Πολιτικη & Οικονομια

Σόιμπλε σε Γερμανούς βουλευτές: Ελάφρυνση ελληνικού χρέους ισοδυναμεί με 4ο Μνημόνιο

Την Τετάρτη η ψήφιση για τη δόση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
361094-747767.jpg

Μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους τώρα θα ισοδυναμεί με τέταρτο πρόγραμμα και νέα μέτρα πολλών δισεκατομμυρίων, αναφέρει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε επιστολή του προς τους Γερμανούς βουλευτές, με την οποία ζητά να εγκριθεί από την Μπούντεσταγκ η συμφωνία του Eurogroup της 15ης Ιουνίου για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, την Τετάρτη αναμένεται η ψηφοφορία στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου για την έγκριση της επόμενης δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζήτησε από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού να στηρίξουν την καταβολή της επόμενης δόσης.

 «Κατόπιν πολύ εντατικών διαπραγματεύσεων συνομολογήθηκε ένα καλό και ρεαλιστικά υλοποιήσιμο πακέτο, το οποίο περιλαμβάνει και το ΔΝΤ» φέρεται να αναφέρει ο Σόιμπλε

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, η κριτική που ασκείται από κάποιους βουλευτές εστιάζει στο ότι «το ΔΝΤ προς το παρόν δεν συμμετέχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα –σε αντίθεση με τα άλλοτε λεγόμενα του κ. Σόιμπλε. Από τη μεριά του ο κ. Σόιμπλε πλέον εκτιμά ότι το ΔΝΤ απομένει ακόμη να πάρει την επίσημη απόφασή του σχετικά με τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα μέσα στον Ιούλιο».

Εντούτοις, η Handelsblatt υπενθυμίζει ότι το ΔΝΤ «εξαρτά» το θέμα της χρηματοδοτικής συμμετοχής με το ζήτημα της «βιωσιμότητας του χρέους, η οποία μέχρι στιγμής δεν είναι δεδομένη».

Όπως σημειώνει στη συνέχεια, σύμφωνα με μετάφραση της Deutsche Welle, «η ελάφρυνση του χρέους, όπως την επιθυμεί το ΔΝΤ, δεν φαίνεται δυνατή για την ώρα. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε, σύμφωνα με την επιστολή Σόιμπλε ότι μέτρα ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ θα έπρεπε ήδη να είχαν υλοποιηθεί. Αλλά κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε εκ των πραγμάτων με ένα τέταρτο πρόγραμμα».

Αντ’ αυτού, ο Γερμανός υπουργός κοινοποίησε στους βουλευτές τη θέση του ότι «η βιωσιμότητα του χρέους θα πρέπει τώρα να βελτιωθεί μέσα από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τη βοήθεια για περισσότερη οικονομική ανάπτυξη».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.