- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Φταίει η Φώφη που δεν ψήφισαν οι νεότερες ηλικίες;
Το νέο κόμμα θα γίνει κι όποιος πιστεύει ότι έχει πολιτική θέση πρέπει να ενταχτεί και να παλέψει ενάντια σε όσα κατακρίνει
Οι εκλογές για το Νέο Προοδευτικό Φορέα έγιναν και μάλιστα είχαν επιτυχία καθομολογουμένως. Απομένει η δεύτερη εκλογή για τον ηγέτη. Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα η Φ. Γεννηματά έχει το προβάδισμα. Έχουν γραφτεί και θα γραφτούν πολλές υποθέσεις και ερμηνείες για την πορεία ανασυγκρότησης του χώρου, πολλές από τις οποίες παραμένουν ακόμα υπό επιβεβαίωση ή ακύρωση. Ωστόσο το σημαντικό είναι ότι η κοινωνία κινήθηκε, μετά-κινήθηκε, ανασυγκροτείται. Αυτό δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει. Κι αυτό είναι το μείζον και πολιτικά και κοινωνικά. Η κοινωνία των προοδευτικών πολιτών κινητοποιήθηκε και εξέφρασε την αντίθεση της βασικά ενάντια στην κυβερνητική πολιτική. Είναι η πρώτη μαζική αντίδραση από πολίτες, με πολιτική συνείδηση και πολύ συγκεκριμένη πολιτική άποψη, κι αυτό είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικό. Αυτό είναι το πρώτο.
Το δεύτερο αφορά στο γεγονός ότι στην εκλογική αναμέτρηση κυριάρχησαν οι προτεινόμενοι του πάλαι ποτέ κόμματος που εξέφραζε τη σοσιαλδημοκρατία στον τόπο μας και φυσικά κυβέρνησε για πολλά χρόνια, του ΠΑΣΟΚ. Ερώτηση: υπήρχε περίπτωση να γίνει κάτι το διαφορετικό, αφού ο πλέον συγκροτημένος κομματικός μηχανισμός ανήκει σ’ αυτό το χώρο; Κατά τη γνώμη δεν υπήρχε και το είχα επισημάνει, από την αρχή της διαδικασίας. Εκ προοιμίου ήταν ένα στοίχημα που θα κέρδιζε το ΠΑΣΟΚ, ως κόμμα ταυτισμένο με τη συγκεκριμένη ιδεολογία. Εξ άλλου οι πλειονότητα των υποψηφίων έχουν ή είχαν μια κάποια σχέση κάποτε με το συγκεκριμένο κόμμα. άρα δεν υπάρχει θέμα συζήτησης, παρά μόνο για κάποιον που εξ αρχής το είχε εντοπίσει αυτό και αποφάσιζε να μην προχωρήσει.
Τρίτο το ζήτημα των θέσεων και της πραγματικής ανανέωσης του χώρου, αλλά και των συνακόλουθων πολιτικών, π.χ. πολιτικές συμμαχίες. Το επιχείρημα που «ξαφνικά» ακούγεται και μάλλον πάει να γίνει «θεσμός», ίσως γιατί για κάποιους αποτελεί και βολικό πολιτικό επιχείρημα ενάντια στο όλο εγχείρημα, είναι ότι δεν ψήφισαν οι νεώτερες γενιές, οι κάτω των 45χρόνων. Φταίει η Φώφη γι’ αυτό ή μήπως αυτοί οι ίδιοι οι νέοι; Φταίει που δεν αποφασίστηκε η ηλεκτρονική ψηφοφορία; Δηλαδή η πολιτική συνείδηση στηρίζεται και εμπεριέχεται στα τεχνολογικά μέσα; Σίγουρα όχι. Μα η πλειονότητα είναι πάνω από 55 χρόνων, αντιτάσσονται. Φυσικά γιατί εκεί υπάρχει δεδηλωμένη πολιτική συνείδηση, όσο κι αν αυτό μπορεί να ενοχλεί. Και μάλιστα είναι η ίδια γενιά που στήριξε την εμπέδωση της σοσιαλδημοκρατίας ακόμα και μέσα από ένα μικροαστικό κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ, και είναι αυτή πάλι που πρώτη δίνει το στίγμα για το πρέπει να ακολουθηθεί, με διαφωνίες και αντιρρήσεις. Ακόμα και μέσα από χώρους της Ανανεωτικής κομμουνιστικής παράταξης, όπου ακόμα, μέσα της «φωλιάζουν» διάφορα σταλινικά κατάλοιπα, ως ασυνείδητα ψήγματα. Φυσικά και όλα αυτά γίνονται με συγκρούσεις και αντιφάσεις, αλλά μόνον έτσι μπορεί να λειτουργεί ένας χώρος και μόνον έτσι μπορεί να προχωράει η δημοκρατία.
Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι ότι δεν ψήφισαν οι νεότερες γενιές γιατί δεν υπήρχε ηλεκτρονική ψηφοφορία, είναι γιατί, ακόμα τώρα, οι νεότερες γενιές δεν έχουν αποφασίσει το προς τα πού. Και όπου το έχουν αποφασίσει «φαίνεται»! Ας πάρει ο καθένας τις ευθύνες του και να σταματήσει το να μεταθέτουμε ο ένας τις ευθύνες στο άλλον.
Το νέο κόμμα θα γίνει κι όποιος πιστεύει ότι έχει πολιτική θέση πρέπει να ενταχτεί και να παλέψει ενάντια σε όλα αυτά που κατακρίνει. Είναι νομίζω η κατάλληλη στιγμή. Εξάλλου ποιος είπε ότι ο δρόμος είναι στρωμένος με ροδοπέταλα;
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βρίσκεται εκεί μαζί με τον γιο του, Κωνσταντίνο
Δείτε αναλυτικά τον χάρτη πληρωμών
«Οι νέες αποκαλύψεις υπενθυμίζουν ότι στην Ελλάδα το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων παραμένει ανοιχτό»
«Δεν είμαστε όλοι ίδιοι» τονίζει ο ευρωβουλευτής
«Ο Τσίπρας και η ΕΛΑΣ δημιουργούν προοπτική για την Ελλάδα» σημειώνει
Από τον Έλτον Τζον και την Άνγκελα Μέρκελ στον Θάνο Ντόκο: Η ιστορία των Ρώσων φαρσέρ που τιμήθηκαν από το Κρεμλίνο
Αποκάλυψε ότι ενημέρωσε αμέσως τον πρωθυπουργό για το περιστατικό
Γιατί δεν δημοσιοποιείται η πλήρης λίστα
Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται αναφορά και στους δημοσιευμένους ισολογισμούς της εταιρείας
Κοινή ερώτηση προς την Κάγια Κάλας
«Καμία ανοχή απέναντι σε όσους επιχειρούν να κανονικοποιήσουν την πολιτική βία»
Η μελέτη προσφέρει μία ολοκληρωμένη εικόνα της ελληνικής διασποράς
Για μία μεγάλη εθνική ευκαιρία που χάθηκε, κάνει λόγο ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ
Όλοι οι δικαιούχοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το 70% της σύνταξης του θανόντος
«Συνηθίζουμε να μιλάμε για νόμο Κατρούγκαλου αλλά είναι νόμος Τσίπρα», τόνισε η υπουργός Εργασίας
Κατασκευάζονται νέες γεωτρήσεις, μονάδες αφαλάτωσης, δεξαμενές ύδρευσης και επεκτείνονται δίκτυα
Συνάντηση του ΠτΔ με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Κατεχομένων Κοινοτήτων Κύπρου
Επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Ντόναλντ Τραμπ για την 250η επέτειο από τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ
«Προϊόν υβριδικής επίθεσης με διείσδυση στα πρωτόκολλα ασφαλείας»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.