- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
FAZ: Είναι πολύ κοντά η πιθανότητα να δούμε τον Τσίπρα με γραβάτα
«Ευτυχώς για αυτόν, δεν έχει στην αντιπολίτευση έναν Τσίπρα, αλλά τον Μητσοτάκη»
«Αν τα πράγματα πάνε όπως τα θέλει ο Έλληνας πρωθυπουργός, ενδεχομένως να βλέπαμε στην Αθήνα ένα ασυνήθιστο θέαμα: τον Αλέξη Τσίπρα με γραβάτα», σημειώνει σε ρεπορτάζ του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung ο Μ. Mάρτενς, αναφερόμενος στην παροιμιώδη ρήση του Τσίπρα στις αρχές της πρώτης πρωθυπουργικής του θητείας ότι θα φορούσε γραβάτα «μόνο σε περίπτωση που βρισκόταν μια κοινή λύση για την κρίση χρέους».
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, στο νέο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης Τσίπρα που πέρασε από τη Βουλή προβλέπονται περικοπές ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, μείωση των υψηλών συντάξεων κατά 18% καθώς και μείωση των φορολογικών απαλλαγών από το 2020. Η ελληνική κυβέρνηση «θέλει να έχει εγκρίνει σε κάθε περίπτωση το πακέτο μέτρων πριν το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας στις Βρυξέλλες, προκειμένου να λάβει ως αντάλλαγμα το αργότερο τον Ιούνιο ένα θετικό μήνυμα για την ελάφρυνση του χρέους. Μια τέτοια ευνοϊκή εξέλιξη στη διαπραγμάτευση θα ήταν άσος στο μανίκι του Τσίπρα. Μια τέτοια επιτυχία θεωρείται απαραίτητη, δεδομένου ότι εδώ και μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις δημοσκοπήσεις βρίσκεται πίσω από τη Νέα Δημοκρατία και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, τουλάχιστον κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες. Οι βουλευτικές εκλογές προβλέπεται να διεξαχθούν κανονικά τον Σεπτέμβριο του 2019. Υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρήσει την κοινοβουλευτική του ομάδα ανέπαφη, έχει μπροστά ένα μόνο ημίχρονο».
«Πριν από την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή την Πέμπτη ο Αλ. Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το Eurogroup (...) της Δευτέρας θα αποφέρει ‚θετικά αποτελέσματα για την Ελλάδα». Όπως ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε σε δημοσιογράφους στη Βουλή, τα νέα λίγο πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup ακούγονται «πολύ καλά για να είναι αληθινά» και όπως είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, μπορεί να είναι τόσο καλά «που να χρειαστεί να φορέσω γραβάτα».
Μετά την προκαταρτική συμφωνία Ελλάδας-δανειστών στις αρχές Μαΐου στο επίκεντρο του Eurogroup θα βρεθεί το ζήτημα κατά πόσο το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, «με απλά λόγια, εάν η χώρα μπορεί σε κάποια δεδομένη στιγμή να αποπληρώσει το χρέος της. Η θέση του Αλέξη Τσίπρα (και όχι μόνο) στην ερώτηση είναι “όχι”, γι’ αυτό οι Ευρωπαίοι πρέπει να παραιτηθούν από μέρος των χρημάτων που έχουν δανείσει είτε να μετατοπίσουν τις προθεσμίες εξόφλησης στις καλένδες» γράφει η Ηandelsblatt. «Μια απαίτηση που είναι τόσο παλιά όσο οι απεργίες και οι διαδηλώσεις κατά της πολιτικής λιτότητας», σημειώνει η εφημερίδα.
Κλείνοντας, η FAZ αναφέρει πάντως ότι το μεγάλο πλεονέκτημα του Αλέξη Τσίπρα στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι ότι σε αντίθεση με το παρελθόν και τους προηγούμενους πρωθυπουργούς πλέον ο ίδιος δεν έχει απέναντί του «έναν αρχηγό της αντιπολίτευσης με το όνομα Τσίπρας». Σε αντίθεση με τον Τσίπρα όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν υπόσχεται πολλά, αλλά εστιάζει στη διαχείριση των κρίσεων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Η υγεία του πρωτογενούς τομέα είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας απασχολεί όλους» σημείωσε ο πρωθυπουργός
Αναλυτικά το ωράριο μέχρι το τέλος του έτους
Πώς υπολογίζεται το ποσό
Ποιοι είναι οι πέντε τρόποι πληρωμής
Τι δήλωσε σε συνέντευξή του
Πάνω από 1.500 Έλληνες από ΗΠΑ και Καναδά βολιδοσκόπησαν τη δυνατότητα επιστροφής τους
Δυστυχώς, η χώρα οδεύει σε ένα ακόμα εφιαλτικό αδιέξοδο. Το πολιτικό προσωπικό έχει διαγράψει από τη μνήμη του τα χρόνια και τις σκληρές συνέπειες της κρίσης.
Οι δύο μονομάχοι είναι ο Δημήτρης Αναστασόπουλος και ο Ανδρέας Κουτσόλαμπρος
Η ακτινογραφία της ελληνικής αγοράς
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποστασιοποιείται από το δημοσίευμα - «Δεν αντιπροσωπεύει τις θέσεις μας»
Πληρωμές 1,2 δισ. ευρώ έως τέλος Δεκεμβρίου - Κάλεσμα για υπεύθυνες κινητοποιήσεις
Από 5,5 ευρώ σε 2,5 ευρώ ανά χιλιόμετρο με τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία
Η νέα πρέσβης των ΗΠΑ αναδεικνύει τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό και τεχνολογικό κόμβο στη στρατηγική Τραμπ
Η Ελλάδα εξοφλεί πρόωρα δάνεια ύψους 5,29 δισ. ευρώ - Τα οφέλη στην οικονομία
Στο βίντεο παρελαύνουν φράσεις με παιχνιδιάρικη διάθεση
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους αγρότες σε συντεταγμένη εκπροσώπηση
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό για «Ιθάκη» και Μάτι
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άνοιξε την πόρτα σε συνάντηση - Τόνισε ότι οι παραβατικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές
Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς σχολιάζει την εκδήλωση για την «Ιθάκη»
Ποιοι δικαιούνται το δώρο - Πώς υπολογίζεται και ποιες κυρώσεις προβλέπονται για τους εργοδότες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.