Πολιτικη & Οικονομια

Αποδείξεις δαπανών: Καταργούνται αλλά ισχύουν...

Προχειρότητες του υπουργείου Οικονομικών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
45348-94642.jpg

Οι αποδείξεις δαπανών είναι κάπως σαν τα χειμερινά σινεμά: δεν ισχύουν το καλοκαίρι, αλλά επανέρχονται το Σεπτέμβρη, αναδρομικά μάλιστα , για όλο το 2013, μαζί με δώρα, κληρώσεις αυτοκινήτων και άλλα ωραία για τους συνεπείς φορολογούμενους. Μπορεί να σας φαίνεται τρελό, αυτό προκύπτει όμως από τις «διευκρινιστικές» δηλώσεις του υπουργείου Οικονομικών, με την ανακοίνωση μάλιστα συνοδευτικών μέτρων κατά της φοροδιαφυγής.

Ειδικότερα, το μέτρο της συλλογής αποδείξεων για το 2014 καταργείται τυπικά με την ψήφιση του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Tο Σεπτέμβριο, ωστόσο, όταν κατατεθεί (ένα ακόμα) φορολογικό νομοσχέδιο, οπότε θα επανέλθει η διάταξη, σύμφωνα με τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα. Θα προβλέπονται ειδικά φόρο – μπόνους, που μπορεί να φτάνουν από το 3% έως και το 5% του ΦΠΑ, για όσους φορολογούμενους θα συλλέγουν αποδείξεις από συγκεκριμένες ομάδες επαγγελματιών (ρουχάδικα, παπουτσάδικα, κομμωτήρια, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ψυκτικοί, συνεργεία αυτοκινήτων, ελαιοχρωματιστές κλπ).

Σύμφωνα με την προαναγγελία, οι σχεδιασμοί του φθινοπωρινού φορολογικού από το υπουργείο Οικονομικών είναι:

· Να διατηρηθεί το αφορολόγητο των 2.100 ευρώ για όλους τους μισθωτούς και συνταξιούχους, δίχως τη συλλογή αποδείξεων.

· Να υπάρχουν ειδικές εκπτώσεις φόρου, ως ποσοστό της δαπάνης με απόδειξη για συγκεκριμένους κλάδους και επαγγελματίες.

· Επίσης, εξετάζεται να συνδεθεί και πάλι το αφορολόγητο των 2.100 ευρώ με τις αποδείξεις που συλλέγει κάθε φορολογούμενος, κι αυτές να καλύπτουν ένα μέρος του εισοδήματός τους, μικρότερο του 25% που απαιτείτο ως πέρυσι.

· Αποδείξεις «δύο ταχυτήτων» για τους κλάδους που είναι «ύποπτοι» και οι οποίες θα μετρούν διπλά. Για παράδειγμα, μια απόδειξη 100 ευρώ θα μετράει για 200 ευρώ στο αφορολόγητο.

· Με τον κωδικό της απόδειξης οι φορολογούμενοι θα μετέχουν σε κληρώσεις που θα διενεργεί σε τακτά χρονικά διαστήματα το υπουργείο Οικονομικών με δώρα όπως για παράδειγμα αυτοκίνητα, ταξίδια ή και μετρητά.

· Αυτά θα ισχύουν μμόνο με υποχρεωτική χρήση της πιστωτικής κάρτας ή της κάρτας αποδείξεων

· Ο φορολογούμενος που θα κάνει τις συναλλαγές του με πλαστικό χρήμα, είτε χρεωστική είτε πιστωτική κάρτα ή θα χρησιμοποιεί την κάρτα αποδείξεων θα έχει για κάθε απόδειξη έκπτωση 10% επί του καταβαλλόμενου ΦΠΑ.

· Είναι πολύ πιθανό ότι δεν θα επιτρέπονται συναλλαγές με μετρητά για ποσά άνω των 500 ευρώ (από 1.500 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα).

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέσα στον Αύγουστο.

Υπενθυμίζεται ότι στη φετινή δήλωση (εισοδήματα 2012), οι φορολογούμενοι δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν τις αποδείξεις στην εφορία. Εφόσον τους ζητηθεί από την εφορία, όμως, θα πρέπει να τις προσκομίσουν. Στην περίπτωση που τα στοιχεία της απόδειξης δεν είναι εμφανή θα πρέπει ο φορολογούμενος να τα συμπληρώσει χειρόγραφα.

Μ. Φ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ