Πολιτικη & Οικονομια

Ποιος είναι ο Κούκος του Poka-Yio;

Ο γνωστός εικαστικός μας συστήνει τον θεατρικό του ήρωα

4741-35213.jpg
Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
319441-628482.jpg

Βασισμένο στους χαρακτήρες του έργου Στη Φωλιά του Κούκου του Ken Kesey ο ΚΟΥΚΟΣ είναι το δεύτερο θεατρικό έργο που γράφει και σκηνοθετεί ο Poka-Yio μετά το F*ART (2007). Η A.V. θέλησε να μάθει λεπτομέρειες.

Ποιος είναι «Ο ΚΟΥΚΟΣ»;

Ο ανώνυμος τριαντάρης μάνατζερ που μεγάλωσε με το όνειρο για μια μεγάλη ζωή.

Πού βρίσκεται τώρα;

Στο ναδίρ. Έχει χάσει τα πάντα, από την BMW και το μεγάλο σπίτι μέχρι τα πιο μύχια όνειρα του.

Πώς το έπαθε αυτό;

Απλά το σύστημα, η μηχανή, τον πέταξε έξω. Νόμιζε πως είναι κύριος του μέλλοντος του και πως μπορεί να πετύχει τα πάντα. Πλήρωσε την Ύβρη.

Μήπως καλά να πάθει;

Είμαστε σε μια εποχή μισαλλοδοξίας. Δεν εύχομαι σε κανέναν να καεί. Μέχρι χτες το συλλογικό αίτημα ήταν να φτάσεις ψηλά στον Ήλιο, τώρα είναι το να τρώμε popcorn βλέποντας τα φλεγόμενα αυτά ουράνια σώματα.

Και αυτό το Ζήσε τη Στιγμή;

Είναι χαριτωμένο μέσα στη χαύνωση του. Ξεκινάει από την Ανατολή σαν δρόμος αυτογνωσίας και καταλήγει στη Δύση σαν τσιχλόφουσκα Bubblicious.

Γιατί Θέατρο;

Γράφω, καταγράφω, ζωγραφίζω, μικρή διαφορά. Τα στεγανά εξυπηρετούν μόνο όσους διαχειρίζονται τη στενομυαλιά προς ίδιον όφελος.

Ο Μάκης Μπογέας πώς κατάφερε να γίνει τόσο πειστικός ως ΚΟΥΚΟΣ;

Κάτι που δεν γνωρίζει το κοινό είναι πως ο Μπογέας έχει σπουδάσει Οικονομικά και έχει βρεθεί στο παρελθόν μέσα στη μηχανή. Τα έσπασε και έφυγε. Επίσης περάσαμε πάνω από τρεις μήνες δουλεύοντας τον ρόλο μαζί και ένα μεγάλο διάστημα το πέρασε να πηγαινοέρχεται σε ψυχιατρικά ιδρύματα και να βιώνει την άλλη όχθη.

image

Παρόλα αυτά τα κάπως τραγικά το έργο είναι περισσότερο κωμωδία παρά δράμα.

Δεν μπορείς να κάνεις κάτι καλύτερο από το να γελάσεις όταν αντικρίσεις τον τρόμο και είσαι ξεβράκωτος. Αντίθετα είναι αδύνατο να μη μελαγχολήσεις όταν βρίσκεσαι στις στιγμές της ανόητης και ατελείωτης, ζόμπι αλεγκρίας που παρουσιάζουν στα show τους τα media.

Τι περιμένεις να πάρει το κοινό από τον ΚΟΥΚΟ;

Γνώμη μου είναι πως καλό είναι να μην μπαίνεις σε μια σχέση περιμένοντας από τον άλλο να πάρει κάτι συγκεκριμένο. Μπαίνεις όπως είσαι και ο άλλος παίρνει αυτό που εκείνος θα κρίνει χρήσιμο ή ενδιαφέρον. Το ίδιο γίνεται και με τη σχέση με το κοινό.

Τι έχεις δει στο κοινό μέχρι στιγμής;

Πολλοί από αυτούς που ζουν μέσα στη Μηχανή, είδαν τον εαυτό τους στον ΚΟΥΚΟ.

image

Ο Poka-Yio

Info: Ως 28/2. «Ο κούκος». Κείμ.-σκην.: Poka-Yio. Πρωταγωνιστεί: Μάκης Μπογέας. Πέμ., Παρ., Σάβ. & Κυρ. 20.30. €10. Bios, Πειραιώς 84, 2103425335


Φωτό: Νύσος Βασιλόπουλος

INFO
Ο κούκος
Διάρκεια: 75'

Ο κούκος είχε όνειρα. Μια καριέρα μάνατζερ, lifestyle. (BIOS)

  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Poka-Yio
  • ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Μάκης Μπογέας
Δες αναλυτικά

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ