ΔΝΤ: Να κάνουν οι δανειστές βιώσιμο το ελληνικό χρέος
Συνέντευξη του επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ
Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορίς Όμπστφελντ, στην εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit.
Μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά στη στάση που θα τηρήσει στο εξής το Ταμείο απέναντι στην Ελλάδα μετά το πράσινο φως που έδωσε το Eurogroup την περασμένη Δευτέρα.
Στην ερώτηση του γερμανού δημοσιογράφου εάν θα βοηθήσει το ΔΝΤ στο πλαίσιο της απόφασης που έλαβε πέρυσι να συμβάλει, υπό την προϋπόθεση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, στη χρηματοδότηση της χώρας με 1,6 δισ. ευρώ, ο Όμπσφελντ απάντησε αρνητικά.
«Το ΔΝΤ επιβεβαίωσε καταρχήν την πρόθεση να βοηθήσει, αλλά όχι να δώσει μετά βεβαιότητας δάνειο» απάντησε. «Η προσδοκία ήταν ότι το ΔΝΤ θα δώσει δάνειο εάν σημειώσει η Ελλάδα επαρκείς προόδους στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και οι δανειστές της τολμήσουν να κάνουν το χρέος της βιώσιμο. Τουλάχιστον το τελευταίο δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι τώρα», είπε.
Στην ερώτηση, τι είδους ελάφρυνση χρέους περιμένει ακριβώς, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ απαντά ότι «υπάρχουν διάφοροι δρόμοι για να επιτευχθεί απομείωση του χρέους. Θα πρέπει να αξιολογήσουμε επακριβώς προτάσεις σε ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους» ανέφερε αποφεύγοντας να δώσει συγκεκριμένους αριθμούς παρά την επιμονή του γερμανού δημοσιογράφου. «Υπάρχουν διάφοροι δρόμοι, συμπεριλαμβανομένης και της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των υφισταμένων δανείων», πρόσθεσε.
Εν τω μεταξύ στο «ράλι μετοχών» που συνεχίζεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, προσφέροντας ικανοποίηση στους επενδυτές, αναφέρεται η Handelsblatt. Ο βασικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατέγραψε άνοδο σχεδόν 36% τους τελευταίους δώδεκα μήνες, ενώ μόνο από τη αρχή του έτους έχει σημειώσει άνοδο 6,6%. «Η άνοδος αντικατοπτρίζει πρωτίστως τα αυξανόμενα κέρδη των εταιρειών. Μάλιστα οι καλοί οιωνοί για περαιτέρω κέρδη δεν λείπουν», γράφει η γερμανική εφημερίδα κάνοντας αναφορά στην αναβάθμιση κατά μία μονάδα της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poor's. Παρά το ότι τα ελληνικά χρεόγραφα εξακολουθούν να βρίσκονται στην κατηγορία των «σκουπιδιών» (junk bond), εντούτοις «οι θετικές προοπτικές υποδηλώνουν ότι η χώρα σύντομα θα αναβαθμιστεί. Η χώρα τον Αύγουστο θα απελευθερωθεί από τον κυκεώνα των πακέτων βοήθειας και θα μπορεί να αναχρηματοδοτηθεί από τις κεφαλαιαγορές. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πετύχει.»
Η Handelsblatt σημειώνει ότι «οι επενδυτές επιβραβεύουν τη δημοσιονομική εξυγίανση και το αυξημένο ρυθμό των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, όπως και την προοπτική για περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Επίσης κάτι θετικό: Τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει μια σειρά ιδιωτικοποιήσεων, κυρίως στον ενεργειακό τομέα». Ακόμη, όπως σημειώνει η εφημερίδα, κρίσιμα θα είναι και τα αποτελέσματα από τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ, στα οποία θα υποβληθούν οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες, δεδομένου ότι το ελληνικό χρηματιστήριο και γενικότερα η ελληνική οικονομία εξαρτώνται πρωτίστως από τις τράπεζες. «Οι αναλυτές της S&P εκτιμούν ότι δεν θα χρειαστούν νέα κεφάλαια. Εάν τα αποτελέσματα των τεστ, που αναμένονται στις 15 Μαΐου, αποδειχθούν θετικά, τότε θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι ελληνικές μετοχές».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποια είναι η τελευταία μέρα προσφορών
«Πλημμυρισμένη η ανασφάλεια των πολιτών», δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης
Στόχος η πλήρης αναβάθμιση με 100% τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση και ETCS έως τον Αύγουστο του 2026
Η υπογραφή ενός νόμου είναι μια πράξη έγκρισης με πολιτικό βάρος
Πού παγώνουν οι άδειες Airbnb σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και γιατί η άδεια δεν ακολουθεί πλέον το ακίνητο
Σε πλήρη εξέλιξη η διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους - Στόχος τα 950 ευρώ έως το 2027
Το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, πελατολόγιο και ψηφιακή κάρτα εργασίας παντού
Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συνεχίζεται
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Νέα δομή για υιοθεσίες και ανακαίνιση Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας παιδιών με αναπηρία
Η απάντηση της υπουργού Τουρισμού στα δημοσιεύματα
Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα αυθαίρετα
Οι απαντήσεις Φλωρίδη για τη διαδικασία
Η αντίληψη της εξουσίας ως συναδελφική αλληλεγγύη
Ο πρωθυπουργός μίλησε για ΗΠΑ–ΕΕ, Γροιλανδία, κοινή άμυνα και το Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα
Δεν θα είμαι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές
Ο καθηγητής του ΟΠΑ και μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ μιλάει για ανθρώπινο κεφάλαιο, αξιολόγηση στην εκπαίδευση, αγορά εργασίας και το στοίχημα της επιστροφής των νέων στην Ελλάδα
Αύξηση 15,1% στις εκταμιεύσεις – Επτά στα δέκα καταναλωτικά δάνεια μέσω e-banking και m-banking
Νομοσχέδιο για λιγότερη γραφειοκρατία, ταχύτερες διαδικασίες και λύσεις «καθημερινής τρέλας» στο Δημόσιο
Εκπτώσεις σε 35 χώρες, ταξίδια, πολιτισμό και online αγορές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.