Πολιτικη & Οικονομια

Παπαδημούλης: Να επιτευχθεί ένας δίκαιος συμβιβασμός

«Είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος» τονίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ 

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
341157-709548.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

«Κάτι αλλάζει», υποστηρίζει σε άρθρο του στο «Εuronews» ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, παραθέτοντας σειρά στοιχείων-γεγονότων προς υποστήριξη της διαπίστωσής του αυτής.

«Τα σημάδια ανάκαμψης, οι προβλέψεις για αυξανόμενους ρυθμούς ανάπτυξης, η μείωση της ανεργίας και τα θετικά βήματα στην ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και της φορολογικής διοίκησης αποτελούν απόδειξη ό,τι κάτι αλλάζει. Η υπερ-απόδοση στο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, από τον στόχο 0,5% που προβλέπει η συμφωνία στο 2% που τελικά επιτεύχθηκε (τέσσερις φορές δηλαδή υψηλότερος), άφησε χώρο στην κυβέρνηση για να παράσχει την εφάπαξ καταβολή ενός ενισχυτικού ποσού στους χαμηλοσυνταξιούχους τον περασμένο Δεκέμβριο και να "παγώσει" προσωρινά την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που φέρουν δυσανάλογα το βάρος της διαχείρισης του προσφυγικού. Στο ίδιο πλαίσιο, τα άμεσα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους αποφασίστηκαν και εφαρμόζονται από τους θεσμούς, εξέλιξη που ευνοεί τη μείωση των χρηματοδοτικών αναγκών της ελληνικής οικονομίας και κάνει τους επενδυτές να νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια. Είναι, κατά συνέπεια, σημαντικό να διατηρηθεί η οικονομική και πολιτική σταθερότητα και η ελληνική κυβέρνηση να παραμείνει προσηλωμένη στη συνέχιση του μεταρρυθμιστικού έργου, ώστε να βγει η χώρα από το καθεστώς δημοσιονομικής επιτήρησης στα μέσα του 2018», επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Και συνεχίζει: «Είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, η οποία εκκρεμεί από τα τέλη του 2016, και να επιτευχθεί ένας δίκαιος συμβιβασμός. Το ΔΝΤ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε, οφείλουν να στηρίξουν την ανάλυσή τους στα τελευταία στοιχεία της Eurostat και της Κομισιόν που αφορούν στις δημοσιονομικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και στην ικανότητά της να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα. Είναι απαραίτητο οι θεσμοί να αντιμετωπίσουν με ρεαλισμό το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 και μετά, και να αποφύγουν υπερβολικές απαιτήσεις που θα καταστρέψουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και θα υπονομεύσουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα τους ρυθμούς ανάπτυξης. Είναι προς όφελος τόσο της Ελλάδας όσο και των δανειστών, να κλείσει η ψαλίδα των αποκλίσεων στις δημοσιονομικές εκτιμήσεις, ώστε η ελληνική οικονομία να συνεχίζει να ανακάμπτει και να παράγει θετικά αποτελέσματα».

«Η ελληνική κυβέρνηση», καταλήγει ο κ.Παπαδημούλης, «υποστηρίζει την ανάπτυξη ενός φιλο-αναπτυξιακού πακέτου πολιτικής που θα αυξήσει το ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, διασφαλίζοντας την φορολογική συνέπεια και τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Σε αυτό το επίπεδο, η ανάπτυξη του συστήματος χρήσης των καρτών είναι σημαντική, ενώ η βελτίωση της απόδοσης της φορολογικής διοίκησης έχει συμβάλλει στην ταυτοποίηση περιπτώσεων φοροδιαφυγής. Το μείγμα πολιτικής που προτείνει η ελληνική πλευρά έχει γίνει αποδεκτό από την Κομισιόν και τον ESM, με αμφότερους τους θεσμούς να πιέζουν για ολοκλήρωση της αξιολόγησης; Εν μέσω εκλογικών αναμετρήσεων και αντικρουόμενων συμφερόντων στην Ευρώπη, αποτελεί πρόκληση να αναζητήσουμε μια λύση που θα κρατά την ΕΕ ενωμένη απέναντι στον λαϊκισμό, τις αντι-ευρωπαϊκές και ακροδεξιές δυνάμεις».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ