- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μιράντα Ξαφά: Είναι αναπόφευκτη η περαιτέρω περικοπή των συντάξεων
«Η κυβέρνηση ανυπομονεί να επιστρέψει στις πολιτικές που προκάλεσαν την κρίση»
"Η Ελλάδα χρειάζεται αύξηση της προσφοράς αγαθών και υπηρεσιών, αλλά η σημερινή κυβέρνηση επιμένει σε τόνωση της ζήτησης", είπε η οικονομολόγος, συγγραφέας και μέλος της Δ.Ε. της "Δράσης", Μιράντα Ξαφά, παρουσιάζοντας το βιβλίο της, με τίτλο : "Δημόσιο Χρέος", σε βιβλιοπωλείο της Θεσσαλονίκης, παρουσία του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ και βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης, Ευάγγελου Βενιζέλου, του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, του γραμματέα της Δράσης Γιάννη Ανδρουλάκη.
Η κ. Ξαφά υποστήριξε ότι "η διαδικασία προσαρμογής σε χαμηλότερα επίπεδα δανεισμού, θα ήταν λιγότερο επίπονη, αν αυξάνονταν οι επενδύσεις και οι εξαγωγές για να αντισταθμίσουν την αναπόφευκτη μείωση της κατανάλωσης" και πρόσθεσε :
"Αυτό απαιτεί μεταρρυθμίσεις, αλλά η κυβέρνηση πιστεύει ότι το πρόβλημα είναι η λιτότητα. Ανυπομονεί να αυξήσει μισθούς και συντάξεις, δηλαδή να επιστρέψει στις πολιτικές που προκάλεσαν την κρίση. Επιδιώκει και επιστροφή στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αντί για το σημερινό σύστημα που σε επίπεδο επιχείρησης αποφασίζονται οι μισθοί".
Υποστήριξε, επίσης, ότι η σημερινή προσαρμογή βασίστηκε σε "υπερφορολόγηση" και πρόσθεσε ότι οι δημόσιες δαπάνες δεν έχουν επιστρέψει, ως ποσοστό, σε σχέση με το ΑΕΠ στα επίπεδα προ κρίσης και παραμένουν υψηλές.
"Δηλαδή, το δημόσιο δεν έχει συρρικνωθεί, με άλλα λόγια, όσο το ΑΕΠ" είπε η κ. Ξαφά και πρόσθεσε : "Η αναπτυξιακή προοπτική, λοιπόν, δε βελτιώνεται με κοινωνικά μερίσματα, βασισμένα σε υπερφορολόγηση, αλλά με αύξηση της προσφοράς αγαθών και υπηρεσιών που παράγουμε".
Απαντώντας σε ερώτηση του πρώην υπουργού, καθηγητή, Αθανάσιου Τσαυτάρη για τα δημογραφικό πρόβλημα της χώρας και τη μετανάστευση ταλαντούχων νέων στο εξωτερικό, η κ. Ξαφά απάντησε :
"Δυστυχώς, το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι έχουμε συνταξιούχους 40 και 50 ετών. Δυστυχώς, είναι αναπόφευκτη η περαιτέρω περικοπή των συντάξεων, διότι δεν είναι δυνατόν οι συντάξεις να τρώνε όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του ΑΕΠ". Η κ. Ξαφά σημείωσε, ότι στην Ελλάδα το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι κεφαλαιοποιητικό, τάχθηκε υπέρ του κεφαλαιοποιητικού και πρόσθεσε : "Δεν είναι δυνατόν οι συνταξιούχοι να τρώνε όλο και μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα, να το πω έτσι. Οι συντάξεις δεν έχουν περικοπεί τόσο, όσο το ΑΕΠ. Σας έδειξα την πτώση του ΑΕΠ, είναι 25%. Οι συντάξεις δεν έχουν περικοπεί 25% . Και δυστυχώς πρέπει να περικοπούν κι άλλο".
Η κ. Ξαφά, μιλώντας για το χρέος, υπενθύμισε ότι με το PSI, το 2012, "διεγράφη ένα κονδύλι 126 δισεκατομμυρίων μαζί με την επαναγορά, που αντιστοιχούσε στο 65% του ΑΕΠ της Ελλάδος" και πρόσθεσε ότι "ήταν η μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους και σαν απόλυτο μέγεθος και σαν ποσοστό του ΑΕΠ στην παγκόσμια ιστορία". Πρόσθεσε ότι "ύστερα από τρία μνημόνια το πολιτικό σύστημα δεν έχει καταφέρει να λύσει τα μεγάλα διαχρονικά προβλήματα" και ότι "ακόμη και σήμερα, η κυβέρνηση και ΜΜΕ επιδίδονται στο λαϊκισμό, αναζητώντας υπευθύνους εκτός Ελλάδας για την κρίση".
Η κ. Ξαφά επιχείρησε να ανασκευάσει την άποψη ότι τα μνημόνια έφεραν την κρίση, λέγοντας ότι, αντίθετα, επέτρεψαν ομαλότερη προσγείωση σε ένα χαμηλότερο επίπεδο διαβίωσης, χωρίς χρεοκοπία. Πρόσθεσε, ότι η "λιτότητα προήλθε από την εξάλειψη του πρωτογενούς ελλείμματος ύψους 25 δισ.(10% ΑΕΠ)" ακόμη και προ κρίσης, καθώς "η χώρα κατανάλωνε το 2007, 15% περισσότερο απ' ότι παρήγαγε", ενώ πάντα εξυπηρετούσε συνεχώς το χρέος της μόνο με δανεικά. Επίσης, πρόσθεσε, ότι δε θα μπορούσε να εφαρμοστεί "αντικυκλική" πολιτική, γιατί μόνο χώρες που έχουν "συσσωρευμένα πλεονάσματα" μπορούν να το κάνουν.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Aπαντώντας νωρίτερα σήμερα στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση
Σφοδρή επίθεση σε Μητσοτάκη
Το Δίκτυο αναδεικνύει τις αλλαγές στην εργασία μέσω έρευνας για την τεχνητή νοημοσύνη
Η απάντηση της κυβέρνησης στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και την έκτακτη συνέντευξη Τύπου
Επανεκκίνηση διμερών σχέσεων και τεχνικών επιτροπών με στόχο συμφωνίες αμοιβαίου οφέλους
Καθορίστηκε η τελική ημερομηνία για τις συμβάσεις - Στόχος η ολοκλήρωση του προγράμματος
630 διαθέσιμα γεύματα ημερησίως στις οκτώ δημοτικές σχολικές μονάδες του νησιού
Η ανάρτηση στα social media και το «ευχαριστώ» στους γιατρούς του ΕΣΥ
Στο βιβλίο προσπάθησα να καταγράψω με εντιμότητα τη διεθνή πρακτική για να καταλάβουμε εάν είμαστε εγκλωβισμένοι στις υπερβολές και στα «δίκαιά» μας ή στον «ρεαλισμό» μας
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε στη Βουλή την καθυστέρηση στην προστασία των καταναλωτών
Με αφορμή την αρχειοθέτηση από τον Άρειο Πάγο της υπόθεσης των υποκλοπών
Τι κατέθεσε ο πρώην πρόεδρος του Οργανισμού, Γρηγόρης Βάρρας
Πού γίνεται η αίτηση, τι να προσέξετε
Ολοκληρώθηκε η αντιστοίχιση για 1,9 εκατ. επιχειρήσεις, ψηφιακή βεβαίωση και νέοι ΚΑΔ
«Δίνουμε τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να μειώσει το κόστος ενέργειάς του», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος
Πώς θα πάρεις έως 300 ευρώ με λίγα βήματα
«Νομίζω ότι όλο αυτό οφείλεται σε πάρα πολύ μεγάλη παρεξήγηση» σημείωσε η πρώην υπουργός
«Τέλος στα ψιλά γράμματα και τις αυθαίρετες πρακτικές», δήλωσε ο υπουργός ανάπτυξης
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη ρεαλιστικής προσέγγισης στην πράσινη μετάβαση
Η αντίδραση Ανδρουλάκη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.