- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το ναυάγιο της ΔΕΠΑ και το παρασκήνιο της ρωσικής υποχώρησης
Προτιμήθηκε ελληνορωσική αποτυχία από ευρωρωσική αντιπαράθεση;
Σε βαρύ κλίμα ξεκίνησαν χθες οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, καθώς η απόσυρση των Ρώσων από τους διαγωνισμούς για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ ανατρέπει, τουλάχιστον εν μέρει, τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Το Μαξίμου είχε επενδύσει πολλαπλώς στην αποκρατικοποίηση των δύο εταιρειών, καθώς θα έστελνε διεθνώς ένα σαφές μήνυμα εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία και, παράλληλα, θα ενίσχυε το κλίμα αισιοδοξίας που επιχειρεί να οικοδομήσει η κυβέρνηση.
Πάντως, ισχυρό αντιστάθμισμα είναι η συμμετοχή των Αζέρων της Socar, καθώς διασώζει τη διαγωνιστική διαδικασία για τον ΔΕΣΦΑ, ενώ παράλληλα δημιουργεί ελπίδες για την επιλογή του αγωγού TAP προκειμένου το αζέρικο αέριο να μεταφέρεται μέσω και της Ελλάδας στην Κεντρική Ευρώπη.
Η πληροφορία για την απόσυρση της Gazprom προκάλεσε συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου και ακολούθησε σειρά συσκέψεων, υπό τον κ. Αντ. Σαμαρά, για την αξιολόγηση της κατάστασης. Σύμφωνα με την εκδοχή της Αθήνας, η απόσυρση της ρωσικής εταιρείας οφείλεται, ξεκάθαρα, σε ευρωπαϊκό δάκτυλο.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», στελέχη που είναι σε θέση να γνωρίζουν όσα εξελίσσονται πίσω από τις κλειστές πόρτες κάνουν λόγο για σαφές μήνυμα των Βρυξελλών προς την Gazprom ότι οι όροι εξαγοράς της ΔΕΠΑ θα ήταν τέτοιοι που είτε η έγκριση θα απαιτούσε πολύ χρόνο ή απλώς δεν θα δινόταν. Υπό αυτό το πρίσμα, εξηγούν οι ίδιες πηγές, και δεδομένου ότι ήδη η ρωσική εταιρεία βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. για μονοπωλιακές τακτικές, η Μόσχα προτίμησε μία τύποις ελληνορωσική «αποτυχία» από μία ευρωρωσική αντιπαράθεση, δίχως, πάντως, να ενημερώσει ή έστω να υπαινιχθεί προς το Μαξίμου και το ΤΑΙΠΕΔ απόσυρσή της από τον διαγωνισμό.
Στον αντίποδα, η χθεσινή υποχώρηση των Ρώσων μοιάζει να αντιμετωπίζεται ήδη θετικά από Βρυξέλλες, Ουάσιγκτον, αλλά και από την κυβέρνηση Αλίγιεφ στο Αζερμπαϊτζάν, καθώς η πιθανή έγκριση της προσφοράς της Socar για τον ΔΕΣΦΑ (σ.σ. σύμφωνα με εκτιμήσεις, το προσφερόμενο τίμημα είναι ικανοποιητικό) εκτιμάται ότι ανοίγει τον δρόμο για τον ΤΑΡ και την είσοδο της Ελλάδας στον διεθνή ενεργειακό χάρτη των αγωγών. Η εξέλιξη αυτή αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον εφόσον επιβεβαιωθεί και η σταδιακή ενεργειακή μετακίνηση του Βερολίνου από τη Μόσχα προς το Μπακού.
Η ίδια αυτή εξέλιξη έρχεται να δυσχεράνει και τη διαπραγμάτευση της Αθήνας με την τρόικα, καθώς ανοίγει μία τρύπα στα προβλεπόμενα από αποκρατικοποιήσεις έσοδα για το τρέχον έτος και θέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τον τρόπο κάλυψης του κενού που προκαλείται.
Δ.Κ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tι αναφέρει το υπουργείο υποδομών
Τα κοινά σημεία μεταξύ ΕΛ.Α.Σ. και Ελπίδας για τη Δημοκρατία και η υποβάθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Με αφορμή την έρευνα του think tank WeSolve και της εταιρείας δημοσκοπήσεων PRORATA S.A. για τις τάσεις και τις προκλήσεις της Gen Z
Το κύριο επιτόκιο αυξάνεται από το 2% στο 2,25%
«Σήμερα, η Ελλάδα καταγράφει τις λιγότερες ελλείψεις φαρμάκων στην Ευρώπη», τόνισε ο υπουργός Υγείας
«Δεν ανήκω σε κανένα κόμμα, δεν υποστηρίζω κανένα κόμμα», είπε απαντώντας στα σενάρια ένταξής του στην ΕΛΑΣ
Στη Μαλακάσα το μεγαλύτερο εργοστάσιο drone της χώρας
«Για δάνειο πολιτικής - επιβίωσης» κάνει λόγο η παράταξη Μπακογιάννη
Η τελετή πραγματοποιήθηκε υπό την παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Δημήτριο Χούπη
«Μετά το 2019 έγινε ένα σύγχρονο ραδιοτηλεοπτικό μέσο ενημέρωσης», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Το διεθνές δίκαιο είναι ενιαίο και δεν μπορεί να εφαρμόζεται επιλεκτικά», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει «βιομηχανία παραγωγής πολιτικού χρήματος» στις πολεοδομίες
Εξετάστηκαν οι στόχοι αύξησης των αμυντικών δαπανών
Η ανάρτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας
Στο παρελθόν έχει εργαστεί ως ειδικός επιστήμονας στο υπουργείο Περιβάλλοντος και ως σύμβουλος σε θέματα ναυτιλίας
Όσα δήλωσε ο νέος Γραμματέας της ΝΔ
Δεύτερη παραίτηση γενικού γραμματέα, μετά τον Ευθύμιο Μπακογιάννη
«Όταν η αδυναμία διοίκησης μετατρέπεται σε νέο χρέος για την πόλη, τότε δεν μιλάμε για ένα δάνειο ανάπτυξης» υπογραμμίζει ο επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα Ψηλά»
Απέρριψε κατηγορηματικά τα σενάρια διάλυσης που κυκλοφορούν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.