- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Βόμβα Τσακαλώτου: Συζητάμε παράταση του «κόφτη» και μετά το 2018
Προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση
Προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, η πρόοδος της οποίας είχε ανακοπεί εξαιτίας της μονομερούς ενέργειας της κυβέρνησης για τον «μποναμά» στους συνταξιούχους και την απαλλαγή από την εξίσωση του ΦΠΑ των νησιών που σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης, η κυβέρνηση φέρεται να είναι διατεθειμένη να παρατείνει τον λεγόμενο «κόφτη» και μετά το 2018.
Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή», αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση θα δεχόταν, στο πλαίσιο ενός συμβιβασμού, την παράταση του αυτόματου «κόφτη» δαπανών μετά το 2018 που λήγει το πρόγραμμα. Επίσης, λέει, πως θα μπορούσαν από τώρα να περιγραφούν τα μέτρα που θα ληφθούν, δηλαδή οι περιοχές των δαπανών που θα εφαρμοστεί ο κόφτης, εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ ότι με όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί δεν επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Ωστόσο, αποκλείει κατηγορηματικά τη θεσμοθέτηση αυτών των μέτρων από τώρα.
Ξεκαθαρίζει, επιπλέον, ότι η κυβέρνηση απορρίπτει συγκεκριμένες παρεμβάσεις που έχουν προτείνει τα στελέχη του ΔΝΤ, δηλαδή τη μείωση του αφορολόγητου και των υφιστάμενων συντάξεων. Ο υπουργός Οικονομικών είναι επικριτικός έναντι του Ταμείου τόσο για τις αστοχίες στις προβλέψεις και στις εκτιμήσεις του όσο και ως προς την αποφασιστικότητά του να πιέσει για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Η εμμονή του στη μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους πιο πολύ συζητιέται πάρα παρατηρείται στην πράξη», λέει. Θεωρεί, δε, ότι το Ταμείο θα μπορούσε να παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος, χωρίς αυτό να επηρεάσει την αξιοπιστία του προγράμματος βοήθειας. Ο κ. Τσακαλώτος, πάντως, παρά τις δυσκολίες στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση δεν σκέφτεται προσφυγή στις κάλπες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τις πρεσβείες και τα προξενεία για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Τι αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Βελτιώνονται οι υποδομές πρόσβασης για όσους επισκέπτες αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα
Σπεύδουν δύο ελληνικές φρεγάτες στην Κύπρο
Παρακαλούνται οι πολίτες να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών
Το εθνικό πρόγραμμα υλοποιείται από το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την UNICEF
Συνολικά 325 πλοία ελληνικών συμφερόντων βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή
Πιο «ψύχραιμη» αντίδραση στην Ευρώπη
H Περιφέρεια υλοποιεί σειρά έργων υποδομής που ωφελούν περισσότερους από 600.000 κατοίκους
Παπαστεργίου: Στρατηγική επένδυση εθνικής σημασίας
Θυσιάζονται τα ψήγματα αλήθειας στον βωμό της υπεραπλούστευσης της πραγματικότητας
Για τις τελευταίες εξελίξεις στο Ιράν και τη Μέση Ανατολή
Οι ανακοινώσεις των κομμάτων και το μήνυμα του πρωθυπουργού
«100% τηλεδιοίκηση το καλοκαίρι του 2026»
«Συνεχίζω τις επαφές με ηγέτες της περιοχής» τονίζει ο πρωθυπουργός
Αντίστροφη μέτρηση για αυξήσεις σε επιδόματα και κλαδικούς μισθούς
Σε μια δημοκρατία η εναλλαγή επιτυγχάνεται όταν πείθεις ότι μπορείς να κυβερνήσεις καλύτερα. Μέχρι στιγμής, ο καταγγελτικός λόγος, όσο έντονος κι αν είναι, δεν καταφέρνει αυτό το άλμα.
H Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με συμμάχους και εταίρους σύμφωνα με τον υπουργό
Νίκος Χαρδαλιάς: «Δεν σταματάμε, η προστασία της δημόσιας υγείας δεν είναι διαπραγματεύσιμη»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.