Πολιτικη & Οικονομια

ΑΚΕΛ: Ανοικτό το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ

Νέα δήλωση του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
38012-81787.jpg

«Δεν είμαστε απόλυτοι στο θέμα της εξόδου από το ευρώ. Παραμένει ως μια επιλογή στο τραπέζι. Χρειάζεται σοβαρή μελέτη και σχεδιασμός», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μία ημέρα μετά από την επίτευξη συμφωνίας για τη δανειακή σύμβαση ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ υποστηρίζει ότι το σχέδιο στο οποίο είχε καταλήξει τον περασμένο Νοέμβριο ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας, «ήταν πολύ διαφορετικό». Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, το ΑΚΕΛ και ο κ. Χριστόφιας ήταν συνεπείς σε εκείνα που είχαν προαποφασίσει με το σύνολο των πολιτικών κομμάτων. «Όλοι συμφωνούσαμε ότι δεν έπρεπε να γίνει “κούρεμα” στις καταθέσεις, γιατί θα ήταν η καταστροφή της κυπριακής οικονομίας. Τα ίδια και με μεγαλύτερη ένταση έλεγε και ο κ. Αναστασιάδης, όμως φαίνεται ότι δεν τα εννοούσε, γιατί με την πρώτη πίεση εγκατέλειψε τις θέσεις του» υποστηρίζει.

Για τις διαπραγματεύσεις του Νίκου Αναστασιάδη με το Eurogroup, τη Γερμανία και το ΔΝΤ, ο Άντρος Κυπριανού είπε πως «το μεγαλύτερό του λάθος είναι ότι προεκλογικά δεν εκτίμησε σωστά όλα αυτά τα δεδομένα. Φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι, συναντώντας την αντίδραση Χριστόφια στις επιλογές τους, ανέμεναν την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη για να τις προωθήσουν».

Στην πρώτη συνάντηση του Eurogroup ο κ. Αναστασιάδης, αναφέρει ο κ. Κυπριανού, «πήγε απροετοίμαστος και υποχώρησε στα εκβιαστικά τους διλήμματα με τη μεγαλύτερη ευκολία». Επίσης, υποστηρίζει ότι ο κ. Αναστασιάδης μπορούσε να πει: «Εκλέχθηκα, πριν 15 μέρες, οι θέσεις που μου θέτετε ήταν προεκλογικά προς την αντίθετη κατεύθυνση, θα έχω πρόβλημα, αφήστε με να διαβουλευτώ με τα κόμματα, αντί τούτου επέλεξε τα εκβιαστικά διλήμματα».

Αναφορικά με την άρνηση της Μόσχας για βοήθεια ο γ.γ. του ΑΚΕΛ διευκρίνισε: «Να έχουμε υπόψη ότι ζούμε σε έναν κόσμο συγκρουόμενων συμφερόντων και σίγουρα η Ρωσία έχει συμφέροντα, που εξυπηρετούνται μέσα από την αναβάθμιση της σχέσης της με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ