλεγεί. Γι' αυτό και έρχεται στην Ελλάδα με άλλα θέματα στην ατζέντα του, από αυτά με τα οποία τον περιμένουν οι Έλληνες διαδηλωτές. Επαναλαμβάνει μονότονα το «όχι» σε ένα δεύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους. Δεν μπορεί να το πουλήσει προεκλογικά στους Γερμανούς ψηφοφόρους και δεν πρόκειται να πει κάτι διαφορετικό τις λίγες ώρες που θα βρεθεί στην ελληνική πρωτεύουσα. Αλλά λέει «ναι» στη διμερή στήριξη της Ελλάδας.
"Το μοντέλο βοήθειας που δρομολογήθηκε ήδη με την Ισπανία, για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της γερμανικής αναπτυξιακής τράπεζας ΚfW, μπορεί να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα", είπε στην τελευταία της συνέντευξη η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. Ο Σόιμπλε έρχεται στην Αθήνα να το υλοποιήσει. Βασική προϋπόθεση είναι η σύσταση ενός ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου κατά το πρότυπο της γερμανικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW. Η υπογραφή της συμφωνίας για την ίδρυση του Ταμείου θα είναι το αποκορύφωμα της επίσκεψης Σόιμπλε. Και αν στην περίπτωση της Ισπανίας το Βερολίνο συμφώνησε να δώσει 800 εκατ. ευρώ, η προίκα για το ελληνικό Ταμείο που φέρνει μαζί του ο Σόιμπλε στην Αθήνα υπολογίζεται στα 100 εκατ. ευρώ. Είναι το ένα πέμπτο του συνολικού κεφαλαίου που θα έχει στη διάθεσή του το Ταμείο. Το ποσό δεν είναι αμελητέο, όταν πρόκειται για ένα εργαλείο που θα δώσει ανάσα ζωής σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελπίδα να ανακοπεί η καλπάζουσα ανεργία".
Βίβιαν Ρέντινγκ: Δε χρειάζεται πια η τρόικα
Τη διάλυση της τρόικας των πιστωτών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) ζήτησε,, σύμφωνα με τη γερμανική «Στουτγκάρτερ Τσάιτουνγκ», η ευρωπαία επίτροπος Δικαιοσύνης κ. Βίβιαν Ρέντινγκ, με το επιχείρημα ότι τα προβλήματα της Ευρώπης πρέπει να επιλύονται αποκλειστικά από την ΕΕ, χωρίς καμία βοήθεια από το ΔΝΤ.
Euro Working Group: Τηλεδιάσκεψη για τη δόση
Το Euro Working Group προγραμματίζει τηλεδιάσκεψη στις 24 Ιουλίου, για την εκταμίευση μιας δόσης ύψους 2,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
Μ.Φ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μενδώνη: «Η Ελλάδα χτίζει γέφυρες πολιτισμού στις Πρέσπες»
Στο Καστελλόριζο βρέθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής
Ανοίγει ο δρόμος για επενδύσεις 1 δισ. ευρώ
«Ήταν ταγμένος στην αποστολή του δημόσιου λειτουργού»
Η ημερομηνία που περιμένουν πώς και πώς οι καταναλωτές
«Δεν πρέπει η πορεία αυτή να σταματήσει»
Τα κρίσιμα ζητήματα για τα πανεπιστήμια που μπαίνουν στην ατζέντα
Αυξήσεις έως και 55% στην ενέργεια - Έντονες πιέσεις σε στέγαση, μεταφορές και υπηρεσίες
Η απόφαση για την ένταξή του στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας ελήφθη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Οι δικαιούχοι και τα ποσά που δίνονται
Γιατί τα λόγια του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στην Πνύκα δεν έχουν καμία σημασία
Ποιες μεταφορές μπαίνουν στο μικροσκόπιο της Εφορίας
Η απάντηση για τα σχόλια που δέχθηκε
Γιατί πληρώνονται αρκετά νωρίτερα
«Το καλώδιο μπορεί να προχωρήσει χωρίς καμία έκπτωση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα» - Όσα τόνισε ο πρωθυπουργός στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ
Η ομιλία του Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα επαναφέρει το ερώτημα πώς μπορούν να συνυπάρξουν η στρατηγική ισχύς, η ελευθερία και οι δημοκρατικές αξίες
Η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ, που φέρνει στο προσκήνιο τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας
Παρέπεμψαν μάλιστα στη σημερινή συνέντευξη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών
Tο θέμα αυτό κυριάρχησε στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.