Πολιτικη & Οικονομια

Αβραμόπουλος: Δεν έχει τεθεί επισήμως θέμα εξόδου από τη Σένγκεν

«Η Ευρώπη δεν προσπαθεί να εγκλωβίσει τους πρόσφυγες στην Ελλάδα»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
319456-628504.jpg
EPA/LAURENT DUBRULE

Δεν έχει συζητηθεί επισήμως θέμα εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν, ξεκαθάρισε ο Έλληνας επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος διαβεβαίωσε, επίσης, ότι δεν πρόκειται να ενισχυθούν στρατιωτικά τα σύνορα της ΠΓΔΜ.

Κατά την τηλεοπτική του εμφάνιση στην εκπομπή «Ενικός» του Star ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι «η ΠΓΔΜ δεν είναι μέλος της ΕΕ. Η Ελλάδα δεν έχει κοινά σύνορα με χώρα που είναι στην ΕΕ και ταυτόχρονα στη Συνθήκη Σένγκεν. Δεν τέθηκε ποτέ ζήτημα ενίσχυσης των συνόρων της ΠΓΔΜ με στρατό. Η Frontex δεν είναι στρατιωτική δύναμη. Η Ευρώπη δεν προσπαθεί να εγκλωβίσει τους πρόσφυγες στην Ελλάδα».

Για την κατανομή των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Άγκυρα ο Έλληνας επίτροπος διευκρίνισε ότι το ποσό προορίζεται αποκλειστικά και μόνο για τη βοήθεια των προσφύγων και ότι θα συσταθεί μια 

ειδική διαχειριστική αρχή που θα αναλάβει την κατανομή του κονδυλίου.

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι 16 κράτη μέλη της ΕΕ δεν τηρούν τις δεμσεύσεις τους απέναντι στο προσφυγικό και ότι θα στείλει επιστολή σε όλες αυτές τις, ώστε να συμμορφωθούν. Αποκάλυψε επίσης ότι σχεδόν 500 εκατ. ευρώ προορίζονται για την Ελλάδα, για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, ενώ διευκρίνισε ότι βρίσκονται αδρανή σε λογαριασμούς.

Ερωτηθείς γιατί δεν δημιουργούνται hotspots στην Τουρκία, εξήγησε ότι μπορούν να γίνουν μόνο εντός συνόρων της Ε.Ε., γι’ αυτό και δημιουργούνται σε Ελλάδα και Ιταλία. Εκτίμησε επίσης ότι αν τα hotspots είχαν γίνει νωρίτερα, θα είχαν δημιουργηθεί πολύ λιγότερα προβλήματα.

Η Ελλάδα έχει υποβάλλει 15 αιτήματα για χρηματοδότηση και έχουν εγκριθεί τα 14 από αυτά, ύψους 29 εκατ. ευρώ, ανέφερε ο επίτροπος Μετανάστευσης. Τέλος, ο κ. Αβραμόπουλος παρατήρησε ότι η Ελλάδα δικαιούται επαίνους για τη στάση της στο προσφυγικό. Τόνισε ότι η χώρα δεν είναι μόνη της στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, καθώς όπως τόνισε, είναι μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα
Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα

Δεν υπάρχει χειρότερη κατάντια από την ανοικτή «διαπαιδαγώγηση» της κοινωνίας στην παρανομία και στον χρηματισμό. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη και πρέπει να την αναλάβει

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.