Πολιτικη & Οικονομια

Έως 3 χρόνια αναμονή για έκδοση σύνταξης

Οι συνταξιούχοι όμηροι της «κυβερνητικής απραξίας»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
344319-715511.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/PIXEL/ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Στον αέρα βρίσκονται 150.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΣΕ-ΙΚΑ. Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», ενδεικτικό της καθυστέρησης στην έκδοση είναι η υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών. Για παράδειγμα, στο υποκατάστημα ΙΚΑ του Νέου Κόσμου, οι 6.000 αιτήσεις πρέπει να ελεγχθούν από δύο μόλις υπαλλήλους!

Μάλιστα, σε περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης (πάνω από 2 ταμεία) η έκδοση σύνταξης καθυστερεί έως και 3 χρόνια ως αποτέλεσμα της δυσλειτουργίας του γραφειοκρατικού μηχανισμού.

Από τον Μάιο του 2016, με την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, δεν έχει εκδοθεί έως σήμερα ούτε μια σύνταξη εξαιτίας της «γκάφας», όπως τη χαρακτηρίζουν «Τα Νέα», του Υπουργείου Εργασίας που προέβλεψε τον δείκτη μεταβολής μισθού για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων, ενώ ο δείκτης αυτός δεν υπήρχε από την ΕΛΣΤΑΤ. Η σχετική τροπολογία βρίσκεται υπό ψήφιση στη Βουλή.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις καταγγελίες των ίδιων των υποψήφιων συνταξιούχων, το ΕΤΕΑΕΠ (παλαιό ΕΤΕΑ) εκδίδει συνταξιοδοτικές αποφάσεις από τον Μάιο του 2016, μη καταβάλλοντας τα αναδρομικά που δικαιούνται από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης. Το χρονικό διάστημα για την καταβολή αυτών που δικαιούνται φτάνει έως και τα 4 χρόνια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία κρυφού ελλείμματος στο επικουρικό ταμείο που υπερβαίνει τα 300. εκατ. ευρώ, γεγονός που επηρεάζει το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού. Επιπλέον, δημιουργεί κρυφά ελλείμματα στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία πληρώνουν οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι.

Εκτός από τις κύριες συντάξεις, εκκρεμούν και οι 130.000 αιτήσεις για χορήγηση επικουρικής σύνταξης στο νεοσύστατο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης  και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ).

Ο Ιωάννης Βρούτσης, βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας και τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δήλωσε: «Χιλιάδες δικαιούχοι της σύνταξης παραμένουν όμηροι των ψεύτικων υποσχέσεων και της πρωτοφανούς απραξίας της κυβέρνησης».

Να τονιστεί ότι το Υπουργείο Εργασίας έχει ψηφίσει διάταξη για την αποπληρωμή 95.000 συντάξεων που εκκρεμούν από ένα έως τρία χρόνια. Το πρόγραμμα όμως έχει ημερομηνία οριστικής λήξης την 31η Οκτωβρίου 2017. Αν δεν έχουν αποπληρωθεί όλες οι εκκρεμείς συντάξεις έως τότε τα κονδύλια χάνονται και επιστρέφονται στον κρατικό προϋπολογισμό. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα νούμερα της εβδομάδας | 9 - 15 Μαΐου 2024
Τα νούμερα της εβδομάδας | 9 - 15 Μαΐου 2024

126 πόντους έλαβε η Μαρίνα Σάττι στη Eurovision. Η πλέον αξιομνημόνευτη στιγμή της ήταν η αντίδρασή της στη συνέντευξη Τύπου. Κάποιοι θεώρησαν ότι έκανε απόπειρα πολιτικής δήλωσης με τα χασμουρητά της.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.