- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Το «περήφανο όχι» της Ελλάδας στο... ελληνικό Euronews
Η φωνή της Ελλάδας ακούγεται σε όλη την Ευρώπη από το Euronews
Η φωνή της Ελλάδας ακούγεται σε όλη την Ευρώπη από το Euronews. Από τα τέλη του Δεκεμβρίου η ελληνική έκδοση του Euronews μεταδίδεται σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο, δορυφορικά, καλωδιακά ή επίγεια ψηφιακά. Υπάρχει μόνο μια χώρα που αρνήθηκε τη λειτουργία του Euronews, κι αυτή είναι η Ελλάδα!
Φαντάζει απίστευτο, αλλά είναι απολύτως ελληνικό. Η ελληνική κυβέρνηση, μέσω της ΕΡΤ, σταμάτησε πλήρως την εκπομπή του Euronews στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα το ευρωπαϊκό κανάλι να μην έχει παρουσία στη χώρα. Είναι το μοναδικό... «περήφανο όχι» της ελληνικής κυβέρνησης στην Ευρώπη. Η ΕΡΤ διέκοψε την αγγλική και γαλλική έκδοση του Euronews για να μην επιτρέψει τη μετάδοση του ελληνικού προγράμματος, ώστε να μη «δυσαρεστηθούν» οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.
Η μετάδοση του Euronews στην ελληνική γλώσσα ήταν μια ιδέα των κυβερνήσεων Γ. Παπανδρέου και Δ. Χριστόφια, όταν το Euronews ξεκίνησε την τουρκική εκδοχή του. Μετά από διαβουλεύσεις, οι διοικήσεις των ΕΡΤ, ΡΙΚ και του Euronews κατέληξαν σε συμφωνία η οποία προέβλεπε πως η ελληνική γλώσσα θα γίνονταν η 12η που θα μιλούσε το Euronews σε ένα 24ωρο πρόγραμμα που θα μεταδιδόταν στην Ευρώπη. Επιπλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέλαβε τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος δαπανώντας 21 εκατ. ευρώ για 3 χρόνια και δημιουργώντας ως και 41 νέες θέσεις εργασίας σε Ελλάδα, Κύπρο και Λιόν.
Η κυβέρνηση αρνήθηκε να τηρήσει τη συμφωνία. «Η ΕΡΤ διακόπτει προσωρινά την επίγεια ψηφιακή μετάδοση του σήματος του πολύγλωσσου τηλεοπτικού σταθμού Euronews» ανακοίνωσε η διοίκησή της στις 18 Δεκεμβρίου 2012. Επιπλέον, όταν ο εκπρόσωπος του Euronews Michael Peters ήρθε στην Ελλάδα για να μάθει τι έχει συμβεί, ουδείς από την κυβέρνηση δεν καταδέχθηκε να τον συναντήσει. Σημειώνεται πως η μετάδοση ξενόγλωσσων προγραμμάτων από το μπουκέτο της ΕΡΤ συνιστά υποχρέωση για την εταιρεία.
Για τη συμφωνία ΕΡΤ - ΡΙΚ - Euronews η ΕΡΤ συνέταξε εσωτερικό πόρισμα που ανέφερε πως κακώς έχει συναφθεί. Ακολούθησε έκθεση των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης η οποία και δεν διαπίστωσε καμία παρατυπία, δικαιώνοντας τη νομική υπηρεσία της ΕΡΤ, η οποία και είχε «απομονωθεί» από τον «πυρήνα» που διοικεί την εταιρεία. Η Euronews SA προσέφυγε στο ΕΣΡ κατά της ΕΡΤ για διακριτική μεταχείριση σε βάρος της, καθώς την ίδια ώρα επιτρέπει, από το επίγειο ψηφιακό δίκτυό της, την αναμετάδοση του BBC World, του CNN και (φυσικά) της Deutsche Welle.
To ΕΣΡ, που είχε αρχικά γνωμοδοτήσει υπέρ της μετάδοσης του ελληνικής γλώσσας, με την 128/25.2.2013 απόφασή του καλεί με σύσταση την ΕΡΤ να επαναφέρει το Euronews με την «απειλή επιβολής αυστηρότερων κυρώσεων».
Τις επόμενες μέρες αναμένεται μετά από απόφαση της κυβέρνησης να αναλάβει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ο Γκίκας Μάναλης. Θα κριθεί κι από το αν θα επιτρέψει ή όχι την εκ νέου μετάδοση του Euronews στα αγγλικά, τα γαλλικά και φυσικά τα ελληνικά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι δικαστές θα έχουν άμεση και πλήρη πρόσβαση στον φάκελο κάθε υπόθεσης
Η κυβέρνηση έθεσε ως προϋπόθεση για τη συνάντηση να παραμείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι
Τι αναφέρουν πηγές της Κουμουνδούρου
Ο Van Weel σε συνάντηση με τον Γ. Γεραπετρίτη: Η Ελλάδα σημαντικός παράγοντας ασφάλειας
Οι δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης μετά τη συνάντηση με εκπροσώπους των αγροτών
Ο πρωθυπουργός για τον νέο ψηφιακό δικαστικό φάκελο
Παραμένει υψηλή η φορολογική επιβάρυνση, παρά τη μικρή βελτίωση σε σχέση με το 2024
«Παραπληροφόρηση από τον πρόεδρο του ΣΑΤΑ – Το μέτρο για τα ταξί μηδενικών ρύπων αφορά λιγότερο από το 1%»
Ο πρωθυπουργός αποχαιρετά τον πρώην Πρόεδρο Κύπρου, αναδεικνύοντας μεταρρυθμίσεις και ευρωπαϊκή πορεία
Συλλυπητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας για τον πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών θα ζητήσει την παραίτηση του διοικητή της ΥΠΑ
«Με τίμησε με την προστασία του σε πολύ δύσκολες στιγμές» - Η συλλυπητήρια δήλωση της Άννας Διαμαντοπούλου για τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας
Μείωση 3,3% των τιμών εισαγωγών στην ελληνική βιομηχανία τον Νοέμβριο
Δύο πλοία δέχθηκαν επίθεση στη Μαύρη Θάλασσα – Ασφαλή τα πληρώματα, περιορισμένες ζημιές
Βανδάλισαν τρακτέρ αγροτών που πήγαν στο Μαξίμου στο μπλόκο της Νίκαιας
Ρήξη στον Σύλλογο Συγγενών Θυμάτων Τεμπών μετά την απόφαση Καρυστιανού για δημιουργία πολιτικού φορέα
Μήνυμα για τήρηση της νομιμότητας και συνέχιση συζητήσεων χωρίς αποκλεισμούς
Η ανάρτηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και προέδρου του Eurogroup
Τηλεοπτική κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στον βουλευτή της ΝΔ και στον αγροτοσυνδικαλιστή των Μαλγάρων
Ο υπουργός Υγείας έκανε ανάρτηση με αφορμή την αποχώρηση της Μαρίας Καρυστιανού από το ΔΣ του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.