- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κάλεσμα Στουρνάρα στην κυβέρνηση για προληπτική γραμμή μετά το μνημόνιο
Τόνισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί η άρση των capital controls
Νέο κάλεσμα στην κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο προληπτικής γραμμής στήριξης για τη μετα-Μνημόνιο εποχή απηύθυνε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το δημοσιονομικό «μαξιλαράκι» που συγκροτεί το υπουργείο Οικονομικών είναι μεν χρήσιμο αλλά δεν αποφέρει τα ίδια οφέλη.
Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι ένα προληπτικό πρόγραμμα στήριξης θα μπορούσε να μειώσει το κόστος δανεισμού από τις αγορές, να διασφαλίσει τη σταθερή χρηματοδότηση της χώρας μετά το Μνημόνιο, αλλά και να εξασφαλίσει ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα στις πράξεις της, εγγυώμενη συνεπώς τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος.
Επί του παρόντος τα ελληνικά ομόλογα γίνονται δεκτά από την ΕΚΤ χάρη στην ειδική εξαίρεση που παρέχει το Μνημόνιο, καθώς διαφορετικά δεν βρίσκονται στην απαιτούμενη βαθμίδα στις μετρήσεις των οίκων αξιολόγησης.
«Η διατήρηση της εξαίρεσης είναι, κατά την άποψη της ΤτΕ, σημαντική για την ομαλή χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών όσο η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας είναι κάτω από την βαθμίδα επένδυσης», τόνισε ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας σε γεύμα που διοργάνωσε το Ελληνο-ισπανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
Ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε ότι η μορφή που θα λάβει η μετα-Μνημοναική στήριξη της χώρας θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το επόμενο διάστημα. Δεν έκανε πάντως αναφορά στο ενδεχόμενο συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην εποπτεία, η οποία θα διαρκέσει έως ότου η Αθήνα αποπληρώσει το 75% της δανειακής βοήθειας που έχει λάβει.
Τόνισε όμως πως η Αθήνα θα πρέπει τουλάχιστον να διαπιστώσει εάν και με ποιους όρους θα μπορεί να λάβει την προληπτική στήριξη των εταίρων και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Ο κ. Στουρνάρας παρότρυνε επίσης την κυβέρνηση να προχωρήσει απρόσκοπτα και γρήγορα στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων – ειδικά των ώριμων ιδιωτικοποιήσεων – ενόψει της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης.
Κάλεσε εκ νέου τους θεσμούς, από την πλευρά τους, να συγκεκριμενοποιήσουν τα μέτρα αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους, τα οποία θα διευκολύνουν τις εξόδους της Αθήνας στις αγορές και μπορεί να δρομολογήσουν ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.
Τέλος, επισήμανε την ανάγκη να ολοκληρωθεί η άρση των capital controls, με δεδομένο ότι σταδιακά βελτιώνονται τόσο οι προοπτικές της οικονομίας όσο και η εμπιστοσύνη των καταθετών στις ελληνικές τράπεζες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι ισχύει για τις δωρεάν μετακινήσεις
«Οι πολίτες έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα, ότι η ανάγκη για πολιτική αλλαγή είναι κοινωνική προτεραιότητα, που μπορεί να γίνει πράξη» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Ποιοι δικαιούχοι α21 δεν θα πληρωθούν την πρώτη δόση
Ποιοι το δικαιούνται, πού γίνεται η αίτηση
Η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ιρανών στην Ελλάδα περιγράφει τη ζωή υπό το θεοκρατικό καθεστώς
Η κατάθεση στην εν εξελίξει δίκη του πρώην προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ
Τι πρέπει να προσέξουν
«Δεν είναι πρόθεση μας να εμπλακούμε στον πόλεμο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών
Ποιοι άνεργοι το παίρνουν ολόκληρο
«Συμμετέχουμε στις "Ασπίδες" στην Ερυθρά Θάλασσα»
Πλεύρης: Εξετάζουμε το ενδεχόμενο απαγόρευσης της μπούργκας για ανήλικα στην Ελλάδα
Μέχρι πότε πρέπει να έχει πληρωθεί στον εργαζόμενο
Οι σύντροφοι κοροϊδεύουν τις θεούσες, αλλά στην πραγματικότητα δεν διαφέρουν σε πολλά.
Τρόποι πληρωμής, ποιοι δικαιούχοι κόβονται
«Πρέπει να υπάρχει σεβασμός» δήλωσε ο υπουργός Υγείας
Πότε εμφανίζονται τα χρήματα, όλες οι ημερομηνίες
Η προθεσμία για την υποβολή, ποιοι εξασφαλίζουν τη μέγιστη έκπτωση 4%
Πώς πληρώνω με IRIS, κάρτα και web banking
Στις 24 Μαρτίου η σχετική εισήγηση της Κεραμέως στο Υπουργικό Συμβούλιο
Θεραπεύουμε το σύμπτωμα, αλλά ενισχύουμε παθογένειες που χρόνια τώρα εμποδίζουν την ανάπτυξη υγιούς οικονομικής παιδείας στη χώρα.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.