Τι λέει ο γερμανικός Τύπος για το τελευταίο Eurogroup
Για τις μεταρρυθμίσεις, την επόμενη δόση, τις προϋποθέσεις της συμφωνίας, τη συμμετοχή του ΔΝΤ, το συσχετισμό με τις γερμανικές εκλογές
Η Berliner Zeitung επιγράφει το άρθρο της «Αναβλητικότητα στο ζήτημα της Ελλάδας» και σημειώνει: «Το Eurogroup θέλει να αναβάλει την αντιμετώπιση του ελληνικού ζητήματος για μετά τις εκλογές σε Ολλανδία και Γερμανία. (…)
Η αγωνία για τη συμμετοχή του ΔΝΤ έχει σαφέστατα πολιτικές διαστάσεις. Το πράσινο φως της γερμανικής Βουλής, στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2015, δόθηκε υπό την προϋπόθεση της συμμετοχής του Ταμείου. Όμοια και στην Ολλανδία. Από νομικής άποψης μένει ανοιχτό αν θα απαιτηθεί νέα απόφαση του κοινοβουλίου σε περίπτωση μη συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα».
Ελλάδα και δανειστές έκαναν χθες ένα ακόμα βήμα προς την εκταμίευση νέων πιστώσεων, επισημαίνει η διαδικτυακή έκδοση του οικονομικού περιοδικού Manager-Magazin σε άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα πιο κοντά στην επόμενη δόση».
Και το περιοδικό επισημαίνει: «Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες, ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή των ελεγκτών στην Αθήνα με σκοπό την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Οι θεσμοί θα εστιάσουν τώρα στις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού και της αγοράς εργασίας, που θεωρούνται προϋποθέσεις για την χορήγηση περαιτέρω βοήθειας».
Σε άρθρο με τίτλο «Η επιστροφή των ελεγκτών» η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Die Zeit σημειώνει: «Αγκάθι στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-δανειστών παραμένει η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Το Ταμείο θεωρεί υπερβολικά αισιόδοξες τις εκτιμήσεις των Ευρωπαίων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και ζητά ελαφρύνσεις. Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεν ανησυχεί για μια αναζωπύρωση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη και επαναλαμβάνει ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά η απουσία ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Εκτιμά ωστόσο ότι η χώρα βρίσκεται σε σωστό δρόμο».
Ο επικεφαλής του οικονομικού ινστιτούτου του Μονάχου IfO Κλέμενς Φουστ εκτιμά σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel, ότι τα τελευταία χρόνια η εντύπωση ότι το Βερολίνο αποφασίζει για το ύψος των συντάξεων στην Ελλάδα, έχει καλλιεργήσει το μίσος μεταξύ Γερμανών και Ελλήνων.
Παράλληλα θεωρεί ότι ενόψει γερμανικών εκλογών ανεβαίνουν οι τόνοι του Β. Σόιμπλε έναντι της Ελλάδας και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα: «Όλοι οι συμμετέχοντες δεσμεύονται από εθνικά συμφέροντα: Τσίπρας, Σόιμπλε, Μέρκελ, Ολάντ.
Για ποιο λόγο, για παράδειγμα, ο Αλ. Τσίπρας μοιράζει λίγο πριν τα Χριστούγεννα μερικά εκατομμύρια στους συνταξιούχους ενώ την ίδια στιγμή ζητά λιγότερη λιτότητα; Είτε η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να μοιράσει χρήματα είτε δεν την έχει», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου.
Ο Γερμανός οικονομολόγος Κλέμενς Φουστ είπε επίσης ότι το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας είχε εξ αρχής ως σκοπό να παραπλανήσει: «Επειδή αποκλείεται να επιστραφούν οι πιστώσεις, έχουμε να κάνουμε με μεταβίβαση κεφαλαίων στην Αθήνα. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα δεν επεδίωξε ποτέ να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που υπέγραψε».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο βίντεο παρελαύνουν φράσεις με παιχνιδιάρικη διάθεση
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους αγρότες σε συντεταγμένη εκπροσώπηση
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό για «Ιθάκη» και Μάτι
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άνοιξε την πόρτα σε συνάντηση - Τόνισε ότι οι παραβατικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές
Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς σχολιάζει την εκδήλωση για την «Ιθάκη»
Ποιοι δικαιούνται το δώρο - Πώς υπολογίζεται και ποιες κυρώσεις προβλέπονται για τους εργοδότες
«Ζωτικής σημασίας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις η Βόρεια Ελλάδα» είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα
«Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη και απαιτητική για τον αγροτικό κόσμο και αποτυπώνεται και στις κινητοποιήσεις»
«Η κατάληξη θα είναι το νησί της Καλυψώς με την ψευδαίσθηση της Ιθάκης»
Πολιτική Προστασία και υπηρεσίες σε 24ωρη επιφυλακή για την ασφάλεια των πολιτών
Τονίζει τη σημασία του διαλόγου με Τουρκία και Λιβύη - Ζητά «πατριωτικό ρεαλισμό»
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν λέει ποιος φταίει...» σημείωσε
Τι κάνουν όσοι θα ήθελαν αντιπολίτευση της προκοπής;
«Γονάτιζε μπροστά στους ξένους και υπέγραψε το χειρότερο από τα τρία μνημόνια» τόνισε
Τι να προσέξουν οι δικαιούχοι
Σε υψηλούς τόνους η κατάθεση στην εξεταστική επιτροπή
H απάντηση στα περί εργασιακής σχέσης της Σεμερτζίδου με το γραφείο της
600.000 ευρώ περισσότερα από το 2024
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.