- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Δικηγόροι εναντίον Κοντονή: Υπερέβης τα εσκαμμένα
Κόντρα ανακοινώσεων ΔΣΑ και υπουργού Δικαιοσύνης
Ανταλλαγή «πυρών» μεταξύ του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας και του υπουργού Δικαιοσύνης.
Χθες, επανήλθε με νέα δήλωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής στο θέμα των δηλώσεων του πρόεδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) Δημήτρη Βερβεσού για την παραίτηση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νικολάου Σακελλαρίου.
Αφορμή για τη νέα, δεύτερη δήλωση του κ. Κοντονή, αποτέλεσε η επανόρθωση της δήλωσης του κ. Βερβεσού, όχι όμως ως προς το περιεχόμενο της, αλλά ως προς τον τίτλο με τον οποίο έκανε τη δήλωση.
Ειδικότερα, ο κ. Βερβεσός αρχικά τη δήλωσή του έκανε με την ιδιότητα του προέδρου της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και του προέδρου του ΔΣΑ. Στην επανόρθωση, η δήλωση έγινε με την ιδιότητα μόνο του πρόεδρου του ΔΣΑ.
Κατόπιν αυτού, ο κ. Κοντονής επανήλθε επισημαίνοντας ότι «γελοιοποιούμενος μετά την κατακραυγή πλείστων όσων προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας ο πρόεδρος του Δ.Σ.Α μετέβαλε ιδιότητα και από πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων μας ενημέρωσε ότι συκοφαντεί απλά ως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών».
Ακόμη, ο κ. Κοντονής, επανέλαβε «για να το γνωρίζει είτε ως πρόεδρος του Δ.Σ.Α είτε ως πρόεδρος της Ολομέλειας των Δ.Σ.» ο κ. Βερβεσός, «η ίδρυση των δύο νέων Πρωτοδικείων στην Αττική θα πραγματοποιηθεί άμεσα» και πρόσθεσε: « Η ταλαιπωρία των πολιτών θα σταματήσει, οι συνθήκες γαλέρας των δικαστικών υπαλλήλων θα ανατραπούν και η εκμετάλλευση των νέων δικηγόρων θα αναστραφεί».
Σήμερα, η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος εξέδωσε ανακοίνωση-απάντηση στον Σταύρο Κοντονή, κατηγορώντας τον ότι υπερέβη τα εσκαμμένα.
Παρατίθεται η ανακοίνωση:
Η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, αφού έλαβε γνώση των δηλώσεων του Υπουργού Δικαιοσύνης σε βάρος του Προέδρου της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Δημήτρη Βερβεσού, όπως αυτές αναγράφονται στο σχετικό από 16/5/2018 δελτίο τύπου του Υπουργείου, αποφάσισε τα εξής:
1. Το ύφος της ανακοίνωσης του Υπουργού Δικαιοσύνης δεν προσιδιάζει σε ύφος λόγου δημόσιου λειτουργού ούτε μπορεί να γίνει αποδεκτό από το δικηγορικό σώμα στα πλαίσια του δημόσιου διαλόγου. Η επίθεση κατά του Προέδρου του ΔΣΑ και της Ολομέλειας υπερβαίνει τα εσκαμμένα, θίγει το σύνολο του δικηγορικού κόσμου και συνιστά ανεπίτρεπτη θεσμική εκτροπή.
2. Η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και των δικηγόρων αποτελεί θεμέλιο λίθο για κάθε κράτος δικαίου. Προϋποθέτει και την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος. Το δικηγορικό σώμα, διαχρονικά και αταλάντευτα, αγωνίζεται στην κατεύθυνση αυτή. Αποτελεί υποχρέωση και του αρμόδιου Υπουργείου να συνδράμει αποφασιστικά στο σκοπό αυτό. Δυστυχώς όμως, μέχρι σήμερα, αυτό δεν έχει πράξει ούτε τα στοιχειώδη.
3. Η ίδρυση Δικαστηρίων πρέπει να εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχέδιο για τη διαμόρφωση των συνθηκών ορθής και ταχείας απονομής της δικαιοσύνης, σε πλήρη συνεργασία με τους συλλειτουργούς της. Δεν μπορεί να αποτελεί προεκλογική εξαγγελία και μάλιστα χωρίς προηγούμενη διαβούλευση. Αυτονόητη προϋπόθεση, η προηγούμενη επίλυση των προβλημάτων και ελλείψεων των ήδη λειτουργούντων Δικαστηρίων, ιδίως σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, προϋποθέσεις όμως που δεν συντρέχουν σήμερα με κύρια ευθύνη του Υπουργείου.
4. Η διαφύλαξη της αξιοπρέπειας του δικηγόρου και του θεσμικού ρόλου των εκπροσώπων του αποτελεί υποχρέωση όλων. Το επιτάσσει ο νόμος, το οφείλει η πολιτεία, το εγγυάται η ενότητα και η ιστορία μας. Δεν είναι η πρώτη φορά που το δικηγορικό σώμα δέχεται επίθεση εκπροσώπων της εκτελεστικής εξουσίας. Έχουμε συνηθίσει. Ενωμένοι θα αντιμετωπίσουμε και αυτή την πρόκληση.
Τη Δευτέρα 21/5/2018 και ώρα 17:00 θα συνεδριάσει έκτακτα στην Αθήνα η Συντονιστική Επιτροπή, προκειμένου να λάβει περαιτέρω αποφάσεις και να καθορίσει τη δράση της επί του θέματος αυτού.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι δείχνουν τα πραγματικά στοιχεία της Eurostat και του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας
1.044 επενδυτικά σχέδια μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων μέσω του «Attiki On»
Ο Νόαμ Κατζ ολοκληρώνει τη θητεία του στην Αθήνα - Δηλώνει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τις διμερείς σχέσεις
«Πιλότος η Θεσσαλονίκη για τους περιφερειακούς κόμβους καινοτομίας», δήλωσε ο Σταύρος Καλαφάτης
Το υπουργείο Παιδείας εγκρίνει χρηματοδότηση 2,29 εκατ. ευρώ - Ζαχαράκη: Ίσες ευκαιρίες στις σπουδές
Νέες προσλήψεις και «πράσινο φως» για το Ακτινοθεραπευτικό Κέντρο
Με περισσότερους πυροσβέστες, drone και εναέρια μέσα η νέα επιχειρησιακή εικόνα της χώρας
Ο Γερμανός φιλόσοφος μιλά στην ATHENS VOICE για τη νωθρότητα που γεννά η ευημερία, το AI slop και τον λόγο για τον οποίο κάθε Ευρωπαίος πολίτης θα έπρεπε να έχει κρατική συνδρομή στην τεχνητή νοημοσύνη
Τι να προσέξετε για να μη χάσετε την πληρωμή
Οι δύο τρόποι για να κάνετε την αίτηση
Η γαλλική επένδυση στον Great Sea Interconnector αναβαθμίζει τον ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η πολιτική ατζέντα παραμένει στραμμένη στα εσωτερικά προβλήματα
Αιχμές για έλλειψη δημοκρατικού διαλόγου και συλλογικών διαδικασιών
«Διερωτώμαι τι θα λένε τώρα», επισημαίνει σε ανάρτησή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Χωρίς τέλος ο «πονοκέφαλος» για τους αδειούχους του Αυγούστου
Τι ισχύει με την προσαύξηση
Τι ώρα μπαίνουν τα λεφτά στα ΑΤΜ
«Αγρότες και κτηνοτρόφοι διαπιστώνουν ότι το πλαίσιο των επιδοτήσεων μπαίνει στα σωστά του θεμέλια» σημειώνει ο πρωθυπουργός
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.