Πολιτικη & Οικονομια

Συνέδριο «Κίνημα Αλλαγής»: Τι θα φέρει;

5 στελέχη απαντούν στην Athens Voice

63576-718243.jpg
Άρης Γεωργίου
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
screen_shot_2018-03-04_at_12.25.58.jpg

Το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής θα πραγματοποιηθεί στις 16-17 Μαρτίου και η Athens Voice έθεσε τρία ερωτήματα σε πέντε στελέχη του χώρου της κεντροαριστεράς που συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία ανασυγκρότησης. 


1. Τι προσδοκάτε για την παράταξη από το επικείμενο συνέδριο;

alexakos.jpg
Κωνσταντίνος Αλεξάκος: Η Παράταξη έχει μία διπλή υποχρέωση: να ανασυνταχθεί για να γίνει ξανά χρήσιμη για τους Έλληνες. Το συνέδριο είναι ένα ακόμα βήμα σε αυτή την πορεία. Για να το πετύχει, θα πρέπει να επικεντρωθεί στην πολιτική, στις προτάσεις που θα κατατεθούν και στην οικοδόμηση μίας εσωτερικής αρχιτεκτονικής που θα προάγει την περαιτέρω παραγωγή πολιτικής μέσα από την ομαλή συνεργασία των μερών και τη συμμετοχή των πολιτών.

asimakopoulos.jpg
Κωνσταντίνος Ασημακόπουλος: Αναμφισβήτητα πρόκειται για μια κομβική διαδικασία τόσο για την κεντροαριστερά όσο και για το πολιτικό σκηνικό συνολικά, καθώς οι 210.000 πολίτες που πήραν μέρος στη διαδικασία εκλογής Προέδρου έστειλαν το μήνυμα της αντροπής των συσχετισμών όπως τους ξέρουμε σήμερα. Στο συνέδριο, το Κίνημα Αλλαγής παίρνει σάρκα και οστά. Οι χιλιάδες σύνεδροι θα δώσουν το έναυσμα για να γίνει η δημοκρατική παράταξη πρωταγωνιστής ξανά, επιβεβαιώνοντας την ενότητα που διαπνέει τους συμμετέχοντες στο εγχείρημα. Πραγματοποιούμε την επανεκκίνηση ενός χώρου που έχει αποδείξει πως δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος και προτάσσει το κοινό συμφέρον. Και το πλέον ελπιδοφόρο, με τη νέα γενιά μπροστά.

kalopitas.jpg
Βάιος Καλοπήτας: Προσδοκούμε να αισθανθεί ο πολίτης ότι έχει βρει μια νέα ελπιδοφόρα στέγη. Για να γίνει αυτό, οφείλουμε να αποτυπώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εντολή που δώσανε οι δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που μετείχαν στην πρόσφατη εκλογική διαδικασία του Νοεμβρίου. Η εντολή αυτή  ξεκινάει από την ανανέωση του πολιτικού μας προσωπικού, έχει να κάνει όμως με την οριοθέτηση των σύγχρονων σοσιαλιστικών μας θέσεων και τη  διαμόρφωση της προοδευτικής μας πρότασης για το πώς θα μπορέσει η χώρα να προχωρήσει.

spiropoulou.jpg
Ντίνα Σπυροπούλου: Οι ιστορικές παρατάξεις δεν εξαφανίζονται από τη μία μέρα στην άλλη. Όχι τουλάχιστον όσο εκφράζουν ζωντανά κοινωνικά αιτήματα και υπαρκτές κοινωνικές πλειοψηφίες. Είμαστε η προοδευτική παράταξη των μεγάλων αλλαγών. Η παράταξη του ΑΣΕΠ, της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ, του ΕΣΥ, των ΚΕΠ, η παράταξη που άλλαξε τη φυσιογνωμία του σύγχρονου ελληνικού κράτους, έχοντας πάντα ως βασικά χαρακτηριστικά της ιδεολογίας μας την αταλάντευτη προάσπιση των δημοκρατικών θεσμών. Είμαστε η παράταξη που από την άλλη πλευρά πληρώσαμε δυσανάλογα την κρίση, έναντι άλλων που χρεοκόπησαν τη χώρα και απέδρασαν από την εξουσία. Δεν μπορούμε όμως να προχωρήσουμε, όσο ο χώρος μας είναι απαξιωμένος και κατακερματισμένος. Οι διαδικασίες του Νοεμβρίου έθεσαν τα πρώτα θεμέλια. Φιλοδοξούμε, πλέον όλοι μαζί, να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός νέου ενιαίου πολυτασικού κόμματος με νέο όνομα, δομή, σύμβολα, καταστατικό, όργανα και σοσιολδημοκρατικές θέσεις. Προσδοκούμε στην ανανέωση στον προγραμματικό λόγο, στη στελέχωση και στη φυσιογνωμία της παράταξης με τη δημιουργία ενός φορέα, αντίστοιχου με τις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί στους 212.000 πολίτες που έσπευσαν να ψηφίσουν τον προηγούμενο Νοέμβριο.

hristidis.jpg
Παύλος Χρηστίδης: Το Κίνημα Αλλαγής διαμορφώνει την προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης, που θα ανοίξει νέους δρόμους για την πατρίδα μας και θα απελευθερώσει την ελληνική κοινωνία από τα συντηρητικά δεσμά, ανοίγοντας νέους δρόμους. Σε αυτή την πορεία, το συνέδριο του Μαρτίου, είναι ένας σταθμός, που σηματοδοτεί την πολιτική και οργανωτική συγκρότηση του χώρου μας. Οι χιλιάδες σύνεδροι θα καθορίσουν τη φυσιογνωμία μας, το πρόγραμμά μας, τη δομή μας. Όλοι μαζί θέλουμε να αφήσουμε οριστικά πίσω τα αδιέξοδα της Κρίσης και να καταθέσουμε μια πλήρη δέσμη προοδευτικών προτάσεων. Θέλουμε την παράταξή μας πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων, για να εκφράσει τη νέα ελπίδα, ειδικά για τη νέα γενιά της πατρίδας μας.

 

2. Κίνημα Αλλαγής: Τι θέλετε να αλλάξετε δηλαδή;

Κωνσταντίνος Αλεξάκος: Τον Αύγουστο του 2018 θα βγούμε από το μνημόνιο του κ. Τσίπρα, αλλά όχι από την κρίση, ή τον κίνδυνο για τη χώρα, αφού δεν έχουμε εξαλείψει τα αίτια της κρίσης. Το μεγαλύτερο φάσμα του πολιτικού συστήματος σήμερα (ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία, ΚΚΕ) δεν παραδέχεται καν ποιες ήταν οι παθογένειες που μας έφεραν εδώ. Πώς θα λύσουν κάτι που δεν αναγνωρίζουν πως υπάρχει; Η σχέση της Παράταξης με την αλήθεια ήταν πάντα θετική, ενώ πολλές φορές έφτανε και ξεπερνούσε τα όρια του αυτομαστιγώματος. Είναι η ώρα, έστω με καθυστέρηση, να επαναφέρουμε συγκροτημένα τις απαιτούμενες αλλαγές και να πείσουμε για την ανάγκη επαναθέσμισης της χώρας.

Κωνσταντίνος Ασημακόπουλος: Το Κίνημα Αλλαγής αποτελεί την ειλικρινή σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας. Των κομμάτων και των φορέων που θεωρούν ότι με γνώμονα την ιστορική παρακαταθήκη της δημοκρατικής παράταξης και με σκληρή δουλειά θα καταφέρουν μια νέα αλλαγή. Αλλαγή νοοτροπίας στην πολιτική, με τον ενωτικό, προοδευτικό, δημοκρατικό και ήπιο λόγο. Αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο ασκείται η διακυβέρνηση της χώρας επαναφέροντας τα στοιχεία της αξιοκρατίας, της ορθολογικής αντιμετώπισης των μεγάλων ζητημάτων και, φυσικά, της αλήθειας. Αλλαγή με τη νέα γενιά πρωταγωνιστή, για να αποδείξουμε στην πράξη πως δεν είμαστε η γενιά του καναπέ.  Όμως αλλάζουμε πρώτα εμείς. Κάτι που η Πρέοδρος του Κινήματος Αλλαγής, η Φώφη Γεννηματά, έκανε πράξη πριν από λίγους μήνες με το ανοιχτό κάλεσμα επανεκκίνησης της παράταξης.

Βάιος Καλοπήτας: Είμαστε μια κοινωνία η οποία είναι εγκλωβισμένη σε ένα πολιτικό σύστημα αναχρονιστικό, τόσο βαρύ, που δεν το αντέχει η χώρα με τη μορφή που έχει σήμερα. Η απαξίωση της πολιτικής είναι απλά μοιραίο επακόλουθο. Αυτό που προσδοκούμε είναι να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα για να αλλάξει η χώρα, να φτιάξουμε ένα σύγχρονο κόμμα, προοδευτικό, αξιοκρατικό, δημοκρατικό, ελκυστικό για τους ανθρώπους που είναι πρώτα από όλα απογοητευμένοι από την πολιτική, ιδιαίτερα τους νέους. Αν δεν λειτουργήσει η αξιοκρατία, η διαφάνεια και η δημοκρατία πρώτα μέσα στα πολιτικά κόμματα, δεν μπορούμε να δούμε αλλαγές στην καθημερινότητά μας. Αυτή είναι η μεγάλη αλλαγή που φιλοδοξούμε να πετύχουμε και, πιστέψτε με, αν τα καταφέρουμε, θα δημιουργήσουμε ένα νέο πολιτικό ρεύμα που θα συνεπάρει τα πάντα.

Ντίνα Σπυροπούλου: Η χώρα μας έχει φτάσει σε ένα αδιέξοδο. Η διακυβέρνηση της χώρας έχει γίνει αντικείμενο εργαλειακών επιλογών, αδιαφορώντας για τη μεγάλη εικόνα, για την υλοποίηση δηλαδή ενός μεγάλου σχεδίου που θα προσδώσει στη χώρα μας μία νέα σύγχρονη φυσιογνωμία. Είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει καταφέρει να βγει από την κρίση. Γιατί η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν διέγνωσε την κρίση και την απέδωσε σε λάθος αίτια, αφήνοντας τη δημοκρατία και τους θεσμούς της να καταρρακωθούν από τον λαϊκισμό που καλλιέργησε μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος. Αυτό που απαιτεί η νέα εποχή, λοιπόν, είναι αυτό το νέο πολιτικό προοδευτικό σχέδιο που θα δίνει νέο νόημα στη δημοκρατία, επαναδιατυπώνοντας τις έννοιες της ελευθερίας, της ισότητας, και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Το πολιτικό αυτό σχέδιο θα πρέπει να είναι αντικείμενο επεξεργασίας του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο θα μπορεί να ανταποκρίνεται στα ιδιαίτερα ιστορικά και θεσμικά χαρακτηριστικά της χώρας μας. Η εμβάθυνση της δημοκρατίας και το άνοιγμα των πολιτικών και οικονομικών θεσμών είναι αυτά που μπορούν να φέρουν προοπτική και ευημερία για όλους. Απαιτείται η ριζοσπαστική επαναθεμελίωση του κράτους και η σύγκρουση με τα κλειστά πολιτικά και οικονομικά συστήματα. Αυτή είναι η πολιτική πρόταση του Κινήματος Αλλαγής, που μπορεί να δημιουργήσει τις πραγματικές προϋποθέσεις για μία νέα και σύγχρονη Ελλάδα.

Παύλος Χρηστίδης: Θέλουμε να αλλάξουμε όσα κρατάνε την Ελλάδα καθηλωμένη. Οι εποχές άλλαξαν και η νέα γενιά έχει νέες απαιτήσεις. Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση προκρίνει νέες προτάσεις. Εμείς θέλουμε να είμαστε η πρώτη δύναμη της νέας εποχής. Με ανανέωση, αξιοκρατία, δικαιοσύνη, διαφάνεια και πολλές ευκαιρίες. Θέλουμε να κατοχυρώσουμε ξανά τον ρόλο του ατόμου στη συλλογικότητα, και ταυτόχρονα την αναβάθμιση της συλλογικής συνείδησης στην κοινωνία. Κανένας μόνος του δεν μπορεί να πάει μακριά. Χρειάζεται συλλογική προσπάθεια, ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, μια συμφωνία εμπιστοσύνης, χωρίς μηχανισμούς στρέβλωσης και αλλοίωσης της δημοκρατικής έκφρασης, με νέο μείγμα στην πολιτική, που ευνοεί περισσότερο την ουσία από την επικοινωνία. Θέλουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα με τους πολίτες «αμαξάδες» της ζωής, πρωταγωνιστές, μακριά από τη σημερινή μιζέρια και περιθωριοποίηση. Με ευκαιρίες για όλους, με διαγενεακή δικαιοσύνη και κοινωνική ευαισθησία, με προώθηση της νέας καινοτόμου επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία ενός ισχυρού κράτους πρόνοιας.

3. Νιώθετε ότι αφορά την κοινωνία αυτή σας η προσπάθεια; Σας ακούει ή λέει «μία από τα ίδια»;

Κωνσταντίνος Αλεξάκος: Το διαχρονικό πρόσημο της Παράταξης είναι θετικό. Αν οι πολιτικοί έχουν την υποχρέωση να επεξεργαστούν και να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την πατρίδα, οι πολίτες έχουν την υποχρέωση να τις ακούσουν και να τις κρίνουν – θετικά ή αρνητικά. Γι’ αυτό προχωράμε στο ηλεκτρονικό κόμμα και επεκτείνουμε τη διαβούλευση που αρχικά θεσμοθετήσαμε για τα προτεινόμενα νομοσχέδια στη Βουλή. Οι λογικές του «μία από τα ίδια», όταν γίνονται πρόφαση για τη μη ενασχόληση με τα κοινά, για τη μιζέρια ή τη μοιρολατρία, πλήττουν τελικά την ίδια τη Δημοκρατία. Η ιδιότητα του πολίτη δεν εξαντλείται στην κάλπη, μία στιγμή κάθε 4 χρόνια. Η ευθύνη για την πορεία της χώρας δεν σταματάει στους πολιτικούς.

Κωνσταντίνος Ασημακόπουλος: Σήμερα η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Η χώρα δεν αντέχει άλλα παιχνίδια στις πλάτες των πολιτών και ειδικά της νέας γενιάς.  Τώρα, όλοι γνωρίζουν, μετά από 8 χρόνια κρίσης, ότι οι λύσεις είναι σαφείς, μετρημένες και μετρήσιμες. Οι πολίτες ξέρουν πως η δημοκρατική παράταξη αποτελούσε πάντα την προοδευτική επιλογή απέναντι στον λαϊκισμό και τις τυχοδιωκτικές ευκαιριακές λύσεις. Ακριβώς για αυτούς τους λόγους η κοινωνία όχι απλά ενδιαφέρεται αλλά είναι ενεργό συστατικό αυτής της προσπάθειας. Το απέδειξαν οι 210.000 πολίτες που πήραν μέρος στη διαδικασία του Νοεμβρίου, όταν πολλοί χλεύαζαν το εγχείρημα και προεξοφλούσαν την αποτυχία του. Το αποδεικνύει η αυξημένη συμμετοχή στον προσυνεδριακό διάλογο. Θα το αποδείξει η κοινωνία, στην πράξη, όταν θα κληθεί να εκφραστεί, με το Κίνημα Αλλαγής να ανατρέπει τα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό.

Βάιος Καλοπήτας: Η ανάγκη του ελληνικού λαού να βρει τη χαμένη του ελπίδα περνάει από την ανασύνταξη του προοδευτικού χώρου. Οι δεκάδες χιλιάδες συνιδρυτές του νέου φορέα που μετείχαν στην πρόσφατη εκλογική διαδικασία του Νοεμβρίου δώσανε το μήνυμα πως η προσπάθειά μας τους αφορά, αφορά την κοινωνία. Προφανώς όμως και δεν μας δώσανε μια λευκή επιταγή, περιμένουν να αποδείξουμε πως ο αγώνας μας είναι ειλικρινής, πως δεν είναι «μία από τα ίδια», στο χέρι μας είναι να κάνουμε και άλλους να ακολουθήσουν .

Ντίνα Σπυροπούλου: Ο προοδευτικός χώρος, ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας, του κοινωνικού φιλελευθερισμού, ο χώρος δηλαδή που το νέο κίνημα φιλοδοξεί να εκφράσει, είναι βαθιά τραυματισμένος και απαξιωμένος. Και όσο συνεχίζει να συμβαίνει αυτό, η Δημοκρατία κινδυνεύει. Γιατί ο χώρος αυτός είναι τελικά ο θεματοφύλακας των δημοκρατικών διαδικασιών, είναι αυτός που είναι υπέρ των Θεσμών, της συμμετοχής στις πολιτικές διαδικασίες, του διαλόγου, και τελικά είναι αυτός που θα πρέπει να δώσει τη μάχη μεταξύ ανοικτών και κλειστών συστημάτων. Η κοινωνία δυστυχώς όχι μόνο δεν μας ακούει, αλλά μας λοιδορεί κιόλας. Ίσως δεν έχει άδικο. Η δική μας απάντηση πρέπει να είναι η συνάντηση με όλους αυτούς που κάποτε πίστεψαν σε εμάς και τους απογοητεύσαμε. Πρέπει να προσπαθήσουμε να αφουγκραστούμε τις αγωνίες τους, τα προβλήματά τους, ακόμα και τις κατηγορίες τους για να μπορέσουμε τελικά να τους πείσουμε ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

Παύλος Χρηστίδης: Οι πολίτες είναι επιφυλακτικοί με τα κόμματα. Η ελληνική κρίση αποδείχτηκε βαθιά αξιακή, εκτός από οικονομική. Χρειάζεται, λοιπόν, η αναγέννηση των κοινωνικών ιδανικών, των αρχών, των αξιών που οδηγούν στις εθνικές επιτυχίες. Η συμμετοχή 212.000 συμπολιτών μας στις πρόσφατες διαδικασίες ανάδειξης επικεφαλής στην Κεντροαριστερά, όμως, ήταν ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα. Νιώσαμε και νιώθουμε ότι οι πολίτες αγκάλιασαν και αγκαλιάζουν το εγχείρημά μας. Δεν έχουμε, βέβαια, σταματήσει να δουλεύουμε και ξέρουμε ότι έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας για να πείσουμε με τις προτάσεις μας, τις θέσεις μας και την πολιτική μας συμπεριφορά. Είμαστε όμως αποφασισμένοι να παλέψουμε και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη.
Στις 16-18 Μαρτίου, προχωράμε στην πραγματοποίηση του ιδρυτικού μας Συνεδρίου με βάση την καθαρή εντολή συμπολιτών για τη δημιουργία μιας αξιόμαχης, αυτόνομης παράταξης, με αυτοδύναμη στρατηγική. Θα είναι ένα συνέδριο ανοιχτό, μαζικό, δημοκρατικό, όπου φιλοδοξούμε να εκπροσωπήσουμε όλους αυτούς που έχουν σταθεί στο πλάι μας όλο αυτό το διάστημα και βεβαίως τους εκατοντάδες χιλιάδες που μας παρακολουθούν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ