Πολιτικη & Οικονομια

Υποβαθμίζεται η γαλλική οικονομία

Από τον οίκο αξιολόγησης Fitch

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
45427-94807.jpg

Στην υποβάθμιση του αξιόχρεου της γαλλικής οικονομίας σε AA+, από AAA, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, με σταθερή πάντως προοπτική.

Στο σκεπτικό της απόφασης, ο οίκος αναφέρεται σε προβλέψεις για το χρέος της γενικής κυβέρνησης, καθώς και σε κινδύνους για την ανάπτυξη ενώ κάνει επίσης λόγο για διαρθρωτικές προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η Γαλλία.

Μάλιστα προβλέπει άνοδο του χρέους στο 96% του ΑΕΠ το 2014 ενώ μέχρι το 2017 εκτιμά ότι θα υποχωρήσει στα επίπεδα του 92% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, παρά τη σημερινή αξιολόγηση, η Γαλλία παραμένει, σύμφωνα με τον οίκο Fitch, μια χώρα με ισχυρό πιστοληπτικό προφίλ.

Υπενθυμίζεται πως στα τέλη του 2012, ο οίκος είχε προειδοποιήσει τη χώρα ότι θα χάσει την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ εάν δεν επιτύχει τους στόχους της για τη μείωση του χρέους και εάν οι επιδόσεις της οικονομίας της είναι χειρότερες από ό,τι προβλέπεται τον επόμενο χρόνο.

Ο Fitch ήταν ο μοναδικός από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης που διατηρούσε ακόμη τη Γαλλία στην άριστη κατηγορία καθώς τόσο η Μoody's, τον περασμένο Νοέμβριο, όσο και ο Standard & Poor's στις αρχές του 2012, είχαν υποβαθμίσει το αξιόχρεο της χώρας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ