Πολιτικη & Οικονομια

Κουτσούμπας: Μετά το 2018 θα εφαρμοστούν νέα μέτρα

«Χρειάζεται πάλη ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
337427-701864.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Την πεποίθηση ότι μετά το 2018, θα εφαρμοστούν νέα μέτρα, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παζαρεύει με την ΕΕ και το ΔΝΤ, αύξηση του αφορολόγητου, μείωση συντάξεων, επιπλέον αντεργατικά μέτρα και προχωρεί σε νέες συμφωνίες και δεσμεύσεις.

Όπως εκτίμησε ο κ. Κουτσούμπας, τα μέτρα αυτά, θα ισχύσουν μετά την λήξη του τρέχοντος προγράμματος, του τρίτου μνημονίου, ενώ επισήμανε ότι ο λαός δεν θα αποδεχτεί τους «μόνιμους κόφτες» στη ζωή και τα δικαιώματα που του έχουν απομείνει, για «χάρη μιας ανάκαμψης υπέρ των κερδών λίγων καπιταλιστών».

«Χρειάζεται πάλη ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που είναι και πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, των συνεταίρων δηλαδή στα μνημόνια, που σήμερα όλοι τους βρίσκονται σε διαδικασία μεταμφίεσης, όχι γιατί έφτασαν οι απόκριες, αλλά το κάνουν μόνο για να ξεγελάσουν για μια ακόμα φορά το λαό» ανέφερε.

Για το Κυπριακό: Οποιαδήποτε λύση σημαίνει πρώτα απ’ όλα άμεση αποχώρηση όλων των κατοχικών δυνάμεων

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, αναφερόμενος στο Κυπριακό, «που κρίνεται αυτό το διάστημα και θα καθορίσει για πολλά χρόνια ακόμα τις εξελίξεις στην περιοχή, ανάλογα με το πώς θα επιλυθεί», τόνισε ότι είναι ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής του βόρειου τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία. «Ακριβώς λοιπόν λόγω αυτού του γεγονότος, οποιαδήποτε λύση σημαίνει πρώτα απ’ όλα άμεση αποχώρηση όλων των κατοχικών δυνάμεων, κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων. Λύση σημαίνει ένα κράτος και όχι δύο. Κράτος ενιαίο, με μια κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς ξένες βάσεις και δήθεν προστάτες» τόνισε.

Για τη διαπραγμάτευση, ο κ. Κουτσούμπας είπε, ότι έτσι όπως εξελίσσεται σήμερα δεν μας κάνει και πολύ αισιόδοξους, σημειώνοντας πως διεξάγεται κάτω από όρους διχοτομικής λύσης, «αφού πρόκειται για επίφαση ομοσπονδίας, μη λειτουργική. Πρόκειται για επικίνδυνη εξέλιξη και για τον κυπριακό λαό και για τον ελληνικό λαό».

Επανέλαβε δε, πως το ΚΚΕ θα συνεχίσει να παρεμβαίνει καθαρά, άμεσα, χωρίς να στρογγυλεύει τις όποιες εξελίξεις για να χαϊδέψει αυτιά ή για να ρίχνει στάχτη στα μάτια των λαών μας, να τους αποκοιμίζει από τις δυσκολίες και τις αρνητικές εξελίξεις, «όπως κάνουν άλλες δυνάμεις που μεταδίδουν εν γνώσει τους ψεύτικες νότες αισιοδοξίας που δεν πατάνε σε καμιά πραγματικότητα, ούτε σχετίζονται έστω με μια τακτική συνεπούς διαπραγμάτευσης».

Για το Αγροτικό: «Κάνουν το κορόιδο» όταν οι αγρότες ζητούν αφορολόγητο πετρέλαιο, «όπως έχουν οι εφοπλιστές»

Επί του θέματος της συζήτησης, για το Αγροτικό, ο κ. Κουτσούμπας καταφέρθηκε εναντίον της κυβέρνησης, γιατί ενώ μετά τον αγώνα των αγροτών μείωσε το αφορολόγητο, πήρε πίσω το όποιο όφελος μόνο από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Επιπλέον, εξαπέλυσε νέα επιδρομή, με αυξήσεις στην προκαταβολή του φόρου, στο ΦΠΑ, στα καύσιμα, στον καφέ κλπ.

Εξάλλου, είπε προς τα υπουργικά έδρανα, ότι «κάνουν το κορόιδο» όταν οι αγρότες ζητούν αφορολόγητο πετρέλαιο, «όπως έχουν οι εφοπλιστές» και μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος (κατά 50% για τους μικρομεσαίους αγρότες), «όπως έχουν οι βιομήχανοι, στους οποίους κάνετε νέες μειώσεις στην τιμή του ρεύματος».

Επεκτείνοντας την κριτική του προς όλα τα κόμματα, είπε πως δημαγωγούν και κοροϊδεύουν τους αγρότες, προσπαθώντας να κρύψουν ότι η πρωτογενής παραγωγή, μέσα σε αυτό το σάπιο σύστημα, καθορίζεται - υποτάσσεται τελικά, στις σχέσεις που συμφέρουν τον μεγαλέμπορο, τον βιομήχανο, τις τράπεζες, δηλαδή αυτό που λέμε, τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής.

Αφού, ο κ. Κουτσούμπας, κάλεσε του αγρότες να αντιληφθούν ότι δεν είναι ρεαλιστικό να πιστεύουν ότι υπάρχουν και περιθώρια επιστροφής σε κάποιες καλύτερες μέρες, υπογράμμισε ότι και η νέα ΚΑΠ και τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης είναι για τους λίγους, τους εμποροβιομήχανους και ορισμένους μόνο καπιταλιστές, μεγαλοαγρότες, αφού απαιτούνται για την ένταξη σε αυτά, δεκάδες χιλιάδες ευρώ, ίδια συμμετοχή.

Καταλήγοντας την ομιλία του, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε πως το ΚΚΕ λέει ότι υπάρχει διέξοδος για όλους αυτούς τους ανθρώπους του μόχθου, της παραγωγής, για το δρόμο όπου ο λαός θα είναι πραγματικά στην εξουσία, με κοινωνικοποιημένες τις καπιταλιστικές εκμεταλλεύσεις, τη γη, τα συγκεντρωμένα μηχανοποιημένα μέσα παραγωγής, τις κρατικές υποδομές, το εμπόριο, με άμεση ένταξή τους στον κεντρικό σχεδιασμό και για παραγωγή, με στόχο την ικανοποίηση πρώτα απ’ όλα των μεγάλων λαϊκών αναγκών, της διατροφής του λαού, της εξασφάλισης πρώτων υλών για τη βιομηχανία.

«Το κοινό μέλλον των πολλών μικρομεσαίων αγροτών με τους μισθωτούς εργαζόμενους στη βιομηχανία, στο εμπόριο, στις υπηρεσίες και αλλού, βρίσκεται στην απαλλαγή τους από την σημερινή καπιταλιστική ιδιοκτησία, στην οικοδόμηση σχέσεων πραγματικής κοινωνικής ιδιοκτησίας και σοσιαλιστικής οικονομίας» ανέφερε, προσθέτοντας πως αυτή η οικονομία είναι ρεαλιστική. Τέλος, προειδοποίησε πως ο δρόμος για την εργατική κοινωνική - οικονομική και πολιτική διέξοδο και προοπτική είναι δύσκολος και κάλεσε σε μια Κοινωνική Συμμαχία, με ισχυρό ΚΚΕ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ