- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ερντογάν σε Τσίπρα: Έγιναν λάθη κι αποχώρησαν από την Κωνσταντινούπολη μέλη της μειονότητας
Έμφαση του πρωθυπουργού στον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, στις διεθνείς Συνθήκες και στην εδαφική ακεραιότητα των χωρών.
«Η ευθύνη μας είναι να οικοδομήσουμε τη συνεννόηση και το διάλογο, και να βρούμε λύσεις σε σύνθετα προβλήματα, σε σύνθετες προκλήσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Ο σκοπός της πρόσκλησής σας είναι να επιδιώξουμε να κτίσουμε "γέφυρες" μεταξύ μας και όχι να υψώσουμε "τείχη". Και θέλω να πιστεύω πως αυτός είναι και ο δικός σας σκοπός», είπε ο κ. Τσίπρας στο διάλογο που είχαν ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων και πρόσθεσε: «Ως μηχανικός που είμαι, ξέρω καλά ότι για να κτίσουμε "γέφυρες" πρέπει να τις κτίσουμε σε σταθερά θεμέλια, και σταθερά θεμέλια στις σχέσεις δύο χωρών είναι ο αλληλοσεβασμός, ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, ο σεβασμός στις διεθνείς Συνθήκες, στην εδαφική ακεραιότητα των χωρών. Διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες υπήρχαν πάντα, υπάρχουν και σήμερα, οι θέσεις σας είναι γνωστές, όπως και οι δικές μας άλλωστε είναι γνωστές και σαφείς. Αυτό που έχει σημασία είναι πέρα από τις διαφορές, να ψάχνουμε να βρούμε συγκλίσεις αλλά και τις διαφορές μας, τις διαφωνίες μας να τις διατυπώνουμε με εποικοδομητικό τρόπο χωρίς υπερβολές, χωρίς προκλήσεις, με σεβασμό στην άλλη άποψη».
Η Τουρκία «δεν εποφθαλμιά τα εδάφη άλλης χώρας» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, από την πλευρά του, επισημαίνοντας την ανάγκη να παραμεριστούν οι «ιδεολογικές εμμονές» μεταξύ των δύο χωρών.
Οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας «έχουν πάρα πολλά κοινά σημεία» παρατήρησε συγκεκριμένα ο Τούρκος πρόεδρος για να προσθέσει πως πρέπει να παραμεριστούν εκείνοι που έχουν «ορισμένες ιδεολογικές εμμονές».
«Η Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να πιστέψουν ότι πρέπει να εστιάσουν στο γεμάτο μέρος του ποτηριού και να παραμερίσουν το κενό του ποτηριού» συνέχισε ο πρόεδρος της Τουρκίας, προσθέτοντας πως «πρέπει να οικοδομήσουμε τις συνομιλίες μας πάνω σε αυτή την αντίληψη».
«Είμαστε δύο λαοί που συνυπήρχαν και ως εκ τούτου συμβαίνει να έχουμε ομογενείς που ζουν στη χώρα σας και εσείς το ίδιο. Μακάρι να μην είχαν γίνει τα λάθη που έγιναν από προηγούμενες πολιτικές και οδήγησαν στην αποχώρηση από την Τουρκία πολιτών που ήταν μέλη της μειονότητας. Θεωρώ ότι τα λάθη που διαπράχθησαν είναι πια κομμάτι της ιστορίας» ανέφερε.
Εξέφρασε παράλληλα τη χαρά του για τη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα και για την «τιμή» που έχει να πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πρόταση της παράταξης «Αθήνα Ψηλά»
Χαρακτήρισε τον συνδυασμό «ανησυχητικό κοκτέιλ»
Με ανατροπή του αποτελέσματος του πρώτου γύρου
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά
Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους στενούς δεσμούς Ελλάδας και ΗΠΑ που ενισχύονται ολοένα και περισσότερο
Πολύ σημαντικό έργο χαρακτήρισε την επέκταση του Μετρό προς την Γλυφάδα
«Είμαι διαθέσιμος για διάλογο», δηλώνει ο Υπουργός
Τα καλά νέα αφορούν κυρίως τη νότια Ευρώπη
O βουλευτής Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ μιλάει για όλα στο νέο podcast της ATHENS VOICE
Το βιβλίο αναφέρεται στην επιτυχία έξι μικρών κρατών
Ο ναός βρίσκεται εντός της ζώνης προστασίας του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης
«Η υγεία του πρωτογενούς τομέα είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας απασχολεί όλους» σημείωσε ο πρωθυπουργός
Αναλυτικά το ωράριο μέχρι το τέλος του έτους
Πώς υπολογίζεται το ποσό
Ποιοι είναι οι πέντε τρόποι πληρωμής
Τι δήλωσε σε συνέντευξή του
Πάνω από 1.500 Έλληνες από ΗΠΑ και Καναδά βολιδοσκόπησαν τη δυνατότητα επιστροφής τους
Δυστυχώς, η χώρα οδεύει σε ένα ακόμα εφιαλτικό αδιέξοδο. Το πολιτικό προσωπικό έχει διαγράψει από τη μνήμη του τα χρόνια και τις σκληρές συνέπειες της κρίσης.
Οι δύο μονομάχοι είναι ο Δημήτρης Αναστασόπουλος και ο Ανδρέας Κουτσόλαμπρος
Η ακτινογραφία της ελληνικής αγοράς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.