- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Γιατί η Ευρώπη επενδύει στους νέους με δράσεις αλληλεγγύης
Άρθρο των Επιτρόπων Γκίντερ Έτινγκερ, Τίμπορ Νάβρατσιτς και Μαριάν Τίσεν
Σήμερα είναι πιο σημαντικό από ποτέ να ενισχυθεί η αξία της αλληλεγγύης στην Ευρώπη, διότι αποτελεί παράγοντα ενότητας, κατανόησης και ανεκτικότητας. Γνωρίζουμε επίσης ότι οι νέοι που επιθυμούν να διαθέσουν τον χρόνο τους και την ενέργειά τους για να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους είναι πολύ περισσότεροι από εκείνους που έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν.
Από τότε που συστάθηκε, τον Δεκέμβριο 2016, περισσότεροι από 30 000 νέοι έχουν εγγραφεί στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, και οι πρώτοι από αυτούς έχουν ήδη αρχίσει να παρέχουν τις υπηρεσίες τους: Η Μανόν από τη Γαλλία βρήκε θέση ασκούμενης στη Βουδαπέστη, η Γιασμίν από τη Γερμανία προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες της στο Γκντανσκ και η Τζούλια από την Ιταλία, όπως και η Έλενα από την Πορτογαλία ήρθαν στις Βρυξέλλες, για να αναφερθούμε μόνο στους πρώτους- πρώτους. Και άλλοι νέοι ετοιμάζονται να φύγουν σύντομα.
Τίμπορ Νάβρατσιτς
Η ιδέα στην οποία βασίζεται το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, η δημιουργία του οποίου ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ τον περασμένο Σεπτέμβριο, είναι να δοθεί στους νεαρούς Ευρωπαίους η δυνατότητα να προσφέρουν τη βοήθειά τους εκεί όπου θα φανεί περισσότερο χρήσιμη, ως εθελοντές, ασκούμενοι ή εργαζόμενοι, στη χώρα στην οποία ζουν ή σε άλλη χώρα της ΕΕ. Μπορούμε, για παράδειγμα, να φανταστούμε παιδιά που ζουν σε σεισμόπληκτο χωριό, τα οποία χρειάζονται επειγόντως στήριξη και φροντίδα μέχρις ότου ξαναχτιστούν τα σπίτια τους. Μπορούμε να φανταστούμε πρόσφυγες που φθάνουν στην Ευρώπη και έχουν τεράστιες ανάγκες. Μπορούμε επίσης να φανταστούμε ηλικιωμένους που είναι σε οίκους ευγηρίας: μια χείρα βοηθείας και ένα ευήκοον ους έχουν τεράστια σημασία για εκείνους που ανοικοδόμησαν την Ευρώπη μετά τον πόλεμο. Οι νέοι είναι πρόθυμοι να προσφέρουν τη βοήθειά τους και σ’ αυτό έρχεται να συμβάλει το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης: προσφέρει μια διαδικτυακή πύλη στην οποία οι ενδιαφερόμενοι νέοι απ’ όλη την ΕΕ μπορούν να εγγραφούν, και οι οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα να έρθουν εύκολα σε επαφή μαζί τους.
Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης στηρίζεται επί του παρόντος από ορισμένα ήδη υφιστάμενα προγράμματα της ΕΕ και, κατά το πρώτο έτος, προβλέπεται η κάλυψη περίπου 12 000 θέσεων ασκουμένων. Ωστόσο, θέλουμε να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο: φιλοδοξία μας είναι να μετατραπεί σε μια ισχυρή και αυτόνομη πρωτοβουλία, με επαρκείς πόρους, η οποία θα μπορέσει να υλοποιήσει την υπόσχεσή της για τη συμμετοχή τουλάχιστον 100 000 νέων έως το 2020.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο προτείναμε να διατεθούν 340 εκατ. ευρώ για το Σώμα Αλληλεγγύης, επί μια τριετία. Ο εν λόγω προϋπολογισμός θα μας επιτρέψει να προσφέρουμε ακόμη περισσότερες ευκαιρίες στους νέους και να βοηθήσουμε μικρές ομάδες να υλοποιήσουν τα δικά τους σχέδια. Πέρα από την κάλυψη των εξόδων ταξιδίου, η χρηματοδότηση θα δώσει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα επιμόρφωσης και ξένων γλωσσών· επίσης, προβλέπεται η παροχή ειδικής στήριξης για μειονεκτούντες νέους. Η χρηματοδότηση θα καλύπτει ακόμη τις δαπάνες σίτισης και διαμονής των εθελοντών και τη χορήγηση σε αυτούς μηνιαίου ποσού έως 155 ευρώ για μικροέξοδα. Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί μια ισχυρή κοινότητα αλληλεγγύης που θα συνδέει τα πρώην μέλη του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης και τους οργανισμούς, και θα αποτελεί πρόσφορο έδαφος για νέες ιδέες και σχέδια.
Μαριάν Τίσεν
Θα πρέπει όμως να διευκρινίσουμε ότι η νέα πρωτοβουλία δεν ανταγωνίζεται τα επιτυχημένα προγράμματα που ήδη εφαρμόζονται στις χώρες και στις περιφέρειές μας. Η Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη επιθυμεί να συμπληρώσει ό,τι ήδη λειτουργεί καλά και να προσφέρει νέες ευκαιρίες. Διαβουλευθήκαμε με νέους, εργαζόμενους με τη νεολαία, οργανώσεις, υπηρεσίες απασχόλησης, εργοδότες, δημόσιες αρχές και πολλούς άλλους εμπλεκομένους σε δραστηριότητες για νέους και είμαστε ευγνώμονες για τα θετικά τους σχόλια και την υποστήριξη της πρωτοβουλίας μας.Δεν θα πρέπει να αφήσουμε να πάνε χαμένες η ενέργεια και η βούληση των νέων Ευρωπαίων να αναλάβουν δράση. Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης δίνει τη δυνατότητα, σε όσους νέους επιθυμούν, να επηρεάσουν θετικά τις κοινωνίες μας, φροντίζοντας παράλληλα να αναπτύξουν τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους, πράγμα που θα αποτελέσει ένα επιπλέον προσόν για τη σταδιοδρομία τους αλλά και για την προσωπική τους ζωή. Η αλληλεγγύη είναι ο συνδετικός ιστός της Ένωσης, οπότε ας δώσουμε στην ευρωπαϊκή νεολαία τα μέσα να κάνει την αλληλεγγύη πράξη.
Χρήσιμοι Σύνδεσμοι
Ιστότοπος του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης: https://europa.eu/youth/SOLIDARITy_el
Hashtag Twitter: #EUSolidarityCorps
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι λέει ο υπουργός Εξωτερικών για το Κυπριακό και τη Συρία
«Εμείς δεν θα κάνουμε πολιτική για τις καρέκλες» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Δείτε αναλυτικά ποιοι φορείς προχωρούν σε πληρωμές μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου
Αύριο η αντιπαράθεση πρωθυπουργού και πολιτικών αρχηγών
Tι είπε για την Ζώη Κωνσταντοπούλου
Tι αναφέρει το ρεπορτάζ του πρακτορείου
Ένας πολύπλοκος γραφειοκρατικός μηχανισμός που κοστίζει ακριβά στους φορολογούμενους χωρίς ορατά αποτελέσματα μετά από δέκα χρόνια
Tι είπε για τις διεθνείς εξελίξεις
Σημείωσε παράλληλα ότι δεν θα μείνει ανεξάρτητη βουλευτής
Tι είπε για τα ελληνοτουρκικά
Με αφορμή τις επικείμενες παρεμβάσεις στον τραπεζικό τομέα
Ποιες «εκπτώσεις» θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα για να πετύχει μια συμφωνία με την Τουρκία;
Θα περιλαμβάνουν «διαφορετική εκπαίδευση, ενδυμασία και νέες διαδικασίες».
Συνέντευξη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την αυτοβιογραφία του «Στον ίδιο δρόμο»
«Η κυβέρνηση βάζει κανόνες στους μικρούς, αλλά τρέμει απέναντι στους μεγάλους»
Η Υπουργός Οικογένειας παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό
Πρόκειται για τη μασκότ της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Κατά των Πλειστηριασμών
Είχε παρανόμως μεταβιβαστεί η άδεια σε τρίτο πρόσωπο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.